DOLAR 32,4460 0.07%
EURO 34,8109 -0.07%
ALTIN 2.426,08-0,35
BITCOIN 20570951.69068%
Trabzon
16°

PARÇALI BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

FINDIK BAHÇELERİNDE TUZAKLAR HAZIR !

FINDIK BAHÇELERİNDE TUZAKLAR HAZIR !

ABONE OL
13 Nisan 2024 10:18
FINDIK BAHÇELERİNDE TUZAKLAR HAZIR !
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kahverengi kokarca, son yıllarda fındık üretimi için büyük bir tehdit oluşturan istilacı bir tür olarak biliniyor. Bu zararlıya karşı mücadelede Ordu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü önemli adımlar atıyor. Özellikle fındık başta olmak üzere elma, armut, turunçgil, şeftali, ceviz, Trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber, patlıcan gibi birçok ürüne zarar veren kahverengi kokarca, 2017 yılında ülkemizde ilk kez tespit edilmişti.

Ordu’da, kahverengi kokarca ile etkin mücadele için 10 ilçede feromon tuzakları kuruldu. Bu tuzaklar, zararlı böceklerin popülasyonunu izlemek ve kontrol altına almak için kullanılıyor. Özellikle fındık tarımı için büyük öneme sahip olan bu mücadelede, her yıl feromon tuzaklarıyla kahverengi kokarcanın haftalık takibi yapılıyor.

Ordu Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden konuyla ilgili yapılan açıklama ise şöyle ;

Ülkemizde varlığı ilk defa 2017 yılında tespit edilen Kahverengi Kokarca (Halyomorpha halys) tahripkar ve istilacı bir türdür. Başta fındık olmak üzere elma, armut, turunçgil, şeftali, ceviz, Trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber, patlıcan gibi ürünlerde zarar yapan polifag bir zararlıdır. 2018 yılından itibaren her yıl feromon tuzaklar ile zararlının haftalık takibi yapılmaktadır.

Fındığın önemli zararlılarından olan ve ilimizin bazı bölgelerinde yoğun olarak görülen Kahverengi Kokarca’nın yayılışı, popülasyon yoğunluğu ve dağılımını belirlemek için, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü koordinatörlüğünde il genelinde 10 ilçemizde toplamda 30 noktada feromon tuzaklar asılmıştır. Tuzakların asıldığı Nisan ayından itibaren her hafta kontroller yapılarak zararlının yayılım alanı takip edilecektir.

Konu ile ilgili olarak ayrıntılı bilgi almak için İl / İlçe müdürlüklerimizi ziyaret edebilirsiniz.” denildi

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!