DOLAR 32,5815 0.28%
EURO 35,0081 0.08%
ALTIN 2.459,490,97
BITCOIN 20978521.0465%
Trabzon
24°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Protokol Fındık Hasadını Başlattı

Protokol Fındık Hasadını Başlattı

ABONE OL
9 Ağustos 2020 06:26
Protokol Fındık Hasadını Başlattı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Haberin Yıldızı-

 

Trabzon Ticaret Borsası’nın (TTB) Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında geleneksel ocak yöntemini terk edilerek tek gövdeli ağaç şekliyle 2014 yılında dikilen Yomra ilçesine bağlı İkisu mahallesindeki bahçede hasat etkinliği gerçekleştirildi.

Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Projesi etkinliğine Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, AK Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu, CHP Milletvekili Ahmet Kaya, İYİ Parti Milletvekili Hüseyin Örs, Ortahisar Kaymakamı Tolga Toğan, AK Parti İl Başkanı Haydar Revi, Trabzon Büyükşehir Belediye Meclis Başkan Vekili Mehmet Karaoğlu, Ticaret Borsası Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Etkinliğin açışında konuşan TTB Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, yaklaşık 20 yıl önce başlatılan ve 2014’de de örnek bahçelerin oluşturulması ile fındık üretimine farklı bir boyut kazandıran proje ile Trabzon’da mevcut 65 bin hektar alandan her yıl 40-50 bin ton değil, en az 130 bin ton fındık almayı hedeflediklerini söyledi.

Projenin pandemi süreci ile kısmını organize eden Trabzon Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Sırrı Eren’de, mikrobun yayılmaması için “Fındıksız da olmaz, tedbirsiz de” sloganı ile çalışma yaparak hasatta çalışacak işçilere yönelik tedbirlerin alınması için uyarıcı çalışmalar yaptıklarını söyledi.

TTB Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk de, proje ile dönümde 500 kilogram fındık almayı hedeflediklerini belirterek, “Daha çok çalışıp, daha çok üreterek fındıkta 2 milyar dolar civarında olan ihracat gelirimizi 5 milyar dolara çıkarmanın çabası içinde olacağız” dedi.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, fındık fiyatından çok artık verim ile kalitenin konuşulması gerektiğini söyleyerek, daha dar alandan daha çok verim alınması için projelerin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

CHP Milletvekili Ahmet Kaya’da, kendinin de fındık üreticisi olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “İlk defa böyle bir özel ve güzel, dolu dolu bahçe görüyorum. Bu çalışmaya emek veren, katkı veren herkese teşekkür etmek lazım. Bütün Trabzon’a ve Karadeniz’e yayılır umudunu taşıyorum. Fındık üreticisinin, sanayicisinin, ihracatçısının haklarını korumak için birlikte çalışacağız. Fındık üreticisi önceki yıllarda sahipsiz kalmıştı. Fındık üreticisini sahipsiz bırakmamak adına TMO’nun alımlarına ve yaşanabilecek sorunlara hep birlikte sahip çıkmalıyız. Fındık üretişinin mağdur olmasına izin vermeyelim.”

AK Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu’da, fındığın stratejik bir ürün olduğunu ve buna göre adımlar atıldığını ifade ederek; “bölge ekonomisi için önemli olan fındığın daha fazla verimli ve kaliteli olmasının önemsiyorum. Bu alanda yapılan çalışmalara her türlü desteği vereceğiz. Bu bahçe tam bunun örneği. Profesyonel çiftçilere artık ihtiyacımız var. Daha fazla üretip, daha fazla kanabiliriz” dedi.

” Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ise, fındığın alın terinin toprakla birleştiği çok iyi bir mahsul olduğunu vurgulayarak, “Yüzde yüz yerli ve milli olan bu stratejik ürünle dünya üretiminin yüzde 70-75’ine sahibiz. İhracatta da çok önemli stratejik ürün. Fındık Karadenizli için bir yaşam şekli olmuştur. Trabzon üretimde değilse bile fındık ihracatında öncü bir ildir. Üretimdeki problemleri giderip, istenilen düzeyde verim ve kaliteyi yakaladığımız zaman bahçede de öncü olacağız. Dekarda üretimi 200 kilonun üzerine çıkarma hedefimize ulaşacağız” dedi.

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!