DOLAR 32,4429 -0.15%
EURO 34,7993 -0.52%
ALTIN 2.450,080,59
BITCOIN 20756211.33112%
Trabzon
21°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Avrupa’da Birinci , Dünyada 2.yiz

Avrupa’da Birinci , Dünyada 2.yiz

ABONE OL
19 Ekim 2020 06:36
Avrupa’da Birinci , Dünyada 2.yiz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Haberin Yıldızı-

 

Avrupanın en büyük bal üreticisi konumunda bulunan Türkiyede arıcılığın yeterli seviyeye hala erişemediği yetkililerce söylenmekte bu konuda dünyanın en büyük 2. bal üreticisi ünvanını da elinde bulunduran Türkiye 1. sıradaki Çinden 500 bin ton daha az bal üretiyor .

Dünya sıralamasındaki 1.sıradki Çin 650 bin ton bal üretimi gerçekleştiriken 2.sıradaki Türkiye ise 150 bin ton bal üretimi yapıyor.

DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, son yıllarda Türk balının markalı ürün haline getirilmesi ve kalitesinin güvence altına alınmasıyla ihracatının arttığını ancak bunun yetersiz olduğunu söyledi.

Türkiye’nin her yöresinde bitki türlerine göre bal üretimi yapıldığını belirten Gürdoğan, “Tüm ürünlere, yörelere göre coğrafi işaret alınıp yöre isimlerine göre yurt içi ve yurt dışı marka tescillerinin yaptırılması, ürünlerin albenisi olan kalite düzeyi çok yüksek küçük ambalajlarda ambalajlanması halinde bal ihracatının daha üst noktalara çıkacağına inanıyoruz. Bu şekliyle bir satış stratejisinin belirlenmesi halinde üretici de daha çok kazanacaktır.” diye konuştu.

Gürdoğan, bu konuya da en iyi modelin, üreticilerin örgütlenmesini sağlayacak kooperatifçilik modeli olduğunu dile getirdi. Yöresel ve ürün bazında üreticilerin kooperatif modelini kolaylıkla hayata geçirebileceklerini anlatan Gürdoğan, bu model üzerinden bal karışımlı takviye edici gıda ürünlerinin üretilmesi ve arıcılık yan ürünlerinin de geliştirilerek ihraç edilmesi imkanının doğabileceğini sözlerine ekledi.

Arıciların da bu konuda bazı dertleri olduğunu söyleyen Üreticiler gerçek arıcılarla ticaret için arıcık yapanların ayrılması lazım ucuz fiatlarla bal satanlar bizlerin de ekmeği ile oynuyorlar gerçek balın bir fiatı vardır her ne kadar Bal fiyatları bulundu yöreye, balın çeşidine ve nektarın kaynağına göre farklılıklar göstersede 50tl altında satılan balların güvenililirliği tam olmayabilir çünkü ihracata giden ballarımızın fiatı 31tl ile 35 tl arasında değişmekte bunun kdv si ,vadesi,bekleme süresi de işin içine girince iç piyasa 50 tl nin altında fiat la bal satmak mümkün değildir dediler .

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!