Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF)’nun yaptığı açıklamada Türkiye’de 8 bine yakın personelin aile hekimlerinin yanında kamu istihdamından ayrı olarak istihdam edildiği, bunla ilgili giderlerin aile hekimlerine verilen cari giderden karşılandığını açıklandı.
AHEF tarafından yapılan açıklamada; aile hekimlerinin bulundukları binada kira, elektrik, personel maaşı, SGK ücreti stopajı gibi aile sağlığı merkezindeki 15 ayrı kalemde ödeme yaptığı belirtildi. Ancak ilgili kalemlerin birçoğunun son 3 yılda %40 civarında atarken cari giderin artışının yıllık %6’yı geçmediğini bunun da aile hekimlerini çok zor durumda bıraktığını söyleyen AHEF 2. Başkanı Dr. Yusuf Eryazğan, “bu nedenle birçok aile sağlığı merkezi mevcut personeli ile devam etmeme kararı aldığını ve yeni açılan aile sağlığı merkezlerinin ise yeni istihdama yönelmediğini görüyoruz. Bu konuda AHEF olarak birçok kez Maliye ve Sağlık Bakanlığı’na başvurular yaptık. Bir sonuç alamadık, halen bu konuda bir düzenleme yapılmadı” dedi.
Örneğin asgari ücretin son 3 yılda %40 oranında arttığını belirten AHEF yöneticileri, “işçi mutlaka hak ettiğini almalı buna asla karşı değiliz ancak %40 artan asgari ücrete karşın cari gider %12 arttı. Burada çözüm cari gidere gelecek zammın normal memur maaşına gelen zamla değil asgari ücrete verilen zam oranında artmasıdır. Bu noktada işsizlik oranı %15’i bulmuşken aile hekimliğindeki istihdamın önüne engel olan bu kayıpların giderilmesi acilen gerekmektedir. Tabi tek örnek asgari ücret değil. Pandemi döneminde son 11 ayda İl Sağlık Müdürlüklerinin doğru düzgün eldiven maske dezenfektan vermediği aile hekimleri cari giderden bunu temin etmek zorunda kaldı. Eldiven fiyatları %400 arttı. Ayrıca halk sağlığı kurumu bir işveren olarak kişisel koruyucu ekipman dağıtmak zorunda. Aile hekimleri bu noktada yalnız ne yazık ki yalnız bırakıldı” açıklamasını yaptı.
DÜNYA
15 saat önceGENEL
16 saat öncePOLİTİKA
17 saat önceDÜNYA
17 saat önceEKONOMİ
2 gün önceAKTÜEL
2 gün önceSAĞLIK
2 gün önce