DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2032946-2.30428%
Trabzon
16°

KAPALI

04:23

SABAHA KALAN SÜRE

ELİF ESEN:  ‘MUTFAK YANGIN,SOFRALAR DERT YERİ’

ELİF ESEN: ‘MUTFAK YANGIN,SOFRALAR DERT YERİ’

ABONE OL
24 Mart 2022 18:44
ELİF ESEN:  ‘MUTFAK YANGIN,SOFRALAR DERT YERİ’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

“Yaklaşan Ramazan Ayı birlik beraberliğin yaşandığı, sofraların şenlendiği aydır. Oysa bugün ailelerin gelirleri giderlerine, hatta en temel gıda maddelerine bile yetmiyor. Bugün kadınlar kendi çocuğunun karnını nasıl doyuracağını düşünüyor. Yaşanan ekonomik sıkıntılar, kötü yönetim hanelerin gelirlerini adeta buharlaştırdı. Para cepten uçurup gitti.” diyen  DEVA Partisi Kadın Politikaları Başkanı Elif Esen ete yüzde 48 oranında zam yapılmasına tepki gösterdi. Esen yaptığı açıklamada şunları söyledi:

 ‘Kadınlar çocuğunun karnını nasıl doyuracağını düşünüyor’

“Yaklaşan Ramazan Ayı birlik beraberliğin yaşandığı, sofraların şenlendiği aydır. Oysa bugün ailelerin gelirleri giderlerine, hatta en temel gıda maddelerine bile yetmiyor. Bugün kadınlar kendi çocuğunun karnını nasıl doyuracağını düşünüyor. Yaşanan ekonomik sıkıntılar, kötü yönetim hanelerin gelirlerini adeta buharlaştırdı. Para cepten uçurup gitti.”

 ‘Fahiş zamlarla vatandaş nasıl baş edecek?’

“Et ve Süt Kurumu mağaza satış fiyatlarında zam yaptığını duyurdu. Kurumun sitesinde yer alan yeni listeye göre kırmızı et ürünlerinin tamamına yüzde 48 zam yapıldı. Beyaz etteki zam oranı da yüzde 14-15 üzerinde oldu. Adeta uçan market pazar fiyatları, sık sık duymaya alıştığımız akaryakıt zamları, elektrik ve doğal gaz faturalarına gelen zamlar hayatı zorlaştırmaya devam ediyor. Vatandaş bırakın eti, sütü, yağı; artık eve ekmek götürmekte zorlanıyor. Bu fahiş zamlarla vatandaşlar nasıl baş edecek? Ateş düşen mutfaklarda şimdi nasıl tencere kaynayacak, sofralara nasıl huzurla oturulacak?”

 

‘Destekler bambaşka yerlere gidiyor’

“Bu zamlar, mevcut iktidarın yanlış politikalarının eseridir. Çiftçi, besici devletten üretimlerini sürdürmelerini sağlayacak gerekli destekleri alamıyor. O destekler bambaşka yerlere gidiyor. Kur Korumalı Mevduat dedikleri devleti batırma kampanyasının ilk ödemeleri geldi. 3 aylık ödemenin sadece faizi 40 milyar. Bütçede tarım için açıklanan yıllık destek miktarı 29 milyar. Farka bakın. Devletin hazinesini sorumsuzca saçıp savurmak kimsenin hakkı değildir.”

 

‘Ağır maliyetler karşısında üreticiler ve yetiştiriciler desteklenmeli’

“Türkiye’de hayvancılık sektörü 2018 yapılan hatalı ithalatın bedelini ağır bir şekilde öderken, besiciler son 3 yıldır neredeyse zararına üretim yapıyordu. Yem fiyatlarının artmasıyla birlikte hayvancılıkta maliyetler daha da yükseldi. Yem pahalı, süt-et ucuz olunca üretici üretim yapmak istemiyor, hayvan varlığını azaltıyor veya sektörden çekiliyor. Bu da fiyatların artmasına neden oluyor. Yapılması gereken bu ağır maliyetler karşısında üreticileri, yetiştiricileri destekleyip ayakta tutmaktır.”

 

‘Un fiyatı bile fırıncının ayakta kalamayacağını gösteriyor’

“Benzer durum ‘fukara katığı’ denilen ekmek için de geçerli. Fırıncılar geçen Ramazan 110 TL’ye aldığı bir çuval unu, bugün 440 TL’ye alıyor. Elektrik, işçilik, kira gibi giderleri geçtim, un fiyatı bile fırıncıların yapılan kuruşluk zamlarla ayakta kalamayacağını gösteriyor. Onlar da zam bekliyorlar.”

 

‘Uzun’un açıklamalarını kınıyorum’

“Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Osman Uzun’un ifadelerini okuduğumda gerçekten inanamadım. Halkımızla adeta alay ediliyor. Yapılan bu açıklamaları mevcut iktidarın kadrolarıyla birlikte halktan ne kadar koptuğunun açık ifadesi olarak yorumluyorum, esefle kınıyorum. Vatandaşın sorunlarından, ihtiyaçlarından kopuk bu zihniyet ve yönetim anlayışı ile sorunların çözülmesinin mümkün olmadığı, gittikçe artacağı ortada. Dürüst ve ehil kadrolar, vatandaşı ve gelecek nesilleri düşünen ilkeli ve doğru yönetimle bu sorunların hızla çözüleceğine gönülden inanıyorum. Tüm bu sorunların DEVA’sı var.”

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!