DOLAR 32,6018 0.34%
EURO 35,0081 0.09%
ALTIN 2.450,240,59
BITCOIN 2094026-0.05865%
Trabzon
21°

PARÇALI BULUTLU

13:07

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

TRABZON TURİZMİNE BİR ESER DAHA KATILDI

TRABZON TURİZMİNE BİR ESER DAHA KATILDI

ABONE OL
11 Eylül 2021 12:18
TRABZON TURİZMİNE BİR ESER DAHA KATILDI
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Trabzon’da Restorasyonu tamamlanan Kızlar Manastırı bu akşam muhteşem bir törenle ziyarete açıldı.
30 Eylül’e kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek olan manastırın açılışında piyanist ve besteci Tuluyhan Uğurlu da bir konser verdi.
Kültür Bakanlığı ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi ortaklığında restore edilen Trabzon’un Boztepe Mahallesi’nde kente hakim noktada iki teras üzerine inşa edilen Kızlar Manastırı, halkın ziyaretine açıldı. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu açılış töreninde yaptığı konuşmada Trabzon’un tarihi yapısına vurgu yaparak,birçok uygarlığa başkentlik yapan kentin hala birçok sırrı içinde barındırdığına değindi.“Manastırın her bir kapısı başka bir dünyaya açılıyor. Arkasından küçük bir oda çıkacağını sandığımız odalar büyük avlulara, hamamlara çıkıyor. Birbirini kuşatan bu yapı içinde ana kaya kilisesi, mutfak, yemekhane binası, bazilika, şapeller, kütüphane, çeşme, sarnıç, değirmen, öğrenci hücreleri ve anıt mezar bulunuyor. Burası aynı zamanda Boztepe Dağı’nın eteklerine sığınmış Trabzon’un en güzel manzaraya sahip mekanlarından bir tanesi.”
Trabzon’un Boztepe yamacında şehre hakim bir yamaçta Komnenos Kralı III. Alexios döneminde 1349-1390 yılları arasında inşa edilen Kızlar Manastırı’nda 2014 yılının Mart ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından aslına uygun olarak restore edilmesi için restorasyon çalışmaları başlatılmıştı. Manastırdaki restorasyon çalışmaları yaklaşık 2 milyon TL’nin üzerinde bir rakama mal olurken, tarihi Kaya Kilisesi ve örneğine nadir rastlanan fresklerin gün yüzüne çıkarıldığı manastır yüksek bir koruma duvarı ile çevrili. Manastır birkaç defa onarılsa da son şeklini 19. yüzyılda aldı. Şapel ve birkaç hücrenin bulunduğu manastırdaki kaya kilisesinin içerisinde kitabeler ve III. Alexios’un eşi Theodora ve annesi Eirene’nın portreleri yer alıyor.
Restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından Trabzon Büyükşehir Belediyesine devredilen Kızlar Manastırı, Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen görkemli bir organizasyonla turizme açıldı. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun ev sahipliği yaptığı açılışa; AK Parti Trabzon Milletvekilleri Muhammet Balta, Adnan Günnar, Salih Cora, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu, Trabzon Baro Başkanı Sibel Suiçmez sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve davetliler katıldı.

YAŞAYAN BİR MÜZE OLARAK TASARLANDI
Davetliler tarafından büyük beğeni kazanan Kızlar Manastırı’nın açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, “Trabzon binlerce yıllık tarihe sahip, onlarca uygarlığa başkentlik yapmış muazzam bir şehir. Aynı zamanda içerisinde birçok sırrın muhafaza edildiğine inandığım, gizemli mabetlere sahip bir şehir. Böyle bir mekanın restorasyonuna müteakip açılmasına tanıklık ediyoruz. Avluda bizleri ilk olarak ana kaya kilisesi karşılıyor. Her kapı başka bir dünyaya açılıyor. Boztepe dağının eteklerine sığınmış Trabzon’un en güzel mekanlarından bir tanesi. Aslına uygun bir şekilde restore edildi. Artırılmış gerçeklikle geçmişe dair görüntüler var. Yaşayan bir müze olarak tasarlandı. Yıl boyunca Trabzon’un kültür sanat hayatında önemli bir yer alacak. Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere Kültür Bakanımıza, Kültür Müdürlüğümüze ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!