Ukrayna savaşı sonrası Batılı ülkelerden yaptırımlara maruz kalan Rusya, Avrupa’ya gaz akışlarını askıya almaya devam ediyor.
Önce Almanya kesintilerle karşı karşıya kalırken, şimdi de Fransa gaz arzında duraksamayla karşılaştı.
Rus devlet enerji şirketi Gazprom, ödeme anlaşmazlığını gerekçe göstererek perşembe gününden itibaren Fransız kamu kuruluşu Engie’ye tüm gaz dağıtımını durdurmaya karar verdi.
Gazprom, mevcut sözleşmeler kapsamında temmuz ayında Engie’ye tedarik edilen gaz için tam ödeme almadığını açıkladı.
Fransa’nın en büyük gaz tedarikçisi olan Engie, daha önce “bazı sözleşmelerin uygulanmasına” ilişkin bir anlaşmazlığa atıfta bulunarak, Rusya’dan sevkiyatın azaltılabileceği konusunda uyarmıştı.
Rusya’dan tam ölçekli kesintinin, son haftalarda Rus gazının Avrupa’ya akışındaki düşüşün ardından gelmesi dikkat çekiyor.
Fransa Enerji Bakanı Agnes Pannier-Runacher, France Inter radyosuna verdiği demeçte, “Rusya, gazı bir savaş silahı gibi kullanıyor.” dedi.
Uzun zamandır Rus gazına Almanya gibi komşularından daha az bağımlı olan Fransa, yine de alternatifler bulmak için aceleci davranıyor ve diğer tedarikçilerden ithalatı artırıyor.
Financial Times’ın haberine göre, Engie, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un geçen hafta Cezayir’e yaptığı ziyaretin ardından ara dönem sözleşmeler yoluyla gaz alımını artırmak için Cezayirli Sonatrach ile görüşmelerini sürdürüyor.
Öte yandan Macron, kış için doğalgaz arzı ve enerji planlamasını ele almak üzere cuma günü Ulusal Savunma Konseyi’ni toplayacak.
Fransa’da önümüzdeki kış için depolanan gazın seviyesi, kapasitenin yüzde 90’ına ulaştı.
Avrupa’nın enerji krizi, petrol fiyatlarındaki dalgalanmayla son haftalarda daha da kötüleşti.
Elektrik fiyatları artarken, Fransa’da enerji tasarrufu için “duş almak yerine bölgesel temizlik” yapılması çağrıları artıyor.
Kaynak:ensonhaber
POLİTİKA
Az öncePOLİTİKA
Az öncePOLİTİKA
8 saat önceBÖLGE
20 saat önceTARIM VE HAYVANCILIK
1 gün önceSPOR
1 gün öncePOLİTİKA
1 gün önce