DOLAR 32,5226 0.09%
EURO 34,9638 -0.18%
ALTIN 2.437,670,07
BITCOIN 20992900.28702%
Trabzon
21°

KAPALI

13:07

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Numan Kurtulmuş :Dünyada Nerede Hikmet Varsa Onu Alacağız Ama Başkasına Özenmeyeceğiz
  • Haberin Yildizi
  • Gündem
  • Numan Kurtulmuş :Dünyada Nerede Hikmet Varsa Onu Alacağız Ama Başkasına Özenmeyeceğiz

Numan Kurtulmuş :Dünyada Nerede Hikmet Varsa Onu Alacağız Ama Başkasına Özenmeyeceğiz

ABONE OL
16 Ekim 2021 20:18
Numan Kurtulmuş :Dünyada Nerede Hikmet Varsa Onu Alacağız Ama Başkasına Özenmeyeceğiz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

“Özellikle genç neslimiz kökü derinliklerde olan kuvvetli birer çınar ağacı gibi olmak mecburiyetindedir”

Ak Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, 11. Üsküdar Sempozyumu’nun açılışında konuştu.

Kurtulmuş, sempozyumun kültürel değerleri ortaya çıkarmaya, gençlerin daha güçlü bir Türkiye kurmalarına zemin hazırlamasına katkı sunacağını söyledi.

Bir şehirle ilgili sempozyumu ısrarla sürdürebilmenin kolay olmadığına değinen Kurtulmuş, “İnşallah 2023’te 12’ncisini yapmak nasip olur ve böylece burada elde edilen bilgiler, ortaya konulan fikirlerle şehrin çok daha ileri gitmesi imkanına kavuşulmuş olur.” diye konuştu.

Üsküdar’ın birçok özelliğinin yanında bir irfan mektebi olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Hiç şüphesiz Üsküdar bir büyük açık hava müzesi. Medreseleri, dergahları, türbeleri, camileri, vakıf eserleriyle muhteşem bir açık hava müzesi, bunda hiç şüphe yok. Hatta ve hatta göçmen kuşların bile sahiplenildiği o muhteşem vakıf eserleriyle gerçekten bizim medeniyetimizin bütün güzelliklerini barındıran bir kentimiz. Ayrıca çeşmeler var ama çeşme deyip geçemeyiz. O çeşmelerin hem kendileri sanat eseri hem de üzerlerindeki oymaların, işlemelerin, hatların her birisinin ayrı ayrı bir şaheser olduğunu biliyoruz. Üsküdar aynı zamanda bir irfan mektebidir.”

Numan Kurtulmuş, Türkiye’nin her bölgesinde binlerce yıllık yerleşim yerlerinin bulunduğunu ve bu kültürel mirasın çok büyük bir zenginlik olduğunu vurgulayarak, dünyaya egemenlik taslayanların, 300 veya 400 yıl öncesine ait anlatabilecekleri bir tarihi olmayanların aksine Türkiye için 1071’den bahsedildiğini anlattı.

Kurtulmuş, “Bu anlamda gerçekten kültürel olarak büyük bir zenginliği olan ve bu büyük zenginliğini bugüne kadar taşımayı başarabilmiş bir ülkenin evlatlarıyız.” dedi.

Güçlü bir gelecek kurabilmek için geçmişin doğru anlaşılmasının önemine işaret eden Numan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

“Kökleri mazide olan atiyiz diyoruz ya köklerimizin gücünden güç alarak ileriye doğru daha güçlü, daha kuvvetli gidebilmek için atiyi daha güçlü kurabilmek için bunları bilmek durumundayız. Bazıları kökü mazide olan ati dediğimiz zaman ya durup maziye öykünmeyi ya da ‘Bizim maziyle ne işimiz var, elin oğlu aya gidiyor, biz yaya kaldık.’ diye elin oğluna özenmeyi tercih eder. Tam da bizim yapmamız gereken kökü mazide olan ati ne demek onu ortaya koymaktır.”

“Dünyada nerede hikmet varsa onu alacağız ama başkasına özenmeyeceğiz”

Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, kökü sağlam bir ağaç olan, Osmanlı ve Selçuklunun hüküm sürdüğü yerlerde dikilen çınar ağacını anlatarak, şu görüşleri dile getirdi:

“Bugün Anadolu’da 800 yıllık abide ağaçlar var. Rüzgarlar, depremler, fırtınalar ne gelir geçerse geçsin bir şey yapamaz. İşte bizim özellikle genç neslimiz kökü derinliklerde olan kuvvetli birer çınar ağacı gibi olmak mecburiyetindedir. Gençlerimizi bu şekilde yetiştirmek mecburiyetindeyiz. Bu sempozyumun da buna katkı sunacağına yürekten inanıyorum. Her ağaç kendi gövdesi üzerinde yükselir. Hiçbir ağacın başka bir gövde üzerinde yükseldiği, orada güçlü bir şekilde varlığını sürdürdüğü görülmemiştir, duyulmamıştır. Dolayısıyla biz dünyada nerede ne var bunların hepsini bileceğiz. Hikmet müminin yitik malıdır. Dünyada nerede hikmet varsa onu alacağız ama başkasına özenmeyeceğiz, başka medeniyetleri taklit etmeyeceğiz. Çünkü bileceğiz ki her ağaç kendi gövdesi üstünde yükselir, biz de kendi ağacımızı kendi gövdemiz üzerinde yükselteceğiz.”

Kurtulmuş, büyük İslam medeniyetinin şehirler ve beldeler üzerinden yükseldiğini ve asırlar boyunca insanlığa ışık tuttuğunu ifade etti.

Modern dünyanın getirdiği tekdüzeliğin bu mirastan uzaklaşmaya yol açtığını vurgulayan Kurtulmuş, “Eski Üsküdar’ın, Amasya’nın, Bursa’nın evleri öyleydi. Komşusunun rüzgarını ve güneşini kesmeyi haram kabul eden bir mimari anlayış. İlk kaynağından çıktığı şekliyle suyu getiren ve insanlara manevi bir lezzetle sunan bir anlayış. Ne yazık ki İslam dünyasında da bugün bu anlayış kalmamıştır. Bizler de modern dünyanın bize getirdiği, tekdüze hayat içerisinde zarafetten, incelikten, insanlarla toplum arasında, kainat arasında denge kurmaktan ve hepimizin Rabb’i olan Allah’ın karşısında bütün insanları yaratılışta eşit olarak görmekten çok uzak bir noktaya düştük.” ifadelerini kullandı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!