Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Erzincanda yaptığı konuşmada “Bu ülkede ülke üreticisinin ürettiklerini değersizleştirmeye çalışanlar var. Ülkemiz ve ülkemiz üreticileri üretiyor, ürettiklerini, bunu katma değerli hale getiren bir sanayimiz var. Bunu tüketen de 95 milyona ulaşmış bir nüfus var. Tarım, zor bir sektör. Meşakkatli bir sektör” dedi
Bakan Kirişçi “Biz diyoruz ki, Sayın Cumhurbaşkanımızın da önderliğinde, ‘Ekilmedik bir karış toprağımız kalmasın, dikilmedik tek bir fidan olmasın ve ahırlarımızda, kümeslerimizde ve diğer hayvan yetiştirmede kullandığımız alanlarda bu canlılarımız eksik olmasın. Üretelim.’ Yine bir mottomuz var, ‘Sen üret yeter‘ diyoruz, kime, bu ülkenin cefakar üreticilerine. Onlar üretecek biz yanlarında her zaman olduğu gibi duracağız. Daha fazla destek vereceğiz” dedi. Bakan Kirişçi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bu konuda bir açıklaması olacağını söyledi.
Boluda katıldığı toplantıda Tarımsal desteklerle ilgili yapılan çalışmalara ilişkin bilgi de veren Bakan Kirişci, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İnşallah önümüzdeki günlerde bunu kamuoyumuzla paylaşacağız. O da hem desteklerimizde sadeleştirmeye gideceğiz hem de temel girdiler, yani mazot, gübre, tohum ve ilaç konusunda üreticimizin gün evvelinden elini kolaylaştıracak, onun bunları dert etmemesini sağlayacak yeni uygulama başlatacağız.
KÖY OKULLARINDA TARIM EĞİTİMİ
Bakan Kirişçi, kırsal bölgelerin yeniden göç alması ve tarımsal üretimin artırılması için çeşitli projeler geliştirdiklerini de belirterek, “Bizim derdimiz, kırsaldan kente göç etmiş bir Türkiye’den, kentlerden yeniden kırsala dönen bir Türkiye. Kırsalı kalkındırmadan, kırsalda bu düzeni sağlamadan kentlerin de huzur içerisinde yaşaması söz konusu değil. Şu anki yaş ortalaması 54-55’lere geldi ama gençlerimizi buraya getirmek için çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.
Türkiye’de taşımalı eğitim nedeniyle kullanılmayan 4 bin köy okulu bulunduğunu aktaran Kirişci, bu okullarla ilgili Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in çalışma başlattığını duyurdu. Kirişci, köy okullarıyla ilgili hazırladıkları projelere ilişkin gelecek haftalarda duyuru yapacaklarını belirterek, şu bilgileri paylaştı:
“Özelikle köy okullarından taşımalı eğitimden dolayı kapanan, metruk kalan yerler var. Bunlarla ilgili çalışma yürütülse iyi olur dedik. Bunun lansmanını da Sayın Cumhurbaşkanımız yapacak. Kullanılmayan 4 bin köy okulu olabiliyorsa kreş, anasınıfı, yine olabiliyorsa bir halk eğitim merkezi… Biz de bu halk eğitim merkezinde tarımla ilgili eğitim faaliyetlerini yürüteceğiz bakanlık olarak. Kişilere diyeceğiz ki, ‘Mantar yetiştirin, kiraz yetiştiriciliğini geliştirelim.’ ‘Buraya gel’ demek yetmiyor. Bunların hepsi bir eğitim sürecinden geçirilerek çok rahatlıkla yapılabilir. O zaman tam bizim arzuladığımız, yani bu 4 bin okul meselesinde de halk eğitim merkezi ve buralarda tarımla, kırsal kalkınmayla ilgili eğitim faaliyetleri yürütülürse bizim gençlerimiz yeniden kırsala döner. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde zengin kırsalda, fakir kent merkezinde yaşar. Ama bu ülkede tam tersi. İnşallah bunu tekrar tersine çevireceğiz.”
EKONOMİ
5 saat önceAKTÜEL
6 saat önceSAĞLIK
7 saat önceEKONOMİ
7 saat önceEKONOMİ
1 gün önceSPOR
1 gün önceTARIM VE HAYVANCILIK
1 gün önce