Ana Sayfa Gündem, Politika 3 Ağustos 2020

HABERLEŞME ALTYAPISINA 3 AYDA 3,5 MİLYAR LİRA YATIRIM

Haberin Yıldızı-

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, 2020 yılı birinci çeyreğinde haberleşme sektöründe yapılan yatırım tutarının yaklaşık 3,5 milyar lira olduğunu belirterek, “Geçtiğimiz yılın aynı döneminde işletmeciler tarafından yapılan yatırım tutarı 2,1 milyar lira olmuştu. Bu yılın aynı döneminde ise geçtiğimiz yıla göre yatırım tutarında yüzde 66’nın üzerinde artış sağlandı. İşletmecilerin bu yatırımları, özellikle fiber altyapıların yaygınlaştırılması, mobil ve sabit hizmetlerde çekirdek şebeke, mobil hizmetlerde radyo şebekesi yatırımları ile afet ve acil durumlar, pandemi nedeniyle artan trafiğe istinaden yapılan kapasite artırım yatırımlarından oluştu” dedi.

 

Karaismailoğlu, 2020 yılı birinci üç aylık dönemde haberleşme sektöründe faaliyet gösteren firmaların toplam gelirinin ise 17,6 milyar lirayı bulduğunu belirterek, “2019 yılının ilk çeyreğinde net satış gelirleri ise yaklaşık 15,4 milyar liraydı. Yani geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre sektör gelirleri 2,2 milyar TL artmış durumda” diye konuştu.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanan “Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü 2020 Yılı İlk Üç Aylık Pazar Verileri Raporu”na ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kovid-19 salgını nedeniyle tüm dünyanın önemli oranda etkilendiğini belirten Karaismailoğlu, haberleşme sektörünün ise bu dönemden güçlenerek çıktığını söyledi. Salgın döneminde birçok işyerinin çalışmalarına ara vermesi, uzaktan çalışmaya geçilmesi ve okulların kapanması gibi nedenlerle insanların gününün büyük çoğunluğunu evlerinde geçirdiğine dikkat çeken Bakan Karaismailoğlu, “Bu durum, hem genişbant internet hem de ses hizmetlerine olan talebi artırdı. Kurum olarak sektör çalışanlarının sağlığının korunması, çalışma şartlarına ilişkin kısıtlamalar olsa dahi elektronik haberleşme ve posta hizmetlerinin kesintisiz bir biçimde aksamadan sürdürülebilmesi için gerekli tedbirleri alarak sektör temsilcileri ile sürekli iletişim içinde olduk. Bunun sonuçlarını da aldık ve bu dönemde dünyada haberleşme altyapısı en iyi ülkeler arasında yer aldık” dedi.

 

-Yatırımlar Geçen Yılın Aynı Dönemine Göre Yüzde 66 Arttı

 

Karaismailoğlu, 2020 yılının ilk çeyreği sonunda elektronik haberleşme sektöründe faaliyet gösteren işletmeci sayısının 456, bu işletmecilere verilen yetkilendirme sayısının ise 823’ü bulduğunu söyledi. 2020 yılı birinci çeyreğinde haberleşme sektöründe yapılan yatırım tutarının yaklaşık 3,5 milyar lira olduğunu belirten Bakan Karaismailoğlu, Türk Telekom ve mobil işletmecilerin toplam yatırım miktarının yaklaşık 2,6 milyar lira olduğunu ve diğer işletmeciler tarafından aynı dönemde ise 878 milyon lira yatırım gerçekleştiğini anlattı. Karaismailoğlu, “2019 yılı birinci çeyreğinde Türk Telekom ve mobil şebeke işletmecilerinin toplam yatırım miktarı yaklaşık 1,65 milyar lira, diğer işletmeciler tarafından yapılan yatırım ise yaklaşık 461,3 milyon lira olmuştu. Yani geçtiğimiz yıl işletmecilerin tamamı tarafından yapılan yatırım tutarı 2,1 milyar lira olmuştu. Bu yılın aynı döneminde ise geçtiğimiz yıla göre yatırım tutarında yüzde 66’nın üzerinde artış sağlandı. İşletmecilerin bu yatırımları özellikle fiber altyapıların yaygınlaştırılması , mobil ve sabit hizmetlerde çekirdek şebekeye yapılan yatırımlar, mobil hizmetlerde radyo şebekesine yapılan yatırımlar, afet ve acil durumlar ve pandemi nedeni ile artan trafiğe istinaden yapılan kapasite artırım yatırımlarından oluştu.

Söz konusu teknolojilere yapılan yatırımların, gerek doğrudan getirileri gerekse diğer sektörler üzerindeki verimlilik gibi dolaylı katkılarıyla tüm ekonomi üzerinde önemli etkileri olmakta” diye konuştu.

 

-Sektör Gelirleri 2,2 Milyar Lira Arttı

 

Karaismailoğlu, 2020 yılı birinci üç aylık dönemde haberleşme sektöründe faaliyet gösteren firmaların toplam gelirinin ise 17,6 milyar lirayı bulduğunu açıkladı. Bu kapsamda Türk Telekom ve mobil şebeke işletmecilerinin net satış gelirlerinin toplamının 13,3 milyar lirayı bulduğunu, diğer işletmecilerin aynı dönemdeki net satış gelirleri toplamının ise yaklaşık 4,3 milyar lira olduğunu belirten Bakan Karaismailoğlu, “Sektörde faaliyet gösteren işletmecilerimizin 2019 yılının ilk çeyreğinde net satış gelirleri ise yaklaşık 15,4 milyar liraydı. Yani geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre sektör gelirleri 2,2 milyar TL artmış durumda. Geçen yılın ilk üç aylık dönemde Türk Telekom ve mobil şebeke işletmecilerinin net satış gelirleri toplamı yaklaşık 11,7 milyar lira olarak gerçekleşmişti. Diğer işletmecilerin aynı dönemdeki net satış gelirleri toplamı ise yaklaşık 3,7 milyar lira olmuştu” ifadelerini kullandı.

 

-“Yatırımların artmasını amaçlıyoruz”

 

Karaismailoğlu, bu alandaki en önemli noktanın firmaların Ar-Ge ve yenileme yatırımlarına büyük önem vermesi olduğunun altını çizdi. Söz konusu yatırımların artarak sürmesi için hükümet olarak bilişim sektöründe yatırımın ve yatırımcının önünü açacak düzenlemeleri bir bir yaptıklarını anlatan Bakan Karaismailoğlu sözlerini şöyle tamamladı:

“Bunun sonuçlarını da yatırımlarda yaşanan artıştan görüyoruz. Ancak bu yatırım tutarının özellikle yerli yazılım ve donanım başta olmak üzere çok daha artmasını amaçlıyoruz.”

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

error: Content is protected !!
Hazır Site web sitesi kurma webmaster By Uzman Tescil