Üreticilere destek olmak adına yeni destekleme modeli oluşturan bakanlık 2024-2026 yılları arasında geçerli olacak Hayvancılık Desteklemelerine İlişkin Karar Resmi Gazete yayımlandı.
Bakan Yumaklı, üreticilerin daha iyi öngörebilmeleri için ilk defa 3 yıllık plan hazırlandığını duyurdu. İşte yeni destekleme modeline ilişkin detaylar…
Bakan İbrahim Yumaklı, yeni destekleme programı ile belirlenen kriterleri yerine getiren işletmelere ilave destekleme yapılacağını, bu sayede üretimde verim ve kalitenin arttırılmasının sağlanacağını duyurdu.
Yumaklı, bu amaç ve hedefler doğrultusunda, önceki yıllarda uygulanan destekleme programlarının daha etkin bir yapıya kavuşturularak 2024-2026 yıllarını kapsayacak şekilde 3 yıllık yeni bir destekleme programı oluşturduklarına dikkati çekti.
Yeni destekleme programı ile belirlenen kriterleri yerine getiren işletmelere ilave destekleme yapılacağını dile getiren Yumaklı, ayrıca, hayvancılık işletmeleri içerisinde önemli bir paya sahip olan aile işletmelerine ilk defa ilave destek verildiğini ve kırsalda üretimin ana direği olan kadınlara ve geleceğimizin teminatı gençlere pozitif ayrımcılık yapıldığını vurguladı.
İLK DEFA 3 YILLIK OLARAK HAZIRLANDI
Üreticilerin gelecek yıllarını daha iyi öngörebilmeleri için destek kararının 3 yıllık olarak hazırlandığı bildirildi. Bu anlamda destek tutarları her yıl yeniden belirlenecek. Tutarların belirlenmesinde ise performansa dayalı bir destekleme sistemi oluşturulacak. Bu anlamda verimliliği arttırıcı kriterleri sağlayan üreticiler daha yüksek desteklemeden yararlanacak. Bu durumun, üretimde teşviği sağlayacağı öngörülüyor..
Süt ve besilik matertaller için de ilave destekler hazırlandı. Süt ve besilik materyal üretim planlama bölgesi olarak belirlenen illerde doğan buzağı ve malaklar için temel desteğe yüzde 50, çiğ süt desteğinde ise süt üretim planlama bölgesi illerinde temel desteğe yüzde 40 ilave destekleme yapılacak.
Karar kapsamında 2024 yılında buzağı ve malaklar için 1.000 TL/baş, kuzu ve oğlaklar için 200 TL/baş, arıcılık için 100 TL/kovan, ipekböceği için 1.000 TL/kg, besilik erkek sığır (karkas) için 500 TL/baş, tiftik üretimi için 80 TL/kg, temel destek tutarı belirlendi.
YENİ MODEL İLE 77 BİN TL DESTEK
Yeni karar ile mevcut durumda verimlilik kriterlerini sağlayan bir aile işletmesi buzağı başına 2 bin 68 TL destek alırken, yeni model kapsamında 4 bin 800 TL destek alacak. İşletme sahibinin kadın ve/veya genç yetiştirici olması durumunda ilave 700 TL, birinci derece tarımsal amaçlı örgüt üyesi olması durumunda ilave 200 TL olmak üzere buzağı başına 5 bin 700 TL desteğe ulaşılacak. Halihazırda ari bir aile işletme 28 bin 680 TL destek alırken, yeni model kapsamında 77 bin TL desteğe ulaşılacak.
ÇOBAN DESTEĞİ DAHİL 85 BİN 200 TL
Mevcut durumda 100 baş anaç koyun varlığına sahip bir aile işletmesi; anaç koyun, sürü yenileme, göçer ve çoban desteği dahil toplam 45 bin 400 TL destek almaktayken yeni model ile bir aile işletmesi, işletmede doğan kuzular için kadın ve/veya genç yetiştirici, birinci derece örgüt üyesi olması durumunda çoban desteği ile birlikte toplam rakam 85 bin 200 TL ‘ye çıkacak.