DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2051207-1.87664%
Trabzon
16°

KAPALI

13:07

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

FINDIKTA ÜRETİCİNİN BEKLENTİLERİ BOŞA ÇIKIYOR …

FINDIKTA ÜRETİCİNİN BEKLENTİLERİ BOŞA ÇIKIYOR …

ABONE OL
10 Kasım 2021 10:32
FINDIKTA ÜRETİCİNİN BEKLENTİLERİ BOŞA ÇIKIYOR …
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ülkemizin en önemli ihraç ürünlerinden biri olan fındık ta üreticinin fiyatta yükseliş beklentisi devam ediyor.
Dünyanın en kaliteli en yüksek oranda fındığın yetiştiği ülkemizde fındık nedense fiyat politikası olarak bir türlü üreticinin beklentilerini karşılayamıyor

Haberin Yıldızı-Haber Merkezi

Sezona Cumhurbaşkanın açıkladığı 27 lira taban fiyat ile başlayan fındık fiyatları serbest piyasada uzun bir süre 24 lira seviyelerinde devam ederken son 2 haftadır 1 liralık artışla 25 tl seviyelerine yükseldi.
Fındık konusunda 50 yıllık birikime ve bilgiye sahip Vakfıkebir İş İnsanı Emin ULUDÜZ’e fındıkta ki son durumun ne olduğunu ve piyasanın bir resmini çekse neleri gördüğünü sorduk :
Bu yıl gerek kuraklık gerek pandemi gerekse uluslar arası ekonomik dengelerin değişmesi üreticileride olumsuz etkiledi diyen Emin Uludüz artan Maliyetleri hesaplanıldığı zaman fındık fiatının 30 tl bandında olması gerektiğini söyledi.
Emin Uludüz ama geldiğimiz noktada bu saten sonrada bu fiatın artmasını artık beklemediklerini piyasalar da da bu yönde bir beklenti görmediğini söyledi.
Emin Uludüz normal şartlarda bu aylarda fındık fiatının yükselmesi gerektiğini söylerken Gübre, budama, fındık altı temizliği, işçi fiyatları, tarımsal ilaçlar hepsinin fiyatları yüzde 70 ila yüzde yüz artarken fındığın fiatının artmaması manidar dedi
Ekonomistlerin .tarım bakanlarının ve fındık konusunda yetkililerin tamamı fındığın Türkiye için stratejik bir ürün olduğunu sürekli vurgulamaktadırlar ama gelin görün bu kadar stratejik ürün olan fındık fiyat olarak karşılığını yıllardır bulamamkta geçen yıl beklenen 30 tl fiat aradan geçen koca bir sene ye rağmen hala 25 tl seviyelerinde satılıyorsa bizler fındık politikamızı tekrar gözden geçirmeliz kanısındayım .
Her hasat döneminde ve sonrasında üreticileri Ziraat Odaları Birlikleri ,muhalefet milletvekilleri “fındığınızı satmayın fiyat yükselecek” diye beklentiye soktuğu çiftçinin, fındığa yatırım yapanların ve tüccarın beklentileri yıllardır boşa çıkarmakta bir müddet sonra ise Fiyat yükselecek beklentisi ile fındık satmayanlar elindeki fındığı çıkarmaya başlayınca da . fiyatın düşmesinde en önemli etken olurken üreticiye iyilik yaptığını sananlar aslında bir yerde kötülk yapmış oluyorlar dedi.

ülkemizde dünyayı da etkisi altına alan ekonomik kriz, elinde fındığı olan ve fiyat yükselecek beklentisi olan üreticinin dayanma gücünü zayıflattığını söyleyen Emin Uludüz Bankadan kredi alıp faiz vermek yerine üretici elindeki fındığı satmayı tercih ediyor böylece piyasaya fındık girdikçe fiyat aşağı doğru gitmeye başladı. Fiyatın düştüğünü gören üretici paniğe kapılarak daha çok fındık satmaya başlayınca da fındıkta 30 tl beklentisi de bir başka bahara kaldı.dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!