Ana Sayfa Politika 29 Temmuz 2020

“Her Gün Ayasofya’ya Haç Asıp Gözdağı Vermeleriyle Hassas Duygularımız İncindi”

Haberin Yıldızı-

Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, bugün bu dönemin son grup toplantısı olacağını, Parlamentonun tatile gireceğini belirterek, milletvekillerine yaptıkları çalışmalar dolayısıyla teşekkür etti.

“Cumartesi Anneleri” olarak adlandırılan bir grup annenin, kayıp evlatlarının akıbetiyle ilgili yaptıkları buluşmanın 800. Haftasını doldurduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, “Anneler o yetiştirdikleri çocuklarına ne olduğunu araştırın diyorlar. 800. haftada bir karanfil bırakmak istediler. ‘Evlatlarımızın öldüğünü biliyoruz ama mezarı nerede? Gidip başında bir Fatiha okuyayım.’ diyorlar. Bunu bile çok gördüler. Bir karanfil bırakıp ‘evladım nerede?’ diyen annenin sesini duymayanlara ben insan demem.” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır’da çocukları terör örgütü tarafından kaçırılan ya da kandırılan annelerin de nöbet tuttuğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Diyarbakır’da da anneler var.O anneler de mübarek annelerdir. Onların da evlatları var ama o evlatların terör örgütlerine gitmesini kim sağladı, o ortamı kim sağladı, sorumlu kim? Anneler arasında hiçbir ayırım yapmıyoruz. Devleti yönetenlerin annelerin sesini dinlememesi kadar acı bir şey yoktur.” değerlendirmesinde bulundu.

Kemal Kılıçdaroğlu, Osman Kavala’nın hapiste olduğunu anımsatarak, beraat ettiği halde suç uydurularak yeniden tutuklandığını söyledi.
Bunların devlete yakışmadığını savunan Kılıçdaroğlu, “Beraat etmişse, beraat etmiştir. Aynı dosyadan yeni bir suç uyduruyorsanız, siz Osman Kavala’dan intikam alıyorsunuz. Yargı değil artık olay bir intikama dönüşmüştür. Tıpkı Selahattin Bey gibi. O da her seferinde beraat ediyor, her seferinde yeni bir dosyadan yeniden tutuklanıyor. Sanıyorlar ki bunlar ‘Biz ettik siz etmeyin.’ diyecekler. Niye desinler? Bunlar suçlu değil ki.” diye konuştu.

Kemal Kılıçdaroğlu, bazı gazetecilerin de doğruları yazıp söyledikleri için tutuklandıklarını öne sürerek, “Ne yaparlarsa yapsınlar, kalemini satmayan hiçbir gazeteci zorun karşısında diz çökmez. O nedenle CHP Grubu’ndan, haksız yere içeride yatan her arkadaşa selamlarımızı saygılarımızı gönderiyoruz.” ifadesini kullandı.

Partisinin 37. Kurultayı’nın gerçekleştirildiğini anımsatan Kılıçdaroğlu, belli çevrelerin bu konuda eleştirilerde bulunduklarını ancak bugüne kadarki en düzenli kurultayı gerçekleştirdiklerini belirtti. Kurultay’ın ana temasının, “İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi” olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, Cumhuriyetin 200. yılına giden süreçte ülke için yapılması ve vadedilmesi gerekenlere ilişkin öneriler getirdiklerini anlattı.
Bu önerilerin, toplumun yüzde 90’ı tarafından “doğrudur” denilebilecek nitelikte olması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, işsizliğin ve yoksulluğun yenilmesi; adaletsizliğin, liyakatsizliğin, kayırmacılık ve torpilin ortadan kaldırılması gerektiğini dile getirdi.
Kılıçdaroğlu, “Bunları dostlarımızla yapacağız. ‘Dostlarımızla’ deyince, ‘havuz medyası’nda ve o cenahta bir titreme meydana geldi. Vay efendim, ‘Kim dostlarınız?’ Kim olacak dostlarımız? Bizim ortaya koyduğumuz 13 maddeye ‘evet’ diyen herkes bizim dostumuzdur.” ifadelerini kullandı.

Kemal Kılıçdaroğlu, “İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi” kapsamında ilk olarak yeni bir anayasa yapacaklarını belirterek, “Baskı döneminde olmayacak, herkesin görüşü alınacak. Anayasa kitapçığını eline alan her vatandaş, siyasi görüşü, kimliği inancı ne olursa olsun, anayasa kitapçığını eline aldığında ‘Bu benim anayasamdır.’ diyecek.” dedi.

