DOLAR 34,5847 0.03%
EURO 36,3420 0.04%
ALTIN 2.918,49-2,88
BITCOIN 3281502-1.87432%
Trabzon

KAPALI

06:26

SABAHA KALAN SÜRE

ARICILAR DA TELAŞ BAŞLADI …

ARICILAR DA TELAŞ BAŞLADI …

ABONE OL
4 Mayıs 2021 08:06
ARICILAR DA TELAŞ BAŞLADI …
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Baharın gelmesi ile Arıcılarıda tatlı bir telaş aldı ,  Mayıs ayının sonlarında sonra yaylaya çıkartılmaya başlanacak arıların balları Ağustos ayında toplanıyor.

Türkiyenin dört bir yanındaki  bal üreticileri sezon hazırlıklarına başladı. Arıların yaşam alanı kovanların bazıları değiştirilirken, her kovandaki arılar ayrı ayrı kontrol ediliyor. Hazırlıklarını tamamlamaya çalışan arıcılar, kovanlarını yenileme, katlama işlerini yapıyorlar.

Yayla sezonuna güçlü bir koloni ile girmek ve bal üretmek için son hazırlıklarını yapan arıcılar arı kolonisinin belirli bir sayıya ulaşmasının ardından Mayıs ayının sonlarında yaylaya çıkıyor. Yaylada her yılın iklim değişikliklerine göre yağmur, rüzgar veya kurak geçmesine bağlı olarak oluşan ballar Ağustos ayının ortasında hasat ediliyor.

Kendimi bildim bileli arılarla uğraşıyorum diyen Ahmet Ustaoğlu “Arıcılık bize 5-6 kuşaktan beri dedelerimizden atalarımızdan kalan bir meslek. Bizden sonraki nesilsin bu işe devam edip etmeyeceğini bilmiyoruz. Fakat arıcılık bizim genlerimizde vardır. Arıcılık olmazsa bizde yaşam olmaz” dedi yaklaşan sezon önceside okuyucularımız için arıcılıkta bahar bakımını anlattı.

Arılar, yaz süresince kalacakları yerlere alınmalıdırlar, dışarıda ısının 10-12°C nin üzerinde olduğu, rüzgarsız, güneşli bir günde ve arıların uçuşa geçmediği bir dönemde arılı kovanları sarsmadan, sağa sola çarpmadan önceden hazırlanan arılık dediğimiz yerdeki sehpalar üzerine konulur. Bölgede son donların geçtiği, ağaçların tomurcuklanmaya başladığı döneme rastlatarak kovanlar arasında 1–1,5 metre aralık olacak tarzda yerleştirilmelidir. Bunu takip eden günlerde hava sıcaklığının 15-16°C olduğu, rüzgarsız, güneşli, bulutsuz ve sakin bir gün seçilerek kovan içi kontroller yapılmalıdır. Kontroller sırasında; arı varlığı, kuluçka ve ana arının durumu, yiyecek ihtiyacının olup olmadığı, hastalık ve zararlılar incelenir. Arılı çerçeve sayısı üç veya daha az olan güçsüz kovanlar bir başka güçsüz kovan ile tekniğine uygun olarak birleştirilir. Arıların işgal etmediği fazla petekler, fazla esmerleşmiş olan ve kırık kullanışsız petekler kovan içerisinden çıkarılarak alınır.Arı varlığı 4-6 çerçeve olan normal anlı kovanlar ile güçlü kovanlar ise kuluçka sahası bölme tahtası ile daraltılır.

Bölgedeki hava sıcaklığı 15-16°C ve üzerinde olduğu bu dönemlerde arı ailesinin yeterli balı bulunsun veya bulunmasın 1:1 oranındaki şurupla beslemek esastır. Beslemede dikkat edilecek hususlar şunlardır:

■ Şurup için gerekli su bir kapta kaynatılıp 50- 60°C ye kadar soğutulduktan sonra şeker katılmalıdır.Şurup asla direkt ateşte yapılmamalı ve kesinlikle tekrar kaynatılmamalıdır

■ Soğumaya başlayan şurubun sıcaklığı 25-30 °C ye indiğinde akşam üzeri yemliklere konularak arılara verilmelidir.
■ Yemler her koloniye ayrı ayrı ve kovan içerisinde verilmelidir.

■ İlkbahar beslemesinde yemleme programı nektar akımından 50 gün önce başlatılmalı ve nektar akımına, 10 gün kalınca yemlemeye son verilmelidir.

■ Hazırlanan şurup arı ailesine akşam saatlerinde verilmeli, kovanların uçma delikleri daraltılmalı, sağa sola şurup, mum kırıntıları dökülüp atılmamalı yani arıların yağmacılık yapmalarını teşvik edecek yanlışlardan kaçınmalıdır.

■ Arılı kovanlara, bir defada fazla şurup vermek yerine azar azar ve sık aralıklarla verilmelidir.

■ Özellikle erken ilkbaharda yapılacak yemlemelerde, yem verirken kovanlar uzun süre açık tutulmamalı , kuluçka sahasında yavrular için gerekli sıcaklığın korunmasına çalışılmalıdır.
ZAYIF KOVANLARIN BİRLEŞTİRİLMESİ
Birleştirme iki zayıf arı ailesini ya da analı arı ile anasız arıyı birleştirme şeklinde, daha çok ilk ve sonbahar aylarında yapılmalıdır. İki zayıf ailenin birleştirilmesinde; ana arılardan yaşlı olanı öldürülmelidir. Birleştirilecek iki kovandan analı
kovan yerinde kalır. Bunun kapağı açılarak kuluçkalık çerçevelerinin üzerine bir gazete kâğıdı serilir. Üzerine de bir tane boş ballık konulur. Arada kalan gazete kağıdına 8–10 yerinden çivi ucu ile delik açılır. Birleştirilecek ana arısı imha edilen diğer kovandaki arılar çerçeveleri ile alınarak gazete ile ayrılmış ilaveye ve alttaki çerçevelerin üzerine gelecek tarzda yerleştirilerek kapak kapatılır.3-4 gün sonra aradaki gazete kağıdı alınarak üstteki arı ailesi alttaki kuluçkalığa indirilerek birleştirilme gerçekleştirilmiş olur. Ana arısız kovan ile ana arılı kovanın birleştirilmesi de aynı yöntemle yapılır; ancak yine analı kovan altta olmalıdır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r
error: Content is protected !!