DOLAR 32,6053 0.16%
EURO 34,9592 -0.19%
ALTIN 2.436,790,04
BITCOIN 2092007-0.64188%
Trabzon
21°

KAPALI

04:25

SABAHA KALAN SÜRE

BM GÜVENLİK KONSEYİNDEN AÇIKLAMA VAR…

BM GÜVENLİK KONSEYİNDEN AÇIKLAMA VAR…

ABONE OL
7 Mayıs 2022 06:44
BM GÜVENLİK KONSEYİNDEN AÇIKLAMA VAR…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

BM Güvenlik Konseyi, Moskova’nın batı komşusunu işgalinden bu yana yaptığı ilk resmi açıklamada, “Ukrayna’nın barış ve güvenliğinin korunmasına ilişkin derin endişeyi” ifade eden kısa bir metni kabul etti.

Norveç ve Meksika tarafından yazılan ve 6 Mayıs’ta kabul edilen metin, pek çok konsey üyesinin Rusya’nın askeri harekatı dediği gibi bir “savaş”, “çatışma” veya “istila”dan ya da “özel bir askeri operasyondan” bahsetmedi

Açıklamada, “Güvenlik Konseyi, Ukrayna’nın barış ve güvenliğinin korunmasına ilişkin derin endişelerini dile getiriyor” denildi.

“Güvenlik Konseyi, tüm Üye Devletlerin Birleşmiş Milletler Şartı uyarınca, uluslararası anlaşmazlıklarını barışçıl yollarla çözme yükümlülüğünü üstlendiğini hatırlatır.”

BM başkanı Antonio Guterres’in konseyi “zamanı gelince” tekrar bilgilendirmesini isteyen açıklamada, “Güvenlik Konseyi, Genel Sekreterin barışçıl bir çözüm arayışındaki çabalarına güçlü desteği ifade ediyor.” denildi.

Rusya, 25 Şubat’ta Moskova’nın işgalini kınayacak bir Güvenlik Konseyi karar taslağını veto etti. Çin, Birleşik Arap Emirlikleri ve Hindistan çekimser oy kullandı.

Konsey kararının geçmesi için dokuz lehte oya ve ABD, Rusya, Çin, Fransa veya İngiltere’nin vetosuna gerek yok.

Hiçbir ülkenin veto hakkı olmayan 193 üyeli Genel Kurul, savaşla ilgili bağlayıcı olmayan iki kararı ezici bir çoğunlukla kabul etti.

Genel Kurul, Rusya’nın “Ukrayna’ya karşı saldırganlığını” kınadı ve Rus birliklerinin savaşmayı bırakmasını ve güçlerini geri çekmesini talep etti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!