DOLAR 32,4322 -0.01%
EURO 34,7925 -0.23%
ALTIN 2.425,13-0,40
BITCOIN 20633321.69998%
Trabzon
16°

PARÇALI BULUTLU

13:06

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

TBMM OLAĞAN ÜSTÜ TOPLANTIYA ÇAĞRILDI

TBMM OLAĞAN ÜSTÜ TOPLANTIYA ÇAĞRILDI

ABONE OL
19 Temmuz 2023 00:20
TBMM OLAĞAN ÜSTÜ TOPLANTIYA ÇAĞRILDI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP ve Saadet Partisi grupları ile DEVA ve Demokrat Parti milletvekilleri vergi artışları ile birlikte temel ürünlere gelen zamları görüşmek üzere TBMM’nin 25 Temmuz’da olağanüstü toplanması için çağrı yaptı.

TBMM Başkanlığı’na yapılan başvuruda gerekçe şu ifadelerle açıklandı:

“Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarının uyguladığı yanlış ekonomi politikalarının ve ekonomi yönetiminin hatalarının yarattığı sorunlar çığ gibi büyümektedir. Rejime kasteden anayasa değişikliğinin yürürlüğe girdiği Haziran 2018 sonunda dolar 5,80 TL civarındayken, aradan geçen 5 yılda Türk Lirası tüm para birimleri karşısında aşırı değer kaybetmiş ve dolar 26,32 TL’ye kadar yükselmiştir.

Yapılan hatalar hız kesmemiş ve bir yanIışı düzeltmek adına atılan yeni adımlar daha büyük yanlışları beraberinde getirmiştir. Son 5 yil içinde Türkiye İstatistik Kurumu’nun tartışmalı verilerine göre bile enflasyon yükselmiş, işsizlik sorunu aynı ağırlığıyla devam etmiş, yurttaşlarımız ciddi bir yoksulluk ve güvencesizlikle baş başa kalmışlardır.

İktidar partisi ve Cumhur İttifakı’nın yanlış tercihleriyle orta direk olarak tanımlanan kesim çökmüş, açlık ve yoksulluk sınırının altında bir gelirle hayatını idame ettirmek zorunda kalan yurttaşlarımızın sayısı olağanüstü oranda artmıştır.

Mayıs 2023 seçimleri öncesinde uygulanan seçim ekonomisinin de etkisiyle, seçim sonrası atılan adımlar vatandaşlarımızın ekonomil sorunlarını daha da ağırlaştırmış, KDV, ÖTV ve diğer bazı vergi ve harçlara arka arkaya yapılan zamlarla, başta akaryakıt olmak üzere çok sayıda mal ve hizmetin fiyatları yükselmiştir.

Yürütmenin çözüm bulamadığı aksine büyüttüğü ekonomik sorunların çözülebilmesi ve büyük bir ekonomik buhranla karşı karşıya olan vatandaşların rahat bir nefes alabilmesi izin Parlamentonun üstüne düşen görevleri yerine getirmesi gerekmektedir.

Tüm bu gerekçelerle ekte yer alan Genel Görüşme Önergesinin Genel Kurul’da görüşülmesi amacıyla Yüce Meclisimizin olağanüstü toplanması öngorülmektedir.”

EN 200 MİLLETVEKİLİNİN GENEL KURUL’DA BULUNMASI GEREKİYOR
İçtüzüğe göre, TBMM Başkanı doğrudan gerek görürse toplantı çağrısına karar verebiliyor. Üyelerin beşte birinin imzasını taşıyan gerekçeli önergedeki çağrı istemini ise en geç 7 gün içinde yerine getiriyor.

Olağanüstü toplantının başlayabilmesi için birleşimin başında yapılan açılış yoklamasında en az 200 milletvekilinin Genel Kurulda hazır bulunması gerekiyor.

Yeterli çoğunluk sağlanamazsa çağrı düşmüş oluyor. Konu üzerinde gerekli işlemler tamamlanınca, TBMM çalışmaların devamına karar vermediği takdirde tatile veya ara vermeye devam ediliyor.

Parti Adı Üye Sayısı
ADALET VE KALKINMA PARTİSİ 263
CUMHURİYET HALK PARTİSİ 130
YEŞİLLER VE SOL GELECEK PARTİSİ 55
MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ 50
İYİ PARTİ 44
SAADET PARTİSİ 20
DEMOKRASİ VE ATILIM PARTİSİ 15
YENİDEN REFAH PARTİSİ 5
TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ 4
HÜR DAVA PARTİSİ 4
DEMOKRAT PARTİ 3
DEMOKRATİK BÖLGELER PARTİSİ 2
EMEK PARTİSİ 2
HALKLARIN DEMOKRATİK PARTİSİ 2
DEMOKRATİK SOL PARTİ 1
Toplam 600

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!