Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani-Sadriu ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu.
“Bildiğiniz gibi Kosova’nın tanınması noktasında ilk adım Amerika tarafından atılmıştı, ilk tanıyan ülke Amerika olmuştur. O zamanlar ben Başbakandım ve kabine toplantısındaydık. Haberi aldık ve ikinci tanıyan ülke Türkiye olarak biz olduk. Ondan sonraki süreçte de Kosova’yı, dünya genelinde tanınmasına yönelik her türlü adımları attık. Ben başbakan dostlarımla, dışişleri bakanlarım o dönemlerde aynı şekilde muhataplarıyla çalışmaları yaparak, Kosova’nın tanınması sürecini hızlandırdık, hala da buna devam ediyoruz. Şimdi de yine aynı şekilde tanınmasını sağlayacağımız bazı ülkelerle görüşmelerimiz devam ediyor.
Yine ikili görüşmede, değerli kardeşim Osmani, bazı ülkelerin adlarını verdi, onlarla görüşmeler yapıp, onların da tanımasını, yani bu konuda Kosova’yı tanımak suretiyle dünyada Kosova’yı tanıyan ülke sayısının hızla artmasını sağlayalım, bu çalışmayı devam ettirelim diye. NATO konusuna gelince, NATO’nun tabii önemli bir üyesi olarak, Türkiye’nin bu konuda bir sorunu yok. Kosova’yı tanımakta bir yerlerden izin almamıza da gerek yok. Biz Kosova’yı tanıma noktasında adımlarımızı atarız ve NATO’nun bir üyesi olarak da biz Kosova’yı tanırız.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı devam ederken, Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne üyeliği gündeme geldi. Bu süreçte Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyeliği konusunda olumlu bir beklentiniz var mı? Ayrıca, bazı NATO ülkelerinin Türkiye’ye savunma sanayi alanında yaptırımlarının sürdüğünü görüyoruz. Bu yaptırımları nasıl değerlendirirsiniz?” sorusuna karşılık, şunları kaydetti: “1959-1963, Türkiye’nin maalesef Avrupa Birliği’ne üyelik sürecindeki oyalama taktiklerinin olduğu dönemlerdir. O günden bugüne maalesef Türkiye, Avrupa Birliği’ne kabul edilmedi. Şu anda Ukrayna ile ilgili bir gündem oluştu ve Ukrayna’yı Avrupa Birliği’ne alma süreci. Biz kimseyi, ‘Avrupa Birliği’ne alın, almayın’ böyle bir gayretin içerisine girmeyiz. Biz kendimizden sorumluyuz. Fakat şu anda Ukrayna’yı Avrupa Birliği’ne alma gayretlerini de doğrusu takdirle karşılıyoruz. Bu güzel bir gelişme ama Avrupa Birliği üyelerine de diyorum ki ‘Acaba Türkiye’yi niçin Avrupa Birliği’ne hâlâ almakta endişe ediyorsunuz, tereddüt ediyorsunuz veya almıyorsunuz?”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO konusunda duruşu belli olan Türkiye’nin, NATO’nun genişlemesine engel teşkil eden bir ülke olmadığını da vurgulayarak, şöyle devam etti: “Tam aksine biz NATO’da da genişlemenin faydalı olacağını bugüne kadar hep savunduk, bugün de savunuyoruz. Bu adımları atarken bunu dünya barışı için istiyoruz. ‘Dünya barışına ne denli katkıda bulunabiliriz?’ Bunun için istiyoruz ama Avrupa Birliği konusunda ben tekrar Avrupa Birliği üyesi ülkelere diyorum ki şu anda Ukrayna ile ilgili gösterdiğiniz hassasiyeti lütfen Türkiye için de gösterin. Yoksa Türkiye’ye de birileri savaş açıp saldırdığı zaman mı Türkiye’yi gündeme alacaksınız? Şu anda Avrupa Birliği üyesi ülkeler içerisinde savunma sanayinde iş birliği yapmamız gereken ülkeler var ve bu ülkelerin birçoğu aynı zamanda NATO üyesi. NATO üyesi oldukları hâlde, Türkiye de bir NATO üyesi, Türkiye’ye savunma sanayi iş birliğinde yaklaşmayan, uzak duran… Biz beraberiz, müttefikiz. Türkiye’ye vermeniz gereken bu tür araç, gereç, mühimmat, neyse bunları niye vermiyorsunuz? Bu dayanışmamızın da gereği ama vermiyorlar. Yine bir savaş mı çıksın, bunu mu bekliyorlar? Bunlar samimi değiller, NATO üyeleri de sadece laf üretiyor. Avrupa Birliği üyeleri de laf üretiyor.
Şu anda Zelenski konuşmasını yapıyor ve Avrupa Birliği’nde, parlamentoda ayakta alkışlıyorlar. Güzel bir gelişme. Demek ki ‘bir musibet bin nasihatten evladır’ diye güzel bir sözümüz var, hep bunları bekliyorlar ama Türkiye bunları beklemiyor. Türkiye her zaman duruşunu koruyan bir ülke ve her zaman mazlumun, mağdurun yanında olan bir ülke. Çağrımız hem Rusya’ya hem Ukrayna’ya, bir an önce ateşler kesilsin ve gerek Rusya, gerek Ukrayna burada dünya barışına güzel bir katkıda bulunsun.”
POLİTİKA
7 saat önceGÜNDEM
8 saat önceGÜNDEM
8 saat önceBÖLGE
8 saat önceTARIM VE HAYVANCILIK
1 gün önceDÜNYA
1 gün önceGÜNDEM
1 gün önce