DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2056771-0.8854%
Trabzon
18°

AÇIK

04:23

SABAHA KALAN SÜRE

FINDIKTA YASAL OLMAYAN BİR DÜZEN KURULDU …

FINDIKTA YASAL OLMAYAN BİR DÜZEN KURULDU …

ABONE OL
30 Eylül 2021 18:43
FINDIKTA YASAL OLMAYAN BİR DÜZEN KURULDU …
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Vakfıkebir esnaflarından UPA Yönetim Kurulu Başkanı Emin Uludüz son günlerde gündemin ana konusu olan fındıktaki tekelleşme ve fiyatlar konusunda yazılı bir açıklama yaptı.

Emin Uludüz yaptığı açıklamada “Gelinen nokta fındıkta yasal olmayan bir düzen kurulmuştur .Bu acımasız simsar düzeninin başını yabancı uyruklu bir şirket işbirlikçileri vasıtasıyla yürütmektedir . Yerli alıcılar bu simsar düzeninin kıskacı altında değerince ve yeterince fındık alamıyor.Bu durum fiyatların düşmesine neden oluyor .Olan hem üreticiye hemde alıcı konumundaki ulusal yerli firmalarımıza oluyor. Tarım Bakanımız ,hükümetimiz ve Rekabet Kurumu fındıkta gelinen durumu acilen değerlendirmelidir.” dedi

Dünya fındığının yüzde yetmiş beşini Türkiye tek başına üretmektedir .Ancak fındıkta egemen güç ve söz sahibi ne yazık ki yabancılar .Tamamen Türk malı yerli ve milli olan ürünümüzü maalesef rantable şekilde değerlendiremiyoruz. Fındıkta pazarı tekelleşen kartel belirliyor. Kartel istediğinden fındık alıyor, istediğinden almıyor. Fiyatı kendi belirliyor, onun belirlediği zamanda arzu ettiği fiyattan satış yapmazsan fındığı geri iade ediyor.

Kendisi ile işbirliği yapmayan tüccarı, sanayiciyi cezalandırıyor. Ya benimle beraber davranırsınız ya da size yaşama hakkı vermem diyor. Ülkemizi yönetenler ve özellikle rekabet kurumu bu duruma acil müdahale etmeli Çünkü hem fındık tüccarları ve hemde asıl fındığın sahibi üreticimiz eziliyor.

Köylü müstahsilimiz hak ettiği değerden ürününü satamıyor.
Gelinen nokta fındıkta yasal olmayan bir düzen kurulmuştur .Bu acımasız simsar düzeninin başını yabancı uyruklu bir şirket işbirlikçileri vasıtasıyla yürütmektedir . Yerli alıcılar bu simsar düzeninin kıskacı altında değerince ve yeterince fındık alamıyor.Bu durum fiyatların düşmesine neden oluyor .Olan hem üreticiye hemde alıcı konumundaki ulusal yerli firmalarımıza oluyor. Tarım Bakanımız ,hükümetimiz ve Rekabet Kurumu fındıkta gelinen durumu değerlendirmelidir.

Dünya fındığının yaklaşık %75’ni oluşturan ürünümüzün daha kıymetli hale gelmesi için yapılması gerekenler vardır.Öncelikle bölgemizde fındık borsası kurularak lisanslı depoculuğa geçilmelidir.Küçük üreticinin ürünün ucuz fiyattan elinden çıkmaması için faizsiz kredi verilmeli,özellikle ürünün bol olduğu yıllarda kamu otoritesi müstahsili desteklenmeli,iç ve dış ticaret için fındık satın almak isteyenlerin hasat mevsimi dışında da istenilen kalite ve fiyattan ürünü internet ortamında alıp satabilmeli,fındık üretimini artırmak ve fındığın besleyici özelliğini tüm yurttaşlara ve yurt dışına anlatmak ,fındığın doğal ekolojisi dışına yayılmasını önlemek,fındık üretimi ve ticaretinden aracıları değil,Karadeniz üreticisi ve ülke ekonomisinin yararlanması sağlanmalıdır.Fındık sanayi teşvik edilmeli ve çok yönlü ihracat yapılmalıdır.
Üreticilerde daha fazla gelir elde edebilmek için fındık bahçesiyle daha fazla ilgilenmeli dekar başına düşen ürün miktarı ve randımanı artırılmalı;fındık ağaçları çok yaşlı ağaçlar kökten yaşlanmıştır.Fındık bahçeleri tabii ki devlet desteğiyle yenilenmelidir.Tekrar sezon üreticimize hayırlı olsun.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!