DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2049294-0.87235%
Trabzon
14°

HAFİF YAĞMUR

20:03

AKŞAMA KALAN SÜRE

SON GÜNE BIRAKMAYIN

SON GÜNE BIRAKMAYIN

ABONE OL
8 Ocak 2024 21:57
SON GÜNE BIRAKMAYIN
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yaptığı açıklamayla fındık üreticilerini uyararak zirai don tehlikesinin devam ettiğini belirterek, fındık üreticilerini tarım sigortası yaptırmaları konusunda uyardı

Yapılan açıklamada 2090 Sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun yerini, 14/06/2005 tarihinde TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu) Türkiye’de devlet destekli tarım sigortası poliçelerinin üretim ve hasar işlemlerinin yapılması, riskin paylaştırılması ve reasürans koruması için kurulan havuz olan 5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanununa bırakmıştır.Açıklamada üreticelere Bitkisel Ürün Sigortalarında, poliçede belirtilen primin %50’si devlet tarafından karşılanmakta olduğu vurgusu yapıldı

Açıklamanın devamında ; Özellikle Karadeniz bölgesinde küresel ısınma ile birlikte iklim ve ani sıcaklık değişimlerinin fındık üzerinde olumsuz etkileri olmaktadır ki, fındıkta don riskinin en fazla görüldüğü aylar Ocak, Şubat ve Mart aylarıdır. Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrederse, bu durum bazı bölgelerde fındıkta erken uyanmayı tetikleyebilir. Ani sıcaklık düşüşleri ile de kış aylarında çiçeklenen fındık bitkisinde ortalama -2 ile -8 derecelerde hasar tehdidi ile karşı karşıya kalmaktadır. Hasarın etkisi, yaşanan sıcaklığın düşüşü ve sıcaklık düşüşünün süresine bağlı olarak da değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle yağan kar esasında fındık için faydalı olarak görülse de sonrasında yaşanabilecek olası don olayları rekolte üzerinde önemli bir tehdide neden olduğu unutulmamalıdır.

Fındık üreticilerinin don riskine karşı alabileceği önlemlerin başında tarım sigortası yaptırmaları gelmektedir. Sigorta işlemleri yapıldığı günden 7 gün sonra devreye girmekte olup geç kalınmadan 03 Mart 2024 tarihinden önce sigortanın yapılması gerekmektedir.

Bitkisel Ürün Sigortalarında, poliçede belirtilen primin %50’si devlet tarafından karşılanmaktadır. Bitkisel Ürünlerin Sigorta yaptırılması konusunda çok fazla değişkenin olduğundan, bitkisel ürün sigortası yaptırılırken; ürünün yetiştirildiği bahçenin konumu, yükselti, ürünün çeşidi, ürünün verimi önem arz etmektedir. Don olayı teminatında ise primin 2/3’ü devlet tarafından yatırılmaktadır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!