DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 20744051.21536%
Trabzon
16°

PARÇALI BULUTLU

13:07

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

KIŞ GELİYOR FINDIK ÜRETİCİLERİNİN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER !

KIŞ GELİYOR FINDIK ÜRETİCİLERİNİN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER !

ABONE OL
25 Kasım 2023 12:44
KIŞ GELİYOR FINDIK ÜRETİCİLERİNİN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER !
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ülkemizin geleneksel ihraç ürünlerinden biri olan fındık, Ülkemizin ve Bölgemizin  bitkisel üretiminde de önemli bir yere sahiptir. Ancak çeşit seçimi, dikim, bakım, gübreleme, budama, sulama, hastalık ve zararlılarla mücadele gibi teknik uygulamalardaki hatalardan ve
bilgi eksikliğinden dolayı birim alandan gereken verim alınamamaktadır. Bu nedenle çalışılan bitkinin biyolojisi ve yetiştiriciliği
hakkında doğru ve yeterli bilgiye sahip olmak kazançlı bir üretim için ön koşul olmaktadır. Aksi halde yapılan tüm uğraş ve
harcamalar boşa gidecektir. Bölgemizde fındık tarımının yoğun olarak yapılması nedeniyle fındık yetiştiriciliği ile ilgili
sorunlar sıklıkla yaşanmaktadır.

Fındık üretiminde ve fındık bahçelerinde yaklaşan kış öncesi bu aylarda yapılması gerekenler haberimizde .

Kasım

Kış mevsimin başlangıcı sayılan Kasım ayında havaların uygun olduğu zamanlarda, fındık bahçelerinde ayıklama işlerine devam edilir. Yine kışlık (fosforlu) gübre verilmesi geciken yörelerde bu işler tamamlanır.

Budama, kök ve dip sürgünü temizliği yapılabilir. Fosforlu ve potaslı gübre verilebilir. Fidan çukurları açılır ve dikim yapılabilir. Kireç verilebilir, toprak bellenebilir

Fındığın iyi gelişip bol ürün verebilmesi için yetiştiği torağın ph’nın 5-7 arasında olması gerekmektedir. Bu ay, toprak ve yaprak analizlerinin sonucunda bahçemize tavsiye edilen kireç, fındık ocaklarının dal izdüşümlerine serpildikten sonra 5-10 cm derinlikte çapalanarak toprağa karıştırılıp verilir.

Bahçeye tavsiye edilen kışlık gübrelerle kirecin aynı anda verilmemesi tavsiye edilir.

Mayıs aylarında mücadele edilen virgül koşnili ile bu ayda da ilaçlı mücadele yapılabilir. Öte yandan kurumuş dallar toplanırken dalkıran ile de mücadele edilmiş olur.

Kışı bol yağışlı geçen yörelerde çiftlik gübresi bu aydan itibaren verilebilir. Toprağa gübre verirken; ocak diplerine serpip bırakılmamalıdır.

Aralık

Fındık dallarında püsler irileşmiş, karanfillerin tomur-cukları şişmiş ve tam patlamaya hazır, yer yer kırmızı uçları görülmektedir.

Bu ayda toprak ve yaprak analizlerinin sonuçlarına göre diğer aylarda zaman bulamamışsa bahçelere kireç verilir, çitler, hendekler onarılır.

Budama, kök ve dip sürgünü temizliği yapılabilir. Fosforlu ve potaslı gübre verilebilir. Kireç verilebilir, çiftlik gübresi verilebilir. Toprak bellenebilir, kozalaklar toplanabilir. Fidan çukurları açılır ve dikim yapılabilir.

YILDA İKİ KEZ YAPILANLAR :

– Azotlu gübrenin kullanılması,

– Kök ve dip sürgünü temizliği

HER YIL EN AZ BİR KEZ YAPILANLAR;

– Fındığın budanması, Fındık kurdu ilaçlaması

ÜÇ YILDA BİR YAPILANLAR

-Çiftlik gübresi, fosforlu gübre ve potaslı gübre uygulamaları

-Toprak ve yaprak örneklerinin alınması

4-5 YILDA BİR YAPILANLAR

– Toprağın bellenmesi, kireç uygulaması

Fındıklarda Bakteriyel Yanıklık ve Dal Kanseri gibi hastalıklara karşı başarılı bir ilaçlama programı olmadığından, bu hastalıklara karşı mücadele, hastalıkların bulaştığı dalların ve kök sürgünlerinin sökülüp yakılması şeklinde olmaktadır.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!