DOLAR 32,4355 0.01%
EURO 34,7881 -0.18%
ALTIN 2.430,08-0,19
BITCOIN 20656500.74146%
Trabzon
16°

KAPALI

12:51

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

FINDIK ÜRETİCİSİNİ KÜSTÜRMEYİN !

FINDIK ÜRETİCİSİNİ KÜSTÜRMEYİN !

ABONE OL
1 Temmuz 2022 07:30
FINDIK ÜRETİCİSİNİ KÜSTÜRMEYİN !
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Serbest piyasada artık son günlerini geçirdiği yeni hasada sayılı günler kala  fındık fiyatı 40-41 lira bandında seyrederken, yeni sezon için fındık fiyatının  3,5 – 4 dolar arasındaki fiyat beklentisi üreticiler arasında gün geçtikçe daha da artıyor.

Artan ekonomik sıkıntıların ve her gün gelen yeni zamların üreticiyi derinden etkilediği günümüz şartlarında artık üretici yeter diyor.Yıllarca fındık üreticisinin baronlara ezdirildiğini söyleyen üreticiler şimdi bizim hakkımızın verilme zamanıdır fındık bizim milli tarım ürünlerimizden biri neden yabancıya peşkeş çekilsin fındık hakkı neyse o verilsin dediler.

Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel mecliste yaptığı konuşmada kur korumalı mevduat hesabı ile bankalarda parası olan vatandaşın korunduğunu söylerken kur korumalı fındık fiyatı da açıklansın derken konuşmasında “alın terini ve emek hakkını korumak için kur korumalı fındık taban fiyatı istiyoruz.” dedi

Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dereli Ziraat Odası Başkanı Burhan Okusal,geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile fındık fiyatı konusunda ilk açıklama yapan Ziraat odası oldu Başkan Okusal yaptığı açıklamada fındık fiyatını en az 60 tl olarak açıklanması gerekir dedi.

Geçtiğimiz günlerde bir basın toplantısı düzenleyen CHP Giresun  İl Başkanı Gültekin Uzunalioğlu ise CHP olarak fındıkta maliyet hesabını yaptırdıklarını ve 1 kilogram fındığın 70 lira olarak fiyatının açıklanmasını istediklerini kaydetti.

Her yıl olduğu gibi bu yılda Fındık fiyatlarının üretici bahçeye girmeden açıklanacağı Temmuz ayının son haftası veya Ağustos ayının ilk haftası fındık taban fiyatının açıklanması beklenirken, fiyatın 3 ila 3,5 dolar arasında yani 50 ila 55 TL arasında açıklanacağı yönünde bir kanı oluşurken bunun doğru bir beklenti olmadığı fiyatın en az bu şartlarda 60 tl olmalı diyen önemli bir kesim var.

Görüşlerine başvurduğumuz fındık üreticileri ise “malum çevreler her sene yaptıkları oyuna yine başlıyorlar rekolte 800 ton diyorlar fiyatı düşük tutmak için hiç de durum öyle değil bu sene rekolte düşük olacak 550 bin ton olur olmaz diyen üreticiler fiyat açıklanırken yetkililerimiz bunuda göz önüne alsınlardediler.

Ordu Hayat gazetesine açıklamalarda bulunan Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça ise açıklamasında “Fındığın tamamını devlet almalıdır. Çünkü fındık ham madde olarak ederi 2 milyar dolar civarında olan bir ürün. Bu bizim devletimiz için çok büyütülecek bir rakam değil,Masada oyun kurucu biz olmalıyız. Bunun içinde devletmiz, fındığın tamamını alarak hem sanayicimizi hem ihracatçımızı rekabet edebilir bir duruma getirebilir. Üreticimiz de ürettiği üründen hak etiği parayı kazanarak geçimi sağlayabilecek duruma gelmelidir. Bu çok önemli bir unsurdur. Üstünde durulması gereken bir konudur” derken “Bana göre fındık fiyatı 3,5-4 dolar arasında olmalı. Böyle olursa üretici bu tarımı devam ettirebilir aksi halde ürününe küser. 3,5-4 dolar arasındaki bir fiyat üreticiyi memnun eder. Küsen üreticiyi de bir daha bahçeye geri getirmek o kadar kolay olmaz “dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

error: Content is protected !!