DOLAR 32,5602 0.21%
EURO 34,9891 -0.04%
ALTIN 2.442,240,26
BITCOIN 2095176-0.16862%
Trabzon
21°

PARÇALI BULUTLU

13:07

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

İRAN’DAN KIRMIZI ÇİZGİ

İRAN’DAN KIRMIZI ÇİZGİ

ABONE OL
30 Ekim 2022 12:00
İRAN’DAN KIRMIZI ÇİZGİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İslam Devrim Muhafızları Kolordusu (IRGC) başkanı Cumartesi günü Şiraz terör saldırısının kurbanları için düzenlenen cenaze töreninde ateşli bir konuşmada ABD ve bölgesel müttefiklerini İran’da artan huzursuzluğa karşı uyardı.

tehrantimes.com haber sitesinin haberine göre Binlerce İranlı, Shah-e Cheragh türbesini hedef alan DEAŞ’ın iddia ettiği terör saldırısının kurbanlarına veda etmek için Şiraz’da toplandı. Saldırı Çarşamba günü akşam namazı vaktinde, bir teröristin AK-47 tüfeğiyle hacılara ateş açması, en az 13 kişinin ölümüne ve onlarca kişinin yaralanmasına neden oldu. Saldırı, bazılarına göre DEAŞ’ın iğrenç saldırısını gerçekleştirmesinin yolunu açtığına inandığı, devam eden bir huzursuzluk dalgasının ortasında ulusal keder ve üzüntüye yol açtı. 

Cenazeye İran’ın hem Devrim Muhafızları hem de konvansiyonel ordudan üst düzey askeri yetkilileri katıldı. Törende, Devrim Muhafızları Komutanı General Hossein Salami, İran’daki huzursuzluk ve ayaklanmaların kökleri üzerinde düşündüğü ateşli bir konuşma yaptı. Konuşma, İran’ın iki istihbarat teşkilatı, İstihbarat Bakanlığı ve Devrim Muhafızları İstihbarat Teşkilatı’nın, huzursuzluğun temel nedenlerini açıklayan uzun bir ortak açıklama yayınlamasından bir gün sonra geldi. Salami’nin konuşması ve ortak açıklamasının ortak bir yanı vardı: İran’a yabancı müdahalesi. 

General Salami, Biden yönetiminin bölgedeki müttefikleriyle birlikte huzursuzluğun arkasında olduğunu söyledi. İranlı gençlere seslenen general, Biden’in İranlı gençlerin doğrudan sokağa çıkmalarını emretmediğini söyledi. Bunun yerine, medya da dahil olmak üzere İran’da huzursuzluğu kışkırtmak için karmaşık yollar kullanıyor. İran’daki huzursuzluğun Amerikan ve İsrail düşünce kuruluşlarında planlandığını söyledi. 

General Salami, düşman tarafından kandırılan gençlere de hitap etti. “Ey kafası karışmış genç! Onurunu Amerika’ya satma. Güvenlik savunucularının yüzüne tokat atmayın ve [Amerika’nın] sizi Amerikan askerleri gibi giydirmesine izin vermeyin. Düşman için bir satranç piyonu olmayın. Bu topraklarda kimse kaos ve isyan çıkarmanıza izin vermeyecek” dedi. 
“Gençlere ve dolandırılanlara bugün isyanların sonu olduğunu söylüyoruz. Artık sokağa çıkmayın. Bu milletten ne istiyorsunuz. Biden’ın ve Siyonist rejimden ve Suud Hanedanı’ndan diğer yetkililerin sizi aramasın da sokaklara dökülsün diye düşünmeyin. [Bunun yerine] sizi medyaları aracılığıyla [bunu yapmaya] zorluyorlar.”

General Salami’nin sözleri, Batı ve bölgesel müttefiklerinin İran’a nasıl müdahale etmeye çalıştığını kapsamlı bir şekilde gözden geçiren ortak bildiriyi yineledi. 

“Terörist Amerikan rejiminin huzursuzluğun mühendisliğinde, uygulanmasında ve sürdürülmesinde topyekûn rolüne dair sayısız örnek ve inkar edilemez referanslar”, elde edilen belgelerle birleştirilmiş bir yıldan fazla süren “sürekli ve kesin” istihbarat izlemesiyle ortaya çıkıyor. Açıklamada, en son huzursuzluk sırasında belirtildi.

Ekim ayı başlarında yaptığı bir konuşmada İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Seyid Ali Hamaney de benzer bir değerlendirmede bulunmuştu. O sırada ABD ve İsrail’in Mahsa Amini’nin ölümünü İran’da isyan çıkarmak için kullandığını ve bu olay gerçekleşmemiş olsaydı, yaptıklarını yapmak için başka bir bahane bulacaklarını söyledi. 

“Bu isyanlar planlıydı. Bu isyanlar planlıydı. Genç kızla yaşanan olay olmasaydı, bu yıl Mehr (Eylül) ayının başında ülkede güvensizlik ve isyan çıkarmak için başka bir bahane bulurlardı. Bu planları kim tasarladı? Bu planların ABD, gaspçı, sahte, Siyonist rejim ve onların paralı askerleri tarafından tasarlandığını açıkça belirtiyorum. Oturup plan yaptılar. Bu şemaları tasarladılar. Çalışanları, paralı askerleri, ücretlileri ve yurtdışındaki bazı hain İranlılar onlara yardım etti” dedi. 

“Bazen ‘belli bir olay yabancı bir düşman tarafından planlandı’ dediğimde, bazıları ‘dış düşman’ terimine çok duyarlıdır. “Yabancıların işi falan filandı” dediğimde. Yabancı düşmanlar tarafından gerçekleştirildi’, bazıları hızla ABD ve Siyonist istihbarat servislerinin savunmasına atlıyor. Yabancıların bu olaya hiçbir şekilde karışmadığını göstermeye çalışmak için her türlü yanıltıcı analiz ve retoriği kullanıyorlar.”

Kaynak:tehrantimes.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!