Tarım Bakanı Kirişci’den Kahramankazan’a kapalı sulama sistemi müjdesi verdi
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Kahramankazanlı çiftçilerin yüzünü güldürecek bir müjde vererek, ilçedeki tarım alanlarına kapalı sulama sisteminin en kısa sürede kurulması için gerekli çalışmaların yapılacağını söyledi. Çiftçilerin uzun yıllardır beklediği kapalı sulama sistemi sayesinde yoğun bir tarım ve hayvancılık potansiyeline sahip olan ilçede, su kaybının önüne geçilerek, daha az suyla daha çok alanın sulanması sağlanacak, sulanamayan alanlar da suyla buluşturulmuş olacak.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, bir dizi temaslarda bulunmak üzere geldiği Kahramankazan’da Belediye Başkanı Serhat Oğuz’u ziyaret etti. Bakan Kirişci’ye ziyareti sırasında, AK Parti Ankara İl Başkanı Hakan Han Özcan, AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız ve bakanlık bürokratları da eşlik etti. Başkan Oğuz makamında ağırladığı misafirine ilçede tarımsal kalkınmanın desteklenmesi alanında yaptıkları çalışmalar ve geliştirdikleri projelere ilişkin bir sunum yaptı. Oğuz ayrıca, ilçelerinde bakanlık tarafından yürütülen çalışmalara ilişkin de Bakan Kirişci’ye bilgi verdi.
Başkan Oğuz, sunum sırasında Kahramankazanlı çiftçilerin ilçelerindeki tarım alanlarına kapalı sulama sistemi kurulmasını uzun yıllardır beklediklerini anlatarak, bu sistemin hayata geçirilmesi için Bakan Kirişci’den yardım istedi. Bakan Kirişci bunun üzerine, bakanlık bürokratlarına, ilçeye kapalı sulama sisteminin en kısa sürede kazandırılması için gerekli çalışmaların yapılması yönünde talimat verdi Oğuz ayrıca, DSİ tarafından ilçelerinde yürütülen Ova Çayı Islah çalışmalarının son 4 km’lik etabının da tamamlanmasını beklediklerini iletti. Kirişci bunun üzerine de bu çalışmaların da en kısa sürede tamamlanmasını sağlayacaklarını ifade etti. Bakan Kirişçi’nin bu müjdeleri makam odasında bulunan çiftçiler arasında büyük bir sevinç yarattı. Başkan Oğuz ve çiftçiler, Bakan Kirişci’ye verdiği bu müjde sonrasında teşekkür etti. Kapalı sulama sisteminin, tarım ve hayvancılık alanında yoğun bir potansiyele sahip olan Kahramankazan’da hayata geçirilmesiyle birlikte ilçeye bu alanda önemli bir katkı sunulmuş olacak. Böylece, su kaybının önüne geçilerek, daha az suyla daha çok alanın sulanması sağlanırken, sulanamayan alanlar da suyla buluşturulmuş olacak.
Bakan Kirişci, Kahramanmaraş’tan sonra “kahramanlık” unvanını alan ikinci önemli yerleşim yerinin Kahramankazan olduğunu anımsatarak, “Bu ilçemizin 15 Temmuz hain darbe girişiminde sergilemiş olduğu bu savunma, bu ülkeye namahrem elinin değmemesi adına gösterdiği cesaret, üstün direniş her türlü takdirin üzerindedir” dedi. Kahramankazan haklının her zaman yanında olduklarını ifade eden Kirişci, “Bu topraklarda bugün bir Tarım ve Orman Bakanı olarak program icra edebiliyorsam, bunu şehitlerimize ve gazilerimize borçluyuz. Bu vesileyle başta şehitlerimize rahmet niyaz ederken, gazilerimize de hayırlı ömürler diliyoruz. Kahramankazan’ımızın bizim kendi değerlerimiz arasında bu manada da apayrı bir yeri var” diye konuştu.
