DOLAR 32,5030 -0.01%
EURO 34,8010 -0.52%
ALTIN 2.440,670,20
BITCOIN 2074413-1.22907%
Trabzon
16°

KAPALI

04:25

SABAHA KALAN SÜRE

HAZİNE VE MALİYE BAKANI NEBATİ’DEN ÇİFTÇİYE HASAT ÖNCESİ MÜJDE

HAZİNE VE MALİYE BAKANI NEBATİ’DEN ÇİFTÇİYE HASAT ÖNCESİ MÜJDE

ABONE OL
22 Mart 2022 19:08
HAZİNE VE MALİYE BAKANI NEBATİ’DEN ÇİFTÇİYE HASAT ÖNCESİ MÜJDE
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Çiftçiye Müjdeyi verdi :Çiftçimiz kredi ihtiyacı için  “Kredi Üst Limitlerini 2 Katına Kadar Artırdık”

Üreticinin ve çiftçinin daha fazla destekçisi olacaklarını vurgulayan Nebati, “Ziraat Bankası ile konuştuk. Hayvansal, bitkisel ve diğer üretim konularında kredi üst limitlerini 2 katına kadar artırdık. ‘Yetmiyor, azdı, bunu nasıl karşılayacağız’ devri bitti. Ziraat Bankamız her türlü alanda hızlı bir şekilde sizlere gerekli kolaylıkları sağlayacaktır. Bundan sonrası size kalmış, siz isteyeceksiniz biz yapacağız. 94 milyar lira ciddi bir rakamdır, bin megavat GES önemli bir tutardır. Bunu karşılayacak iradeyi koyan bizleriz.” dedi.

“Biz hızlı adım atıyor, kararlarımızı hızlı bir şekilde veriyoruz”

Bakan Nebati, 20 Aralık’ta kur fiyatının spekülatif olduğu konusunda vatandaşları uyardıklarını aktararak, “20 Aralık’ta o günkü fiyatlar üzerinden döviz alanlar ciddi bir şekilde zarara uğradı. Türkiye gerçekleriyle çatışan, çelişen söylemlere bakmayın. Biz hızlı adım atıyor, kararlarımızı hızlı bir şekilde veriyoruz. İşte gıdada temel gıda ürünlerinde KDV’yi yüzde 8’den 1’e düşürdük. Meskenlerde, ticari işletmelerde ve tarımsal üretimde abonelerde elektriği 18’den 8’e düşürdük.” diye konuştu.

Yatırım projeleri hakkında bilgi veren Nebati, şunları kaydetti:

“Sularımız hazır, güneşimiz de bol, bunlar boşa gidiyor. O zaman bunları hızlı bir şekilde devreye sokacak adımlar atalım. Biz 253 projeyle 830 bin hektar alanı hızlı bir şekilde suya kavuşturacağız. Maliyeti 90 milyar lira ve 2 yıl içinde bitecek. Sulanacak alan 830 bin hektar. Bütün Türkiye’yi tarımsal sulamaya kavuşturacağız. Mevcut koşullarda 15 yılda tamamlanması planlanan projeleri 2 yılda tamamlayacağız. İnşaatı devam eden TOKİ projelerinden 26’sının maliyeti 18,8 milyar lira. Bunu hızlı bir şekilde bitireceğiz.”

“Güneş enerji sistemlerini hızlı bir şekilde gerçekleştireceğiz”

Nebati, tarımsal sulama projesiyle ilgili olarak yapılacak olan düzenleme ve protokollerin hazır olduğunu aktararak, “Şanlıurfa ev sahibi ama biz bütün Türkiye’ye bu avantajı yaymalıyız ve yapacağız. Bunu yaparken bizim bitmiş barajlarımız, göletlerimiz var, suyumuz hazır. Milletvekillerimiz, oda başkanlarımız, valilerimiz Ankara’ya geliyor ‘suyu seyrediyoruz’ diye… Suyu seyretmeyeceğiz. Su bu devletin imkanlarıyla biriktirildi barajlar, göletler yapıldı şimdi toprak kullanımına gitmiş olacak.” dedi.

