Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, içinde bulunduğumuz hasat döneminde yaşanan kuraklık ve doğal afetlere ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Bayraktar, bu yıl tarımda yaşanan olumsuzlukların, üreticinin hem verimini hem de geçimini ciddi şekilde tehdit ettiğini belirterek, 2025 yılının “tarımsal anlamda doğal afet yılı” ilan edilmesi gerektiğini söyledi.
Bayraktar, özellikle Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde kuraklığın dramatik boyutlara ulaştığını ifade ederek, çiftçilerin tarlalarına biçerdöver sokmadığını vurguladı. Açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
“Hasat başlamadan önce birçok bölgede kuraklık uyarısı yapmıştık. Nitekim bugün, çiftçimiz %85’e varan verim kayıplarıyla yüzleşiyor. Kuru tarım yapılan alanlarda verim dekara 50 kilograma kadar düştü. Maliyetini kurtaramayan üretici tarlasını hasat etmiyor.”
Sadece kuru tarım yapılan alanlar değil, sulama imkânı olan tarlalarda dahi verim kaybı yaşanıyor. Üretici, artan girdi maliyetleri ve düşük verimle birlikte gelir kaybı yaşıyor.
Türkiye’nin ayçiçeği üretiminin can damarı olan Trakya Bölgesi, kuraklık tehdidi altında. Bayraktar, Marmara Bölgesi’nde yağışların 2025 tarım yılı boyunca %29 oranında azaldığını, Haziran ayında ise son 54 yılın en düşük yağış seviyesinin kaydedildiğini açıkladı.
“Trakya, Türkiye ayçiçeği ekim alanlarının %46’sını, üretimin ise %35’ini karşılıyor. Aşırı sıcaklık ve yağışsızlık nedeniyle ayçiçeği bitkisi strese girmiş durumda. Verim kayıpları yaşanmasından ciddi endişe duyuyoruz.”
Haziran 2025’in, Türkiye’de son 55 yılın en sıcak 4’üncü Haziran ayı olduğuna da dikkat çekildi.
Nisan ayında yaşanan zirai don felaketi, meyve üretimini büyük ölçüde etkilerken; kuraklık buğday, arpa, mercimek gibi stratejik tarım ürünlerinde büyük zarara yol açtı.
Bayraktar ayrıca, Karadeniz’in fındık üreticisinin de zor durumda olduğunu vurguladı:
“Karadeniz bölgesinde önce kokarca zararlısı, ardından don, en son da sel felaketi fındık üreticisini perişan etti. Bu şartlarda fındıkta rekolte ciddi oranda düşecek.”
Şemsi Bayraktar, bu koşullar altında çiftçinin üretime devam etmesinin mümkün olmadığını belirterek devlet desteği çağrısında bulundu:
“Çiftçimizin Ziraat Bankası’na ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları, faizsiz olarak en az 1 yıl ertelenmelidir. Nisan ayında zirai don felaketinden etkilenen üreticilere, sigorta şartı aranmadan yapılan destekler, kuraklıktan zarar gören çiftçilere de sağlanmalıdır.”
Türkiye’nin gıda arz güvenliğinin tehdit altında olduğunu vurgulayan Bayraktar, üreticinin yalnız bırakılmaması gerektiğini belirtti. “Tarımsal üretim, doğaya bağlı olduğu kadar destek mekanizmalarına da bağlıdır. Bugün destek verilmezse yarın sofrada gıda olmaz” uyarısında bulundu.
DÜNYA
3 saat önceSPOR
11 saat öncePOLİTİKA
11 saat önceYAŞAM
12 saat önceTARIM VE HAYVANCILIK
1 gün önceSPOR
6 gün öncePOLİTİKA
6 gün önce