DOLAR 32,5880 0.3%
EURO 35,0275 0.14%
ALTIN 2.460,711,02
BITCOIN 21002610.90868%
Trabzon
24°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

AFGANİSTAN’DA KADINLAR HER ŞEYİN BİTTİĞİNİ HİSSEDİYORLAR

AFGANİSTAN’DA KADINLAR HER ŞEYİN BİTTİĞİNİ HİSSEDİYORLAR

ABONE OL
6 Kasım 2021 08:02
AFGANİSTAN’DA KADINLAR HER ŞEYİN BİTTİĞİNİ HİSSEDİYORLAR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Afganistan’ın kuzeyinde kadın hakları savunucusu vurularak öldürüldü

29 yaşındaki Frozan Safi’nin, Taliban’ın iktidara gelmesinden bu yana öldürülen ilk kadın hakları savunucusu olduğuna inanılıyor

theguardian’nın haberine göre 29 yaşındaki bir aktivist ve ekonomi hocası olan Frozan Safi, Taliban’ın neredeyse üç ay önce iktidara gelmesinden bu yana bir kadın hakları savunucusunun bilinen ilk ölümü olarak görünen, kuzey Afganistan’da vurularak öldürüldü .

Frozan Safi’nin cesedi, 20 Ekim’de kaybolduktan sonra Mezar-ı Şerif kentindeki bir morgda teşhis edildi. “Onu kıyafetlerinden tanıdık. Mermiler yüzünü mahvetmişti” dedi Safi’nin doktor olan kız kardeşi Rita.

“Her yerinde, kafasında, kalbinde, göğsünde, böbreklerinde ve bacaklarında sayılamayacak kadar çok kurşun yarası vardı.” Rita, nişan yüzüğü ve çantasının çalındığını ekledi.

Doktor Meraj Faroqi, Perşembe günü Taliban güvenlik güçlerinin vurularak öldürülen iki kimliği belirsiz kadının cesetlerini Belh eyalet hastanesine getirdiğini söyledi. Taliban’ın Belh ilindeki enformasyon ve kültürel işler müdürü Zabihullah Noorani, mezar-ı Şerif’teki bir evde iki adamın cesetlerinin yanında bulunduklarını söyledi ve “kişisel bir kan davasının” kurbanı olabileceklerini öne sürdü. . Polisin olayla ilgili soruşturma başlattığını söyledi.

Ölümler, önceki hükümetle bağlantılı insanların misilleme olarak öldürülmesinin bir cezasızlık ve kafa karışıklığı atmosferini beslediği Taliban kontrolündeki Afganistan’daki yaygın korku duygusunun altını çiziyor.

Ağustos ortasından bu yana kadınlar, haklarının iade edilmesini ve korunmasını talep ederek Taliban’a karşı ülke çapında düzenli protestolar düzenlediler. Afganistan’da kadın haklarının daha da küçülmediği neredeyse bir gün geçmiyor. Kızların ortaokula gitmeleri fiilen yasak , yeni hükümet tamamen erkek ve kadınların çoğu spor ve çalışmadan men edildi.

Perşembe günü İnsan Hakları İzleme Örgütü , Taliban kurallarının çoğu kadının ülkede yardım görevlisi olarak çalışmasını yasakladığını ve yaklaşan bir insani felaketi hızlandırdığını söyledi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!