Demokratik yeni anayasanın özünde, demokratik parlamenter sistemin olacağını vurgulayan Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gerçek anlamda milli irade olacak, vatandaşın oyu buraya yansıyacak. Bu anayasada Cumhurbaşkanı, tarafsız olacak. Adına cumhurbaşkanı diyorsak, 83 milyonun cumhurbaşkanı olacak. Ali’nin Veli’nin, partinin cumhurbaşkanı olmaz, cumhurbaşkanı tarafsız olacak, herkese eşit mesafede olacak. O zaman biz buna cumhurbaşkanı deriz. Herkese eşit mesafede olduğu için anayasa buna hakim tayin etme yetkisi veriyor. Bir partinin genel başkanı hakim tayin etmez. Ben bir hakim tayin ettiğimde AK Parti’li bir vatandaş o mahkemede yargılandığında ne diyecek? ‘Bu hakimi Kılıçdaroğlu tayin etti, kesin o hakim beni yargılar.’ Hakim düzgün bile olsa, o algıya değiştiremezsiniz. Bunu değiştireceğiz.”

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, bu kapsamda, TBMM’de gece yarısı kabul edilen kanunların da olmayacağını söyledi.
Parlamenter sistemin milletin çıkarlarını savunduğunu, milletin çıkarlarını gerektiren konuların Meclis’te tartışılması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, Meclis’te meslek gruplarına ilişkin kanun tekliflerinin görüşmelerinde, konunun uzmanlarının dinleneceğini ifade etti.
Kanunların sivil toplum örgütlerinin, uzmanların ortak görüşleriyle çıkarılacağını vurgulayan Kılıçdaroğlu, bu şekilde gerçek anlamda parlamenter sistemi güçlendireceklerini dile getirdi.

Adaletin güven vermesi gerektiğine işaret eden Kemal Kılıçdaroğlu, bugünkü parlamento ve yargının vesayet altında olduğunu öne sürdü.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Türkiye’de devlet politikasının, kadın-erkek fırsat eşitliği üzerine inşa edilmediğini, devletin, kadına yönelik şiddet sorununu çözmesi ve bu politikayı inşa etmesi gerektiğini dile getirdi.

Kılıçdaroğlu, ülkenin en büyük ortak değerlerinin başında Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyeti kuranların geldiğine işaret etti. Bu ülkenin bağımsızlığı için mücadele eden, hayatını ortaya koyan yüzbinlerce şehit ve gazinin bulunduğunu anımsatan Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Rifat Börekçi, Diyanet İşleri Başkanı’ydı, Ankara’daydı, Milli Kurtuluş Savaşı’nın kahramanlarından birisidir. O da tam aksine fetva verdi. ‘Düşmanla mücadele etmek, bizim görevimizdir.’ dedi. Tarihi bilmeden, kin ve öfkeyle belli koltuklara oturursanız, kendi tarihinize reddedip, yabancıların size dayattığı tarihi gerçek tarih gibi öğrenir ve bunu bulunduğunuz koltukta ifade ederseniz, siz liyakatli, erdemli bir kişi değilsiniz ve o koltuğa layık değilsiniz. Öyle bir konuşma yapacaksınız ki haddinizi aştığınızı sonra bileceksiniz, geri almak için sonra çaba harcayacaksınız. Bu ne demektir? O koltuğun hakkını veremiyorsun; liyakatli, bilgili, erdemli, dürüst değilsin demektir.”

Kemal Kılıçdaroğlu, Atatürk’ün 13 Ağustos 1923 tarihli TBMM açılış konuşmasında “Her gün Ayasofya’ya haç asıp gözdağı vermeleriyle hassas duygularımız incindi.” sözlerini sarf ettiğini aktararak, “Bu beylerin haberi var mı bundan? Onlar, bu duygularını ifade eden Mustafa Kemal Atatürk’ün idamına karar veriyorlardı. ‘Neden düşmanla mücadele ediyorsun?’ diye. O kişi bilmeli, Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları olmasaydı, bugün o camilerin hiçbirisinde 5 vakit ezan okunmazdı.” değerlendirmesinde bulundu.

Sayıştay’ı gerçek anlamda işlevine kavuşturacaklarını vurgulayan Kılıçdaroğlu, bir Ulusal Vergi Konseyi kuracaklarını bildirdi.
Kesin Hesap Komisyonu da kuracaklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, “İktidar kendisini denetleyen bir mekanizmayı TBMM’de oluşturacak. Denetimden korkmayan bir iktidar yaratacağız. Hesap vermekten korkmayan bir iktidar gelecek. Ahlak, erdem, liyakat, hesap vermekten korkmayan bir iktidar gelecek. Siyaset, 21. yüzyılın Türkiyesine yakışır bir siyaset olacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Güçlü bir sosyal devlet olarak Aile Destekleri Sigortası Kurumunu kuracaklarını açıklayan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“1 milyon 701 bin kişi zorunlu ücretsiz izne çıkarıldı. ‘Günde 39 liraya geçineceksin’ diyor. Arkadaşlarıma sordum; Bunların sosyal güvenlik primleri yatacak mı? Hayır yatmayacak. 1 milyon 701 bin kişinin çocuğu hastalandığında veya kendisi hastalandı, para vermeden tedavi olamayacak. Güçlü bir sosyal devlet kurmak bizim görevimizdir.”

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

İlginizi çekebilir

GÜNÜ GELSİN…

GÜNÜ GELSİN…

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil