DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2048756-0.99517%
Trabzon
15°

HAFİF YAĞMUR

16:56

İKİNDİYE KALAN SÜRE

BİNLERCE ÜRETİCİ SAAT 11’E KİLİTLENDİ !

BİNLERCE ÜRETİCİ SAAT 11’E KİLİTLENDİ !

ABONE OL
12 Ocak 2024 22:42
BİNLERCE ÜRETİCİ SAAT 11’E KİLİTLENDİ !
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Süt üreticisinin haftalardır beklediği haber nihayet geldi. Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt fiyatlarını belirlemek için yarın toplanacak. Taraflar aranarak, konsey toplantısının bugün saat 11.00’de toplanacağı duyuruldu. Peki çiğ süt referans fiyatı kaç lira açıklanacak?

TARIMDAN HABER.COM’UN  ÖZEL Haberinde Girdi maliyetleri sürekli artarken, çiğ süt fiyatlarının 6 aydır güncellenmesi süt hayvancılığında büyük bir krize neden oldu. Süt üreticisi artan maliyetler karşısında zararına üretim yaparken, yeni yılla birlikte toplanacağı açıklanan Ulusal Süt Konseyi’nin de günlerdir toplanmaması sektörde tepkiyi artırdı.

ULUSAL SÜT KONSEYİ SAAT 11:00’DE TOPLANACAK

Süt üreticinin tepkisinin hat safhaya çıkması üzerine nihayet yetkililer de hareke geçirdi. Ulusal Süt Konseyi’nden taraflar aranarak, konsey toplantısının bugün saat 11.00’de toplanacağı kaydedildi.

6 AYDIR ÇİĞ SÜT FİYATI ARTIRILMIYOR!

Bilindiği üzere 1 Ağustos 2023’de çiğ süt referans fiyatı 11,5 TL olarak açıklanmıştı. 6 aydır bir daha çiğ süt referans fiyatı güncellenmezken, bu süre içinde yem fiyatları başta olmak üzere girdi maliyetlerinde ciddi anlamda artış oldu.

GIDA KOMİTESİ TOPLANMADI

Ulusal Süt Konseyi toplantısı öncesinde Gıda Komitesi’nin toplanacağı ve ardından konsey toplantısında çiğ süt fiyatlarının açıklanması beklenirken, Gıda Komitesi toplanmadı. Ancak Bakanların Ulusal Süt Konseyi’nde açıklanacak çiğ süt referans fiyatı ile ilgili kendi aralarında bir görüşme yaptığı ve fiyatında ona göre açıklanacağı kaydediliyor.

AÇIKLANACAK ÇİĞ SÜT FİYATINDA HANGİ MALİYET DİKKATE ALINACAK?

Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt fiyatını hangi aralıkta açıklayacağına dair bir öngörü ortaya konmazken, çiğ süt fiyatının hangi maliyet hesabına göre açıklanacağı merak ediliyor. Ulusal Süt Konseyi, Aralık ayı çiğ süt üretim maliyetini 11,16 lira olarak açıklarken, bu maliyetin dikkate alınması durumunda maliyet artı yüzde 20 kar ile birlikte, güncel süt fiyatı olarak 13,4 lira gibi bir fiyat çıkıyor.

15 TL ÜRETİCİYİ TATMİN EDER Mİ?

Çiğ süt fiyatının 15 TL olarak açıklanması bile üreticiyi tatmin etmesi mümkün görünmüyor. Çünkü son haftalarda yem fiyatlarına arka arkaya gelen zamlardan dolayı 15 TL ancak maliyeti karşılayacak seviyeye geldi.

50 KURUŞ SÜT DESTEĞİNDE BİR ARTIŞ YAPILACAK MI?

Çiğ süt desteğinin de aylardır hiçbir artış yapılmadığı için 50 kuruş olarak uygulanıyor. Çiğ süt desteğinin 1 liraya kadar artırılabileceği ancak bunun üstünde bir artış yapılma olasılığı zayıf görülerken, 15 TL çiğ süt fiyatı, artı 1 lira çiğ süt desteği ile birlikte üreticinin eline 16 TL geçecek şekilde bir fiyatın açıklanabileceği de konuşuluyor

Kaynak;Tarımdanhaber.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!