DOLAR 32,4626 -0.01%
EURO 34,8431 -0.08%
ALTIN 2.431,44-0,13
BITCOIN 20759991.01063%
Trabzon
16°

KAPALI

04:18

SABAHA KALAN SÜRE

TARIM KREDİ BORÇLARININ YAPILANDIRILMASI ÇARE OLACAKMI…

TARIM KREDİ BORÇLARININ YAPILANDIRILMASI ÇARE OLACAKMI…

ABONE OL
19 Nisan 2021 07:22
TARIM KREDİ BORÇLARININ YAPILANDIRILMASI ÇARE OLACAKMI…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, 13 nisanda mecliste yaptığı basın toplantısında 21 bin çiftçinin, tarım kredi ve kooperatiflerine olan 931 milyon lira tutarındaki kredi borcunun yapılandırılacağını bildirmişti.

Cora yaptığı açıklamada Torba yasa teklifinin , üreticilerin tarım kredi kooperatiflerine borçlarının yapılandırılmasını da içerdiğini anlatmıştı, Cora, halihazırda üreticilerin, tarım kredi ve kooperatiflerinden 9,1 milyar lira kredi kullandıklarını anımsatarak, düzenleme kapsamında, 21 bin çiftçinin, 931 milyon lira tutarındaki kredi borcunun yapılandırılmasının öngörüldüğünü söylemişti.

15 nisanda TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi ve CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel de TBMM’de bir basın toplantısı düzenleyerek  çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Gökçel, yaptığı açıklamada meclise sunulan torba yasayla “Çiftçimizin takibe giren Tarım Kredi borçlarının faizini yüzde 11’den 18’e yükseltiyorlar” dedi.

Chp li Gökçel 21 bin çifçinin takip kıskacında olduğunu söylerken Çiftçinin içinde bulunduğu şartlarda borcunu ödeyemeyecek durumdadır “Çiftçinin hali ortadayken ona yüzde 18 faiz ile borcunu yapılandırıyorum demek, Ya bu ülkenin cefakar çiftçisiyle alay etmektir. Ya da ülkenin gerçeklerinden koptuklarının bir resmidir. Çiftçinin gübresi borçla, tohumu fidesi borçla, sulaması borçla. Çiftçi hangi borcunu ödeyecek?” dedi.

Üreticiler uzun bir süreden beri borçlu oldukları Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası kredilerinde yapılandırma istiyor. Ziraat Bankası çiçtçinin sesine kulak verdi icra yoluna gitmeyerek takibe düşen alacaklarla ilgili  1 milyon liraya kadar yeniden yapılandırma çalışması başlattı. Tarım Kredi Kooperatifleri ise uzlaşmaktansa çiftçiyi haciz kıskacına alarak borçlarını tahsil etme yoluna gitti. Ancak, üreticilerden gelen tepkiler üzerine Mart ayı sonuna kadar haciz işlemlerini yapmayacaklarını açıkladılar.

Torba Yasa’da yer alan düzenlemenin ayrıntıları şöyle:

1- Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından çiftçilere kullandırılan tarımsal kredilerden 31/12/2020 tarihi itibarıyla takibe düşen, sorunlu, yani “tasfiye olunacak alacaklar hesabına aktarılan” kredilerle ilgili yapılandırma öngörülüyor.

2- Çiftçiler bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar kooperatife başvuruda bulunmak kaydıyla yapılandırmadan yararlanabilecekler.

3- Yapılandırılacak kredilerde yüzde 12 ile yüzde 18 basit usulde faiz uygulanacak.

4- Çiftçiler yapılandırılacak kredi borcunu “Yapılandırmaya esas tutarın; defaten ödenmesi halinde borcun tamamı, taksitlendirilmesi halinde ise peşinata tekabül eden %30’u 2021 yılının Ekim ayı sonuna kadar, kalan tutarı ise 2022 yılının Ekim ayından başlamak üzere her yıl tekabül ettiği ayda üç eşit taksitte ödeyebilecek. İlk taksit 2021 yılının Ekim ayında ödenebilecek.

Tarım Kredi’den kredi kullananlar küçük ve geliri düşük olan çiftçiler.  Bu haliyle kabul edilen torba yasa görünen oki çiftçiye bir fayda sağlamayacak üreticilerin  Bu yapılandırma ve bu faiz oranları ile borçlarını ödemeleri zor hatta bazı üreticiler için imkansız görünüyor.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!