DOLAR 32,5030 -0.01%
EURO 34,8010 -0.52%
ALTIN 2.440,670,20
BITCOIN 2074413-1.22907%
Trabzon
16°

KAPALI

04:25

SABAHA KALAN SÜRE

Biz Şehrimize Sahip Çıkıyoruz Şehir Bizi Görmüyor……

Biz Şehrimize Sahip Çıkıyoruz Şehir Bizi Görmüyor……

ABONE OL
18 Mayıs 2020 01:18
Biz Şehrimize Sahip Çıkıyoruz Şehir Bizi Görmüyor……
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Haberin Yıldızı -Haber Merkezi

 

Trabzon kazan Haberin Yıldızı kepçe oldu dolaşıyoruz şehri, insanların dertleri, sorunlarını dinlemek duyurmakta işimiz. Derman ve çözüm ise yetkililerde.

Bu kez yolumuz Bahçecik Mahallesi. Buralara kadar gelince Dolmuş durağı başkanı Mustafa Kartal’a uğramamak olmaz. Başkan ziyaretçilerine çay içirmeden, yemek yedirmeden bırakmaz. Lakin şimdi Ramazan ayı. Kartal’ın sohbeti de ikramlarını aratmaz. Başkanla baldan tatlı bir sohbet yapalım ağzımız tatlansın diye düşünürken, bin ah işittik.

Şoför esnafı dertli, sıkıntılı, borçlu ve sahipsiz. Bu şehrin insanlarının canı, malı, namusu bize emanet biz şehrimize sahip çıkıyoruz vatandaş bizi görmüyor. Yetkililer, siyasiler bize sahip çıkmıyor. Bu serzenişleri şoförler adına durak başkanı Mustafa Kartal isyan ederek haykırıyor.

www.haberinyildizi.com :  Malum Pandemi günlerini yaşıyoruz. Sokağa çıkma kısıtlamaları nasıl geçiyor? Dolmuş sahipleri, şoför arkadaşların durumları nedir? Neler yapıyorsunuz biraz bahseder misiniz ?

Mustafa Kartal: Öncelikle hoş geldiniz sefa getirdiniz. Lakin sizlere kırgınız şehir bizi görmüyor. Görmemezlikten geliyor. Basın mensubu arkadaşlarımız neden bizi görmüyorsunuz varsa yoksa futbol maçlar oynansın mı, oynanmasın mı?  61 gün oldu arkadaş bu salgın başlayalı bir Allah’ın kulu gelip durumumuzu sormuyor. Yetkililer bize kulaklarını kapattı duymuyor. Açız aç dayanacak gücümüz kalmadı.

Bu 61 gün şoför esnafını 600 gününe mal olmuştur. Süreç ne kadar daha sürecek bilmiyorum. Bugün bitse, biz bunun acısını iki sene de düzeltemeyiz. Borçlanmadığımız kimse kalmadı. Pompacıya, tamirciye, eşe dosta, bakkala borç. İster inanın ister inanmayın fırından ekmeği borç alıyoruz. Günlük cebimize bıraktığımız para 5 lira. Yani bir pide parası. Bir araçta iki mal sahibi, şoför çalıştırıyoruz eder üç kişi. Bu pideyi kim alıp eve götürsün ekmek, su oruç tutuyoruz.

“Yeter artık dayanacak gücümüz kalmadı.”

16 Mart’ta bu salgın başladığında alınan kararla kapasitelerimizin yarısı kadar yolcu alabileceğimiz söylendi. Vatandaşlarımız ve yetkililerimiz sanıyorlar ki hattımızda 36 aracımız var. Bunlar yüzde 50 kapasite ile çalışıyor. Karar böyle idi. Ancak uygulama böyle olmadı.

Kısaca anlatayım Pandemi dolayısı ile okullar, AVM, Cami, Fabrikalar, mağazalar birer birer kapanınca ve belli günlerde sokağa çıkma kısıtlamaları gelince dışarda vatandaş kalmadı. Biz ilk etapta araçlarımızın yarısını hattan çektik. Daha sonra baktık ki yarısı yetmedi. Dokuz aracımızı da hattan çektik. Yani 36 aracın, önce 18’ini sonra 9 tanesini hattan çektik. Yani 61 gündür biz durak olarak 9 araçla hizmet veriyoruz. Bu durumda bir araca on günde bir sıra geliyor ve sıra geldiği gün yüzde 5o kapasite ile çalışabiliyor.

Durumumuz kötü değil, çok kötü. Salgının ne kadar daha süreceğini bilemiyoruz ama şoför esnafını kara günler bekliyor. Yetkililerin bizi görmelerini bize destek olmalarını bekliyoruz. Borç istemeye geldi diye yüzünü çeviren arkadaşlarımız oluyor. Haklılar onlarda kazanamıyor. Bu salgın mutlaka herkesi etkiledi. Ancak şoför esnafını inanın yere serdi pestilimizi çıkardı.

www.haberinyildizi.com: Ramazan ayını nasıl geçiriyorsunuz?

