Türkiye’de hayvan yetiştiriciliğinde girdi maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle sektörün zor durumda olduğu, Devletin kalıcı ve sürdürülebilir bir politika izlemesi gerektiği bildirildi.
Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu üyesi ve sektör temsilcili Ali Zeytin, hayvancılıkta girdi maliyetlerinin çok arttığına dikkat çekerek, “Besiciler bugün 45 lira harcayarak yaptıkları üretimi 40 liraya satmak zorunda kalmışlardır. Bu da önümüzdeki aylarda birçok besicilik işletmesinin kapanmasına neden olabilecektir” dedi.
Ali Zeytin, konu ile ilgili olarak yaptığı ve TOBB’ye de sunulan açıklamasında, “Et fiyatlarında artış yok, ama yemde çok” diyerek şu görüşlere yer verdi:
“Devlet tüketicilere eti ucuz yedirme gibi hesabı yapıyor ise, bunun için üreticilere gereken desteği, en azından tıpkı esnaflara yaptığı gibi vermelidir. Bu desteklemenin en başında da yem için yapılması gerekenler geliyor. Yem çuvalının 120 liraya yükseldiği, samanın kilosunun 1 lirayı aştığı bir süreci yaşıyoruz. Kaldı ki yaşanan kuraklık süreci yüzünden önümüzdeki zaman diliminde saman fiyatı 2-3 liraya kadar bile yükselebilecektir. Bunun için devletin, kısa, orta ve uzun vadeli hayvancılık planlarını sektör temsilcileri ile bir araya gelerek yapmalıdır.”
Trabzon’da hayvancılığın daha çok süt ve mamullerine yönelik olarak yapıldığına dikkat çekerek, başta coğrafi işaretli Tonya Tereyağı olmak üzere ilgi ve talebin arttığı organik ürünlere teşvik edilmesi gerektiğini belirten sektör temsilcisi Ali Zeytin, “Yörede süt inekçiliğinin teşvik edilerek yaygınlaştırılması ve üretim için süt ihtiyacının karşılanması gerekir. Bugün vatandaş sütün kilosunu 5 lira ve üzerindeki bir fiyattan alırken, üreticiler fabrikalara 1,5 lira civarında fiyattan satmak zorunda kalıyorlar. Bu fiyatlarla sütçülük teşvik edilerek mamul üretmek sağlanamaz. Bunun için fiyatlarda gerekli ayarlama mutlaka yapılmalıdır” ifadelerine yer verdi.
Zeytin ayrıca köyden kente göç nedeni ile Trabzon yöresinde süt inekçiliğinin darbe aldığını da hatırlatarak, köylünün yerinde ikametini sağlamak için İŞKUR tarafından TYP (Toplum Yararına Destek) adı altında uygulanan proje kapsamında 3-4 ineğin üretildiği her hanede 1 kişiye istihdam sağlanmasının da artık hayata geçirilmesini, farklı sistemlerin yapılmasını istedi.
DÜNYA
15 saat önceGENEL
17 saat öncePOLİTİKA
18 saat önceDÜNYA
18 saat önceEKONOMİ
2 gün önceAKTÜEL
2 gün önceSAĞLIK
2 gün önce