DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2048115-1.90371%
Trabzon
16°

KAPALI

SABAHA KALAN SÜRE

ÜRETİCİ SABIR DİYOR …

ÜRETİCİ SABIR DİYOR …

ABONE OL
25 Nisan 2021 11:56
ÜRETİCİ SABIR DİYOR …
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Fındık üreticisi piyasaları izlemeye devam ediyor…

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin  30 Nisan tarihi itibarı ile  durduracağı fındık alımları  öncesi serbest piyasada tüccarın da fındık alım  fiatlarını  21 liraya kadar çekmesi üreticiler tarafından dikkatle takip ediliyor.

Salgının artan ekonomik etkisinin yaralarını henüz saramazken üstelik ramazan ayında olmamıza rağmen  yaklaşan hasat öncesi fiatlardaki bu düşüş üreticinin de moralini bozdu.Siyasilerin bir süredir TMO nun fındık alımında süreli değil sürekli alım yapması gerekliliğini anlatmasının önemide böylece ortaya çıkmış oldu.

TMO nun piyasada üretici lehine bir denge unsuru olduğunu söyleyen fındık üreticileri şimdi piyasadan çekilecek olması yine birilerinin iştahını kabartmaya başladı az da olsa elimizde fındığımız var diyen üreticiler ihtiyacımız kadar satmaya çalışyoruz ama gelin görünki onuda elimizden 3 kuruşa almak niyetindeler dediler.

Hasat sonrası bölgede ,27 liraya kadar fiat gören  ve sonrasında 23 lira seviyelerinde seyreden fındık fiyatları, TMO’nun 30 Nisan tarihinde durduracağı alım öncesinde gerileyerek 21 tl den alınmaya başladı.

Yetkililere bunun sebebini sorduğumuzda ise “TMO’nun 30 Nisan tarihinde piyasadan çekilecek olmasının üzerinden bir algı yapılarak üreticiye panik yaptırmak ve elindeki fındığı pazara indirmeyi hedefliyorlar , ama  üreticiyi bu oyuna gelmeyecek ,elindeki fındığını pazara indirmeyecek” hasada da yaklaşık 3 aylık bir vakit var 6 ay elinde beklettiği fındığı 3 ay daha bekletmesini bekliyoruz . Bugüne kadar  birçok üretici zorluklara dayandı  şunun şurasında kalan 3 ay daha dişini sıkacak ve elindeki kalan fındığını gelecek sezona  satmayı düşünecektir” böylece de üreticiye oynanmak istenen oyunu da bozacaktır.

Fındık üreticilerden bölgede yaşayan Mustafa Sönmez ise ” yetiştirdiğimiz fındık dünyanın 1. kalite fındığıdır  bu kalitede fındığa reva görülen bu fiatı kabul etmemiz mümkün değildir  fındığımız bu  fiyatları hak etmiyor bizler binbir güçlükle bir yıl çocuk gibi uğraşarak yetiştiriyoruz ülkemiz içinde önemli bir ihracaat ürünü bu kadar önemli bir ürün için bizi devletimiz korumalı ülkemizi saran bu salgında çok zararımız oldu bunun yanısıra ürünümüz de don olayları ve hastalık ta olunca bu yıl bir miktarda azalma olacağını görüyoruz geçen sene devletimizin verdiği ilk fiattan çok memnun olduk ama sonra fiatları arttırmadılar gübre fiatları çok yükseldi ama fiatımız bizim düştü Fındığımızın, devletimizin öncülüğünde her zaman önü açıktır ve hasattan önce de inşaallah bizleri  memnun edecek bir  fiyatının açıklanacağını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!