DOLAR 32,4277 -0.07%
EURO 34,8157 0.1%
ALTIN 2.428,43-0,41
BITCOIN 2022129-2.63186%
Trabzon
16°

KAPALI

13:06

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

FINDIKTA TEHLİKE KAPIDA !

FINDIKTA TEHLİKE KAPIDA !

ABONE OL
24 Ocak 2023 10:43
FINDIKTA TEHLİKE KAPIDA !
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sıcak havaların fındığın erken uyanmasına sebep olduğunu söyleyen TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kozoğlu, sıcak havaların böyle devam etmesi halinde  fındıkta bu yılki verimi etkileyeceğini kaydetti.

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Arsin Ziraat Odası Başkanı Hasan Kozoğlu , mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle fındık mahsulünün tehlike altında olduğunu belirterek, “Temennimiz sıcaklıkların bir an evvel mevsim normallerine dönmesi ve bizim de bu korkulu rüyamızın bitmesi” dedi.

Başkan Kozoğlu yaptığı açıklamada  uzun süredir etkili olan sıcaklıkların ve kar yağışının olmaması mahsulün erken uyanmasına neden olacağını belirtirken ocak ayının son günlerinde olmamıza rağmen  hava durumunda nisan ayının ikliminin yaşandığını dolayısıyla bu sıcak havaların fındığın bu yılki verimini etkileyeceğini kaydetti.

Başkan Kozoğlu fındığın bu yıl büyük tehlike altında olacağı korkusu yaşadıklarını dile getirerek, “Fındıkta bu yıl verim düşüklüğünün olacağı korkusunu yakından hissediyoruz temennimiz sıcaklıkların bir an evvel mevsim normallerine dönmesi ve bizim de bu korkulu rüyamızın bitmesi ama her ne olursa olsun bir etkilenme olacağı kesin. İster istemez rekolteyi etkiyecektir. Böyle gittiği vakit çok büyük risk olacağı kesin” diye konuştu.

Başkan Kozoğlu meteoroloji verilerine göre havalar sıcak seyretmeye devam edecek. Bu durum fındığın geleceği açısından risk oluşturuyor. Fındık dalları acilen kar bekliyor derken “Önümüzdeki mart ayında kar yağışı olur ve devamında zirai don yaşanırsa belli rakımların üzerinde fındık bahçeleri bundan olumsuz etkilenebilir. İnşallah böyle bir doğa olayıyla karşı karşıya kalmayız.” dedi.

Başkan Kozoğlu son olarakta fındık üreticisine bir çağrı yaparak üreticilerin doğa olaylarının olumsuz sonuçlarına karşı güvencelerinin Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Bitkisel Ürün Sigortası olduğuna işaret ederken “Üreticilerimizin mutlaka bahçelerine sigorta yaptırmaları lazım.” diyen Kozoğlu , başvuru sürecinin de  28 Şubat’a kadar da devam ettiğini söyledi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!