Başkan Oğuz da, sanayinin yanı sıra aynı zamanda önemli bir tarım ve hayvancılık ilçesi olan Kahramanakazan’ın kapalı sulama sisteminin tamamlanmasıyla önemli bir değere daha kavuşacağını söyledi. Oğuz, özellikle çiftçilerin uzun süredir bekledikleri kapalı sulama sisteminin ilçelerine kazandırılmasının tarımsal verimliliği de önemli ölçüde artıracağını ifade etti. Projenin çiftçi ve üreticiler başta olmak üzere tüm Kahramankazan’a şimdiden hayırlı uğurlu olması temennisinde bulunan Oğuz, “Bakanımız Sayın Vahit Kirişçi’ye desteklerinden dolayı çiftçilerimiz adına teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Süne çalışması katıldı, çiftçilerle çapa yaptı
Kirişci, Ankara’nın Kahramankazan ilçesinde buğday tarlasında Bakanlık uzmanlarından süneyle mücadele konusunda bilgi aldı. Kirişci, domates tarlasında da çiftçilerle çapa yapıp sohbet etti.
Buğday tarlasında açıklamalarda bulunan Kirişci, süne mücadelesinde yerinde inceleme yapan meslektaşlarına müteşekkir olduğunu söyledi. Kirişci, “Çünkü süne mahsule zarar verme konusunda tabir yerindeyse en mahir zararlı. Bununla çok sıkı mücadele etmemiz gerekiyor. Asla bu konuda taviz vermememiz gerekiyor. Kardeşlerimiz de ilaçlama gerekiyor mu gerekmiyor mu, ilaçlamayla ilgili düzeye gelmiş mi, bunun kararını veriyorlar.” diye konuştu.
Kirişci, Türkiye’nin süne ile mücadeledeki başarısına değinerek geçmiş yıllarda kullanılan yöntemlerden vazgeçildiğini, mücadelenin teknolojik aletler kullanılarak yapıldığını aktardı.
Buğday tarlasında verimi de inceleyen Kirişci, “Verimin ne olduğunu tarladan şu an çok net görüyorsunuz. Buğday rekoltesinde bu sene Bakanlık olarak 19,5 milyon ton beklentimiz var.” dedi.
Kirişci, bazı düşünce kuruluşları ve bu işe kafa yoranların beklentisinin ise 20 milyon ton olduğuna işaret ederek, “Peki bu ne anlam ifade ediyor, Türkiye’nin kendi ihtiyaçlarının karşılanması konusunda yeterli bir üretim.” ifadesini kullandı.
“Bir de Türkiye’nin işleme rejimi adı altında, makarna, bulgur gibi ürünler için dışardan ithal edilip üretimde kullanılıp daha sonra bunların ürün olarak dışarıya ihracı noktası var, onlar ayrıdır.” diyen Kirişci, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bahsetmiş olduğumuz 19,5 milyon ton buğday tamamıyla bizim kendi iç ihtiyaçlarımız içindir, bunun içinde un var, makarna var, bulgur var. Ülke olarak aldığımız yağışlarla hem de üreticilerimizin büyük gayretleriyle Allah’ın izniyle bu sene olumsuzluk yaşamayacağız.
Bakan Kirişçi ve Başkan Oğuz, ilçedeki esnafları ziyaret ederek, kendilerine hayırlı işler bol kazançlar diledi. Kirişçi daha sonra AK Parti ve MHP ilçe başkanlıklarını ziyaret etti. Kirişçi daha sonra Bitik Köyü’ndeki bir buğday tarlasında süne ile mücadele çalışması yapan ilçe tarım müdürlüğü ekipleriyle birlikte çalışmalara katıldı. Kirişçi ayrıca, domates tarlasında tarım işçileriyle birlikte çapa yaptı.
EKONOMİ
17 saat önceSPOR
19 saat önceTARIM VE HAYVANCILIK
20 saat önceGÜNDEM
1 gün önceBÖLGE
1 gün öncePOLİTİKA
1 gün önceTARIM VE HAYVANCILIK
1 gün önce