DOLAR 32,4315 0.21%
EURO 34,7871 -0.07%
ALTIN 2.398,490,12
BITCOIN 19115331.39233%
Trabzon
14°

HAFİF YAĞMUR

04:12

SABAHA KALAN SÜRE

FINDIĞIN HAKKI 35 TL BUNUN ALTINDA BİR FİAT HAKSIZLIKTIR

FINDIĞIN HAKKI 35 TL BUNUN ALTINDA BİR FİAT HAKSIZLIKTIR

ABONE OL
29 Haziran 2021 11:09
FINDIĞIN HAKKI 35 TL BUNUN ALTINDA BİR FİAT HAKSIZLIKTIR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin ve Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynaklarından fındık; üreticisiyle, aileleriyle,  işçisiyle yaklaşık 8 milyon insanın geçim kaynağı olmaya devam ediyor.

Türkiye’ye 2 milyar doların üzerinde bir döviz girdisi sağlayan fındığın bu seneki kilogram başına maliyeti 22 lira 80 kuruş olarak hesaplandı. 500 bin fındık üreticisi emeğinin karşılığını almak için sabırsızlıkla açıklanacak olan fındık fiyatlarını bekliyor.

BU konuda bir açıklama yapan Trabzon CHP’ milletvekili Ahmet Kaya, Trabzon’da böcekler yüzünden fındıklıklarını söken üreticilere söz verilen paranın neden verilmediğini sordu. Kaya, “Fındık fiyatı en 35 lira olmalı” dedi.

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, “Fındık üreticilerinin yüzünü güldürecek fiyat 35 liradır. Üreticilerimizin emeklerinin karşılığını alabilmesi ve artan üretim maliyetlerinin karşılayabilmesi için fındığın 35 lira olmasına gerekir” dedi.

Trabzon’un Esiroğlu ve Çağlayan Mahallelerinde Fındık bahçelerine dadanan böcekler yüzünden fındıklıklarını söken üreticilerin büyük mağduriyetler yaşadığına da dikkat çeken Ahmet Kaya, “Böceği milletin bahçesine musallat edenler kenara çekilmiş, üretici perişan halde kaderiyle baş başa bırakıldı. Millete, böcek bulaşan fındıklıkları kesin dediler, millet de kesti.

Böcekle mücadele edene, fındıklıklarını kesene, kilogram başı 15 TL destek sözü vereceğiz dediler, ama bu söz hala tutulmadı. Kimseye 1 lira ödenmedi. Bunun sebebi nedir? Ödeme için ne bekleniyor? Fındık üreticilerimizi perişan ettiniz” şeklinde konuştu.

4 YIL BOYUNCA ÇİFTÇİ NE YAPACAK?

Türkiye’nin ve Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynaklarından fındık; üreticisiyle, aileleriyle, işçisiyle yaklaşık 8 milyon insanın geçim kaynağı olmaya devam ediyor. Türkiye’ye 2 milyar doların üzerinde bir döviz girdisi sağlayan fındığın bu seneki kilogram başına maliyeti 22 lira 80 kuruş olarak hesaplandı. 500 bin fındık üreticisi emeğinin karşılığını almak için sabırsızlıkla açıklanacak olan fındık fiyatlarını bekliyor.

Trabzon’un Maçka ve Ortahisar ilçelerinde fındık bahçelerine yayılan ve fındıklıkları kurutan böceklerle mücadele eden üreticilere verilecek destek ödemelerinin hala verilmediğini de hatırlatan CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, “Böcekle mücadele kapsamında kestikleri fındık bahçelerini 4 yıl boyunca boş bırakacak, fındık dikemeyecekler. Tarım İlçe Müdürlüğü az yıllı olan mısır, fasulye, patates gibi ekinlere izin veriyor fakat bu az yıllı ekinlerin de maliyeti ve işçiliği çok fazla. Çiftçimiz bu maliyetin altından kalkamaz. 4 yıl boyunca bu bahçelere ekin ekilmezse de bu araziler çalılık olur. Peki, çiftçimiz ne yapacak? Devlet 4 yıl boyunca çiftçimize fidan verecek mi? Bu soru ve sorunların çözülmesi lazım.” dedi.

ZİRAAT BANKASI PAYI

“Devletin söz verdiği dönüm başına 15 TL’lik ücretin yüzde 18’inin Ziraat Odası’na aktarılacağı söyleniyor. Ziraat odası hangi hakla bu parayı istiyor.” diyen Kaya, “Üreticiye verilecek 3 kuruşa da göz diktiler. Ayıptır, gerçekten ayıptır. Ve dönüm başı 100 kilo fındık alınacağı hesap ediliyor. 15 lirayla çarptığımızda verilecek para 1.500 lira yapıyor. Bunun yüzde 18’i Ziraat Odası’na gidiyor. Geriye ne kaldı, Bu nasıl iştir?” diye tepki gösterdi”

Bu sene fındık üreticilerimizin yüzünü güldürecek bir fiyat açıklanmasını bekliyoruz” diyen Kaya, “Fındık fiyatının en az 35 lira olması gerekmektedir. Fındık üreticilerimizin emeğinin karşılığı, alın terinin karşılığı budur. Her şeyin fiyatının yüzde yüz arttığı bir ortamda fındık fiyatları 35 liradan az açıklanırsa, üreticilerimize büyük bir haksızlık yapılmış olacaktır” diye belirtti

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!