Sulamanın yanında enerjiye de ihtiyaç duyulduğuna işaret eden Nebati, şöyle konuştu:

“Desteklemeler, sübvansiyonlar bir yere kadar, biz artık Allah’ın bize bahşettiğini ve yılın büyük bir gününü güneşle geçiren toprakların ev sahibi olarak güneşten faydalanacağız. Güneş enerji sistemlerini inşallah hızlı bir şekilde gerçekleştireceğiz. Türkiye’nin 2021 yılı tarımsal sulamada elektrik tüketimi GES’lerde yüzde 4. Tarımsal sulama amaçlı kullanılan elektriğin üretim maliyeti doğalgaz ve ithal kömür 2 milyar dolar. Aynı zamanda tarımsal sulamada elektrik tüketiminin en yüksek olduğu 5 ilin Türkiye içerisindeki payı, mesela Şanlıurfa’da yüzde 27,6, Konya’da 14,2, Mardin’de 8,2, Diyarbakır’da 5,7, İzmir’de 3,5. Tarımsal sulamada abonelerin borçluluk oranı, Bilecik’te yüzde 58, Uşak’ta yüzde 57, Urfa’da yüzde 55, Mardin’de 54,5, Şırnak’ta 48,6. Biz şimdi sizi bundan da inşallah üretim yaparak kurtarmış olacağız. Güneş enerjisinin elektrik üretimindeki payı da yüzde 4’ten 4,5 çıkmış olacak. Bu sayede çiftçilerimizin borçluluk oranı yüksek olduğu bütün illerde artan enerji maliyetlerinin ağırlığı üzerlerinden alınmış olacak.”

Çiftçilerden damla sulama sistemine geçmelerini isteyen Nebati, bu sayede girdi maliyetlerinin azalacağını söyledi.

Nebati, kurulacak sistemle çiftçilerin ihtiyaçları olan elektriği kullanacağını ve fazlasını da aynı sistem içerisinden satarak gelir elde edeceğini vurgulayarak, “Peki hükümet nerede proaktif davranıyor, 94 milyar liralık bir paketle geliyor. Sularımızı, güneşimizi kullanacağız bunu mutlak suretle yönetecek olan odalar, oda temsilcilerimizin bu konuda çok hassas olmasını istirham ediyorum. Peki nasıl işleyecek bu iş. Tarımsal sulamada GES kurulumunda Ziraat Bankası vasıtasıyla 1 yıl ödemesiz 8 yıl vadeli kredi imkanı sunacağız. Şimdi yerli üretim paneli yapanlara sesleniyorum, büyük bir imkanı yakalamış durumdasınız, panel üretiminde. Güneşin enerjisini alacağız ve toprağımıza yansıtacağız.” dedi.

Muhalefet partilerine eleştiride bulunan Nebati, “Ben elektriği bedava dağıtacağım demekle olmuyor bu işler, çözümle geleceksin ‘cek-cak’larla değil. ‘Onu yapacağım, bunu yapacağım’ ben de Marsa gideceğim, yok böyle bir dünya. Hayal satmak bize yakışmaz, gerçeği pazarlamak bize yakışır. Alternatifiniz varsa buyurun gelin söyleyin, ortaya koyacağınız bir iddianız varsa altını doldurun. AK Parti’nin Cumhurbaşkanımızın ve kabinesinin en temel özelliği budur. Söyleyeceğin şeyin altını dolduracaksın. Gidip bunu kendi büyükşehir belediyende açıklasana elektriği bedava yapacağım diye, niye gelip Urfa Büyükşehir Belediyesinin hakim olduğu yerde açıklıyorsun elektriği bedava yapacağım. Git Ankara’da açıkla, İzmir’de açıkla böyle şey olur mu.” ifadelerini kullandı.

Ukrayna-Rusya savaşında Türkiye’nin rolüne değinen Bakan Nebati, “Rusya-Ukrayna gerginliğinde taraflar arasında konuşan Cumhurbaşkanımız ve Türkiye var. Türk Dışişleri Bakanı ve Türk diplomasisi var. Söylediğini yapan, masada olan, işte Türkiye budur. Onun için Türkiye’ye de kendinize de güvenin. Zorluklar var, hayat zorluksuz olmaz ki zorluklar aşılmak içindir. Zorlukların üstesinden geleceğiz.” diye konuştu.

Kaynak:TarımOrmanHaber.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!