DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2074041-1.31043%
Trabzon
16°

KAPALI

04:23

SABAHA KALAN SÜRE

HÜKÜMETİN İSTİFASI BİLE EYLEMCİLERİ DURDURMADI…

HÜKÜMETİN İSTİFASI BİLE EYLEMCİLERİ DURDURMADI…

ABONE OL
5 Ocak 2022 20:56
HÜKÜMETİN İSTİFASI BİLE EYLEMCİLERİ DURDURMADI…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kazakistan’da yakıt zammına karşı başlayan eylemler halk protestosuna döndü. Hükümet eylemler nedeniyle istifa etti. Ülke genelinde olağanüstü hal ilan edildi.

Kazakistan’da Başbakan Askar Mamin başkanlığındaki hükümet ülkede LPG fiyatlarına yapılan zamma karşı düzenlenen protestolar nedeniyle istifa etti. Cumhurbaşkanı Tokayev, ek yeni önlemler açıkladı. Buna göre LPG, benzin ve dizel yakıt ile temel gıda ürünlerinin fiyatlarına 180 günlük devlet düzenlemesi getirildi.

Hükümetin Almatı şehri ve Mangistau şehrinde ilan ettiği OHAL ise eylemleri durdurmaya yetmedi. Sputnik’in aktardığına göre ülke genelinde olağanüstü hal ilan edildi.

Eylemler ise pek çok kentte devam etti. devam ediyor. Başkent Almatı’da polis, kitleye ses bombası atarak müdahale etti. Eyleme katılan bir grup şehrin merkezindeki Almatı Eyalet Valiliği binasına girdi.

Kitlenin, şehirdeki Cumhurbaşkanlığı Konutuna doğru ilerledikleri belirtildi.

Almatı Halk Sağlığı Departmanı ise eylemlerde 190 kişinin yaralandığını, 40 kişininse hastanelere kaldırıldığını aktardı.

Eylemlerle ilgili sert açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Tokayev, Güvenlik Konseyi başkanlığına kendisini atadı. Tokayev, protestolara katılanları da tehdit etti.

HÜKÜMETİN İSTİFASI KABUL EDİLDİ
LPG’ye yapılan zamma karşı çıkan halkın protestolarının ardından Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, sabah saatlerinde Başbakan Askar Mamin başkanlığındaki hükümetin istifasını kabul etti. Yeni kabine oluşturulana kadar başbakanlık görevini eski Başbakan Yardımcısı Alihan Smailov’un yürütecek. Diğer bakanların da yenileri atanana kadar görevlerinin başında olacak.

FİYATLARA DEVLET DÜZENLEMESİ
Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, yapılan çalışma toplantısının ardından ek yeni önlemler açıkladı.

Buna göre LPG, benzin ve dizel yakıt ile temel gıda ürünlerinin fiyatlarına 180 günlük devlet düzenlemesi getirildi. LPG’nin tamamen elektronik ortamda satılması ise bir yıl ertelendi. Daha önce ülkede Ocak 2022 itibarıyla LPG ticaretinin tamamen elektronik ortamdan yapılması kararlaştırılmıştı.

Aynı süreyle aidat tarifelerinin yükseltilmesine, moratoryum getirilmesine ve nüfusun dar gelirli kesimi için ev kiralarının sübvansiyonuna ilişkin çalışmalar başlatılacak.

Sağlık sorunlarının çözümü için özel ve kamu kaynaklarından finanse edilen “Kazakistan Halkına” adlı bir kamu fonu oluşturulacak.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!