DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2080433-1.22065%
Trabzon
16°

KAPALI

04:23

SABAHA KALAN SÜRE

Bahçelere Kış Geldi…

Bahçelere Kış Geldi…

ABONE OL
19 Kasım 2020 14:14
Bahçelere Kış Geldi…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Haberin Yıldızı-

 

Türkiye’nin önemli tarım ürünlerinden fındıkta  yetkililer bahçeler için kış bakımı zamanının geldiğini belirtti.
Bu kapsamda yapılacak budama ve gübrelemenin ürünün verim ve kalitesini doğrudan etkilediğini dile getiren yetkililer  “Bunun yanında fındık ocaklarının dip temizliği de yapılmalı. Kış bakımının zamanında yapılmasıyla ürün kendini bahar aylarına daha iyi hazırlıyor.” dediler

Kış mevsiminin başlangıcı sayılan Kasım ayında havaların uygun olduğu zamanlarda, fındık bahçelerinde ayıklama işlerine devam edilir. Yine kışlık (fosforlu) gübre verilmesi geciken yörelerde bu işler tamamlanır.

Fındığın iyi gelişip bol ürün verebilmesi için yetiştiği toprağın PH’ının 5-7 arasında olması gerekmektedir. Bu ay, toprak ve yaprak analizlerinin sonucunda bahçemize tavsiye edilen kireç, fındık ocaklarının dal izdüşümlerine serpildikten sonra 5-10 cm derinlikte çapalanarak toprağa karıştırılıp verilir.

Bahçeye tavsiye edilen kışlık gübrelerle kirecin aynı anda verilmemesi tavsiye edilmektedir.

Mayıs aylarında mücadele edilen virgül koşnili ile bu ayda da ilaçlı mücadele yapılabilir. Öte yandan kurumuş dallar toplanırken dalkıran ile de mücadele edilmiş olur.

Kışı bol yağışlı geçen yörelerde çiftlik gübresi bu aydan mart ayına kadar verilebilir. Unutulmamalıdır ki en iyi gübre çiftlik gübresidir ve toprağa gerekli olan hemen her çeşit besin maddesi bu gübrelerde vardır.

Kasım ayı işlerin azaldığı ay ise de fındık üreticisi kışlık odununu, ahırındaki hayvanlarının altının kuruluğunu temin edebilmek için bahçesinden çıkamayacaktır.

Toprağa gübre verirken; ocak diplerine serpip bırakılmamalıdır.

Aralık Ayı Üreticinin En Az İşinin Olduğu Ay

Fındık üreticisinin işlerinin en az olduğu aydır.

Fındık dallarında püsler irileşmiş, karanfillerin tomurcukları şişmiş ve tam patlamaya hazır, yer yer kırmızı uçları görülmektedir.

Üretici uygun hava şartlarında toprak ve yaprak analizlerinin sonuçlarına göre diğer aylarda zaman bulamamışsa kirecini verir, çitlerini, hendeklerini onarır.

Üreticilerin bahçelerinde gübrelemeye geçmeden önce mutlaka toprak tahlili yaptırması gerektiğini de söyleyen yetkililer , şöyle devam etti:

“Toprak tahlillerinin sonucuna göre kasım-şubat döneminde fosfor, potasyum ana gübrelerimizle bor, çinko, kalsiyum, magnezyum, demir ve mikro elementlerini, eksiklikleri oranında bahçelerimize verebiliriz. Ayrıca bahçelerimizde ihtiyaç durumuna göre çiftlik gübreleri de kullanabiliriz. Çiftlik gübreleri organik madde olarak toprağımızın yapısını düzeltmekte, birçok besin maddesinin eksikliğini de gidermektedir.” daha sonra da budama ve gençleştirme işlemi yapılması gerektiğini, böylece yaşlı, hastalıklı, zararlılarla bulaşık, sık, kurumuş, verimden düşmüş fındık dalları ve gereksiz dip sürgünlerinin temizlenmiş olacağını ifade etti.

Yetkililer üreticilerin il ve ilçelerdeki ziraat odalarına başvurarak teknik yardım alabileceklerini de sözlerine ekledi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!