DOLAR 32,8975 0.22%
EURO 35,3298 0.51%
ALTIN 2.459,950,39
BITCOIN 2021726-4.19403%
Trabzon
25°

PARÇALI AZ BULUTLU

17:11

İKİNDİYE KALAN SÜRE

AÇIKLANAN BUĞDAY FİYATLARI MECLİSTE TARTIŞMA YARATTI

AÇIKLANAN BUĞDAY FİYATLARI MECLİSTE TARTIŞMA YARATTI

ABONE OL
7 Haziran 2024 11:00
AÇIKLANAN BUĞDAY FİYATLARI MECLİSTE TARTIŞMA YARATTI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TBMM’ de yapılan Görüşmeler sırasında söz alan muhalefet partilerinin grup başkanvekilleri, Tarım ve Orman Bakanlığınca açıklanan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 2024 Hububat Alım Fiyatları’na tepki gösterdi.

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, buğdayın arazideki maliyetinin 10,6 lira olmasına rağmen ekmeklik buğday için 9,25 lira alım fiyatı verildiği aktararak, “Dalga mı geçiyorlar, yoksa bu bir şaka mı merak ediyorum? Neden bu saatte açıklanıyor? Çünkü Meclis kapanacak, konuşulmayacak, yarın Meclis yok. Bu olacak şey mi?” dedi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu ise yıllık enflasyonun yüzde 70 olarak açıklandığını anımsatarak, “Yüzde 70 enflasyonun olduğu bir ülkede buğday fiyatına yüzde 12 zam yapılması anlaşılabilir bir şey değil. Tarım bir ülkenin kalbidir, buğday da bir ülkenin en stratejik ürünüdür.” diye konuştu.

Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya da girdi maliyetlerinin yüzde 90’larda seyrettiği bir süreçte hububat alım fiyatlarına yüzde 12’lik artış yapılmasının çok büyük bir yanlış olduğunu savundu.

– “Üreticilerimiz maaliyetlerinin yüzde 40 üzerinde bir gelir sağlamış olacak”

AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül ise alım fiyatlarının Türkiye’deki ortalama verimler ve maliyet unsurları dikkate alınarak belirlendiğini söyledi.

Son yıllarda bereketli ürün rekolteleri alındığını, birim alandan alınan verimin arttıkça maliyetlerin de buna bağlı olarak nispeten azaldığını dile getiren Gül, “Açıklanan hububat alım fiyatları maliyetlerin oldukça üzerinde ve taban fiyat, yani referans fiyat niteliğindedir.” dedi.

Türkiye’nin, devreden hububat stokları ve bu sezon gerçekleşecek hububat hasadıyla birlikte oluşacak stokların en iyi şekilde değerlendirmesi amacıyla bazı dış tedbirlerin de alındığını aktaran Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Altı yıldan beri uygulanmakta olan yurt içi üründen mamul un ihracatı serbest bırakılmış, 15 Ekim’e kadar hububat ithalatı durdurulmuş, makarnalık buğday, ekmeklik buğday ve arpa da ihracat serbest bırakılmıştır. Bütün bunlar birlikte değerlendirildiğinde ülkemizde öncelikle üreticilerimizi korumak, ürünleri için piyasa genişliği sağlamak amaçlanmıştır. Dünya fiyatları ile ülkemiz fiyatları arasındaki farkı, üreticilerimiz lehine telafi etmek amacıyla son yıllarda fark primi olarak uyguladığımız desteği de 1000 liradan 1750 liraya, arpada ise 500 liradan 750 liraya çıkarılmıştır. Alım fiyatları ve Tarım Bakanlığımızca ödenecek fark destekleriyle üreticilerimiz, maliyetlerinin yüzde 40 üzerinde bir gelir sağlamış olmaktadır.” dedi

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r
error: Content is protected !!