Devlet tarafından büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinden kanatlı yetiştiriciliğine kadar birçok alanda hibe ve faizsiz kredi desteği verilmektedir. Arıcılık alanında hizmet veren çiftçilere de kredi ve arıcılık destekleme ödemeleri verilmektedir. Arıcılık destekleme ödemeleri miktarları Bakanlık tarafından karşılanmaktadır. Desteklemeden faydalanacak yetiştiricilere arıcılık ile uğraşanlara kovan başı destek tutarı da arttırıldı.
Arıcılık hibe destekleri 2022 yılında da devam ediyor! Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından desteklenen üreticiler Arıcılık Hibe Desteği başvuru şartlarını taşımaları durumunda 50 kovanlık arıcılık projesine arıcılık hibe desteği başvuru formu ile müracaat edebilecek. Bunun yanı sıra TKDK arıcılık desteklemeleri, KOSGEB hibe destekleri, Finansbank ve Ziraat Bankası arıcılık kredileri de bulunmaktadır. En güncel arıcılık hibe destekleri ve kredi hesaplamaları hakkında hemen bilgi alabilirsiniz.
Arıcılık hibe desteği 2022 yılında da kanatlı sektöründe arıcılık ile uğraşan kişilere % 50 hibe olarak verilecektir. Kanatlı sektöründe yer alan Arıcılık sektörü için devlet tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı üzerinden bu yılda kovan başına destek teşvik parası 10 TL, ana arı için 15 TL, damızlık ana arı başına 80 TL olarak verilmektedir. Bunun yanında Ziraat bankasından düşük faizli arıcılık kredisi finansman desteği verilirken aynı zaman da Tarım ve orman bakanlığı tarafından arıcılık yatırımlarına teşvik etmek amacıyla verilen %50 hibe desteği ve TKDK ve Kosgeb kurumları tarafından da arıcılık hibe desteği verilmektedir.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen arıcılık destekleme ödemeleri miktarları aşağıdaki gibidir:
Devlet arıcılık desteklemeleri
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen 2022 arı desteklemesi kovan başına 15 TL olarak ödenmektedir. Bu kapsamda 100 kovan arısı olan çiftçiler 2022 yılında 150 TL, 500 kovan arısı olanlar ise 7.500 TL destekleme tutarı alacaktır.
Arı sütü, propolis, polen gibi arı ürünlerinin üretiminde kullanacağınız alet, ekipman, makine, seyyar arıcı barakası için devlet %50 hibe desteği vermektedir. Başvuru şartları arıcılık desteklemesi koşulları olarak yukarıda belirtilmiştir. 50 üzeri arı kovanı olan, en az 3 yıldır Arı Kayıt Sistemine kayıtlı olan, Arı Yetiştiricileri veya Bal Üreticileri Birliğine üyeleri talep edilen azami ve asgari miktarda makine alet ve ekipmanları alabilir.
çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesinde yatırımların oluşturulması, genişletilmesi ve yeniden inşa edilmesi amacı ile verilmektedir. TKDK Arıcılık ve Arı Ürünlerinin Üretilmesi, İşlenmesi ve Paketlenmesi faaliyetleri, bal ve arı ürünleri için yatırımdan faydalanabilmek için arıcılık kayıt sistemine kayıtlı en az 30 aktif kovanın bulunması gerekmektedir. En fazla ise kayıt sistemine kaydı olsun olmasın aktif kovan sayısının 500’ü geçmemesi gerekmemektedir.
TKDK arıcılık desteklemelerine başvuru yapmak için:
Çiftçi veya çiftlik hane halkının ise başvuru sırasında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulan belgeler ile kanıtlamalıdır. Gerçek kişiye ait ise ”Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi”ne göre kırsal alanda ikamet etme şartlarını sağlamalıdır. Tüzel kişilikte olan başvuru sahipleri ise mikro ve küçük işletme ölçeğinde olmalıdır. Belirtilen şartların sağlanması durumunda yetiştiriciler başvurularını gerçekleştirebilirler.
Yatırım kapsamında destek tutarının belirlenmesinde kriter olacak harcamalar; ekipman ve makine alımı, yapım işleri ve hizmet alımı harcamalarıdır. Başvuru sahipleri yatırımlarını, destekleme bitiminden itibaren 5 yıl süre ile çalışır vaziyette olacak şekilde hazırlamalıdır. TKDK arıcılık destek oranları ise şu şekildedir:
TKDK arıcılık desteklemelerine aynı çağrı döneminde birden fazla proje için başvuru yapılamaz. Ancak yatırımın sona ermesinden sonra yeniden başvuru yapılabilmektedir.
DÜNYA
17 saat önceGENEL
18 saat öncePOLİTİKA
19 saat önceDÜNYA
20 saat önceEKONOMİ
2 gün önceAKTÜEL
2 gün önceSAĞLIK
2 gün önce