Mustafa Kartal: Mübarek ramazan ayındayız iftarı bir bardak su bir dilim ekmekle açıyoruz. Sahur ananemizi zaten kaldırdık. Şahsım olarak ilk defa bayram gelmesini duymak istemiyorum. Evladımız, torunumuz yeğenlerimiz var. Bayramda bırakın harçlık vermeyi evde çocuklara ikram edecek şeker alacak durumda değiliz.

Bakın birkaç gün önce berberler açıldı. Çok da iyi oldu. Gözümüz yok. Kapalı kaldılar çalışamadılar. Onlarda esnaf arkadaşımızın bir lirasında gözümüz yok. Berberlere yüzde 40 zam verildi.  Daha da çok verilsin.

Yakında iller arası otobüs fiyatlarında bir düzenleme getirildi. Pandemi öncesine mesafeye göre 2 ila 3 kat artı. Elbette onlarında hakkı. Peki, bizim giderimiz aynı gelirimiz yüzde 80 düştü.  Durak başkanı arkadaşlarımla görüşüyorum. Hepsinde araçların en az  %70 yatıyor. Değişen tarife de yok. En azından 5 lira olsun araç çalıştığı günün maliyetini kurtarsın yattığı dokuz günden vazgeçtik.

www.haberinyildizi.com: Hiç mi bir destek görmediniz mesela kredi konusunda ciddi açıklamalar yapıldı. Gerek esnaf odaları, kredi kooperatifleri, bankalar açıklamalar yaptı. Düşük faizlerle kredi imkânı sundular? Bunlardan yararlanamadınız mı?

Mustafa Kartal: Gerek Oda başkanımıza, gerekse şahsi sosyal medya hesabımdan defaten anlattım, yazdım. Bu sadece bu Pandemi dönemin de geçerli olmak üzere fiyatlarımızda bir iyileştirme olsun. Kısmi de olsa yakıt desteği sağlansın.  Süreci atlatabilmek adına kredi imkânı sunulsun.  O gün, bugün bekliyoruz.

Kendimden örnek vereyim İlk önce Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odası Kredi Kooperatifine başvurdum. Sanırım evrakım kayboldu ki, olumlu olumsuz 40 gündür dönüş yapılmadı.  İki kooperatifimiz daha var biri pazarkapıda biride beşirlide  de onlar bu krizden beri hiç yoklar sözüm ona şoförler için kuruldular . Bankalara gelince, dört bankaya başvurdum.  10 bin T.L. kredi çıktı. Günü geçmiş taksitlerimi anca ödedim ödedim. Borçsuz şoför esnafı yok ki hepimizin araçlarının üzerinde kredi var. Kendimizin dediğimiz Esnaf Kredi Odaları bize kredi vermezken bankaları ne diye suçlayalım. Kısaca bizi kimse görmüyor görmek de istemiyor. Biz seçimden seçime hatırlanan büyük “şoför esnafıyız” hepsi bu kadar.   

www.haberinyildizi.com: Trabzon halkından ve Belediye’den talebiniz nedir?

Mustafa Kartal: Tabii ki beklentimiz manevi den çok maddi destek bekliyoruz. Pandemi dönemi boyunca, ücretin 5 T.L., araçlarımıza yakıt desteği istiyoruz . Sanılmasın ki para kazanılır. Sadece çalıştığımız gün maliyeti kurtarır.

Trabzon halkının da manevi desteklerini istiyoruz. Araçlarımıza bindikleri andan itibaren onların canı, malı güvencemiz altındadır

Söylerken utanıyorum ramazan ayı başında oda başkanımıza gittim. Ramazan kumanyası talep ettim. Oda başkanımız Belediyenin de bizden bir liste istediğini on kişilik bir liste vermemi söylediler. Şimdi size soruyorum. Otuz altı aracımız var araçlarımız iki ortaklıdır çarp ikiyle, birer de şoför arkadaş eklerseniz 108 kişi olur. Bizler yıllardır odamıza aidatlarımızı ödedik. Belediye karşı olan maddi sorumluluklarımızı yerine getirdik. Esnaf odaları birliğine ücretlerini ödedik. 100 yılda olan bir salgın var. Bu kadar kurum birleşip 1 adet kumanya paketini bu esnafa veremeyecek mi?  Ben durak başkanı olarak kimi kimden ayırayım. Nasıl ona verin buna vermeyin diyebilirim. Her şeye rağmen 10 isim verdik. Ramazan bitti onlarda gelmedi.

www.haberinyildizi.com : Trabzon gündemini uzun süre oluşturan tartışmalar yaşanmıştı. Esnafınız Belediye önünde toplandı. Neticesinde Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, yaptığı basın toplantısıyla dolmuş modernizasyonunu ve takvimi açıklamıştı. Yanlış da hatırlamıyorsam Ekim ayına kadar da süre verilmişti. Araç yenilenmeleri ile siz şu ana kadar kaç aracınızı dönüştürdünüz? Kalanları ne zaman düşünüyorsunuz? Araç modeliniz ne oldu?

