DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2051545-1.96966%
Trabzon
16°

KAPALI

04:23

SABAHA KALAN SÜRE

KAYBEDEN HEP FINDIK ÜRETİCİSİ…

KAYBEDEN HEP FINDIK ÜRETİCİSİ…

ABONE OL
9 Şubat 2022 13:10
KAYBEDEN HEP FINDIK ÜRETİCİSİ…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Necati Tığlı, “gübre sekiz yıl içinde sekiz kat, mazot beş kat artmış. Ülkemizdeki toplam fındığın üçte birini üreten Giresun ve Ordu üreticisinin üretime devam etmesi için neden daha verimli bir destekleme modeline geçmiyorsunuz diye sordu.

Giresun Milletvekili Necati Tığlı “2009 yılında Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fındık alım görevi sona erdi, yeni fındık stratejisi kapsamında alan bazlı gelir desteği verilmeye başlandı.

Giresun Milletvekili Necati Tığlı “2009 yılında Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fındık alım görevi sona erdi, yeni fındık stratejisi kapsamında alan bazlı gelir desteği verilmeye başlandı. Şimdi TMO üzerinden destekleme alımı yapıyorum, alan bazlı desteği, gübre desteğini artırmaya gerek yok mu diye düşünüyorsunuz bilmiyorum, 2009’dan 2014’e yirmi lira, 2014’den bugüne ise bir kuruş dahi artış yapılmadı” dedi. Sayın Cumhurbaşkanı açıklanan fındık taban fiyatından her kesim memnun demişti.

Üreticinin de memnun olduğuna inanmış olmalı ki geçtiğimiz hafta tarımsal desteklemelerde artış yapılan ürünler arasını fındığı koymaya lüzum görmemiş, ayrıca küçük bir artışa yönelik taktirde bulunmamış diyen CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı “geçtiğimiz yıl ve bu yıl en fazla zam gören gübre için yine destek artırılmadı, Bakanlık fındık üreticisine destekleri kümülatif rakamlarla anlatmaya çalışıyor; fakat enflasyon artan maliyetler karşısında desteklerin 8 yıldır bir kuruş artırılmaması fındık üretiminin devlet tarafından desteklenmekten vazgeçildiğinin bir göstergesi değil midir? Akaryakıt, zirai ilaçlar ve gübre zamlarına hiç mi bakmıyorsunuz? Vurgusunu yaptı.

İTALYAN, ALMAN KAZANIRKEN TEK KAZANAMAYAN BİZİM ÜRETİCİMİZ

Tığlı, “gübre sekiz yıl içinde sekiz kat, mazot beş kat artmış. Ülkemizdeki toplam fındığın üçte birini üreten Giresun ve Ordu üreticisinin üretime devam etmesi için neden daha verimli bir destekleme modeline geçmiyorsunuz. Girdi maliyetleri açıklanırken hep döviz kuru hatırlatılıyor. 2009’da 1,5 TL olan Dolar 2022’de 10 kat artmış 2009 yılından 2014 yılına kadar dönüm başına 150 lira, 2014 yılından 2021 yılına kadar ise 170 lira olarak ödenen fındıkta alan bazlı gelir desteği miktarının artırılmaması bu destekten vazgeçtim demek değil mi? Yerine ne koyuyorsun? Fındık üreticisine yönelik şu destekleri açıklıyorum, yeni strateji bu demeniz gerekmez mi? 2009 yılındaki Türk Lirası üzerinden destek nedir? Girdi maliyetlerindeki ve döviz kurundaki artışa bakınca dönüm başı 1500 TL olmalı, demek ki fındık üretimine destek yok. Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 2021 yılında tüm zamanların miktar bazında en yüksek ihracatının gerçekleştirildiği söylüyor, patronlar kazanmış, İtalyan’ı, Alman’ı kazanmış, herkes kazanmış bir tek kazanamayan üretici olmuş. Rekor kırdım deyip daha az döviz geliri elde etmişsen, üretici, devlet mi kazanmış oluyor yoksa diğer aktörler mi? Üreticinin alın terini ucuza peşkeş çekip ülke kazandı demek utanç verici bir durum, bu utancın mimarı da AKP iktidarıdır” açıklamasını yaptı.

Kaynak:Fındıktv.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!