Mustafa Kartal  : (gülüyor ) Ne değişmesi ne aracı biz ekmek almaya para bulamıyoruz. Şimdi araç nasıl değişeceğiz. Zaten bize göre yanlış bir karar alındı. Hele de bugün geldiğimiz noktada bu haklılığımız bir kez daha ortaya çıktı. Biz durak olarak bu sistemi kendimize uygun bulmadık. On kişilik araçlarımız on iki kişiye çıkararak kendi ayağımıza kurşun sıkıyoruz. Bu karar araçlarımızda yüzde 20 kapasite artışı getirmektedir. Hizmet verdiğimiz bölge Bahçecik, bu bölgede yüzde 20 nüfus artışı olmamıştır. Aksine yaptığımız araştırmalarda gördük ki, hizmet verdiğimiz bölgede yüzde 1,5 nüfus azalması olmuştur. 36 aracımız tam kapasite çalışamazken bunlara 2 koltuk daha eklemek anlamsızdır.  

Belediyemizin bir başka alternatifi vardı. Üçlü sistem bu bize çok uygun bir sistemdi. Giderleri küçültüp gelirimizi artırmaktı. Bunun kabulünü ve açıklamasını beklerken iki üç durak bize uymuyor dediler. Belediye önüne toplanınca ne olduysa karar değişti. Eğer öyleyse her durağa ayrı sistem gelsin. Ayrıca size şunu da söyleyeyim bugün bu salgın döneminde bizim haklılığımız ortaya çıkmıştır. Giderleri küçültüp,  gelirlerin artığı üçlü ortaklık yapısının ne kadarda doğru olduğu dün bunu istemeyenler bunu bu  zor günler de gördüler.  Şimdi iki ortak araç değişemeyiz diyenler, bizden çok itiraz eder oldular.

İnancım odur ki Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Murat Zorluoğlu bu sürecin bitiminden sonra bu kararını bir kez daha gözden geçirip bizlerle istişare yaparak yeni kararlar alabilir. Başkanımız, o zaman öyle bir karar almışsa da bu salgın hastalık birçok konu gibi dönüşüm konusunu da tekrardan görüşülmesi gerekliliğini ortaya koymuştur.

Kulağımıza gelen bazı duyumlar oluyor. Ne kadar doğrudur bilemiyoruz. Başkanımız Murat Zorluoğlu Pandemi süreci kadar bir uzatma öngörülüyor demiş. Buna ihtimal vermiyorum 60 günlük sürecin etkisini 600 günde atamayız. Yani bu değişim ve dönüşüm her yönüyle tekrardan ele alınıp bana göre 2022 den önce olmamalı diyorum. Birkaç gün önce açıklanan yaz mevsimi trafik tedbirleri genelgesinde açıklanan tarihlere bakarsanız 1 Haziran – 1 Ekim diye süre aralığı var. Eğer bu yüzde 50 kapasite genelgesi bu salgının bitmemesi sonucunda 1 Ekim’e kadar sürerse ve yetkililerimiz ve devletimiz bizi görmezden gelmeye devam ederse 1 Ekim’de ortada dolmuşçu esnafı diye kesim olmayacaktır. Bizim bu şartlarda 5 ay daha dayanabilmemiz mümkün değildir.

www.haberinyildizi.com: sayın Mustafa KARTAL, soru sormaya çekinir durumdayız.  Çok dertlisin, konu derin, oruç ta var. Son olarak neler demek istersiniz?

Mustafa Kartal: Sıkıntılıyız, her gün 27 aracımız yatıyor herkesin çoluğu, çocuğu hastası, yaşlısı var. Akşama kadar birbirimize bakıyoruz evde sorunlar oluyor, kavgalar yaşanıyor. Bütün arkadaşlarıma rabbimden sabır diliyorum.

Yetkililere de şunu demek istiyoruz mesela İstanbul’da sarı taksiler var. Onların kapasiteleri 4 kişi, onlarda 3 kişi taşınabiliyorken neden biz 10 kişilik araçlarda 5 kişi taşıyoruz. Yedi kişide önlemler dâhilinde taşıyabiliriz. Araçlarımız buna hacim olarak uygun, yetkililerimizden bunu da bir gözden geçirmelerini talep ediyorum.

Son olarak şunu demek isterim ki;

Biz şoför esnafıyız. “VARIZ”.

Hani el kaldırdığınızda duran, müsait bir yer dediğinizde sağa çeken, paranız üzerinde yoksa sizi gideceğiniz yere götüren, bozuk yok dediğinizde canınız sağ olsun diyen, parti ayırmaksızın siz siyasileri dinleyen, mitinglerinize partililerinizi taşıyan, çocuğunuzu falanca yerde indirirsin dediğiniz, canınızı malınızı emanet ettiğiniz. Dolmuşçularız biz, “BİZİ GÖRMEZDEN GELMEYİN”

Şoför Esnafı olarak, Trabzon’umuza, halkına sahip çıkıyoruz. Lütfen bu şehrin yetkilileri de bizi görsün.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!