Sütte büyük kriz! Süt üreticisi zararına üretim yaparken, üreticiler Ulusal Süt Konseyinden 1 kg çiğ süt maliyet tablosunu yayınlamasını bekliyor
Zarar ettiklerini herkesin görmesini isteyen üreticiler USK nın yayınladığı çiğ süt maliyet tablosunun bir an önce yayınlanmasını istediler.
Üreticiler Her ayın başında yayınlanan maliyet tablosu 2 aydır yayınlanmadığını söylerlerken , Tarım Bakanlığının Çiğ süt üreticisinin yanında olmasını istediler, Üreticiler artan maliyetler karşısında, Ulusal Süt Konseyi’nin toplanarak çiğ süt fiyatlarının maliyetler çerçevesinde yeniden artırılmasını isterken en son 15 Mayısta çiğ süt fiyatı 7,5 liraya çıkarılmıştı.
Bilindiği üzere Ulusal Süt Konseyi’nin 18 Mart’ta yaptığı toplantıda 15 Mayıs’tan itibaren geçerli olacak çiğ süt fiyatları 5.70 liradan 7.5 liraya çıkarılmıştı. Çiğ süt prim destekleri de 1 liradan 20 kuruşa indirilmişti.
YAPILAN ARTIŞ ÜRETİCİNİN ELİNE GEÇMEDEN ERİDİ GİTTİ!
Ancak yem fiyatlarının ve diğer saman, yonca gibi ürünlerin fiyatlarının yükselmeye devam etmesi, artırılan çiğ süt fiyatlarının daha üreticinin eline geçmeden eriyip gitmesine sebep olmuştu.
Süt üreticisi artan maliyetler karşısında çiğ süt fiyatlarının 9 liraya çıkarılmasını talep ederken, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ‘Süt fiyatlarını artırdık mı yem fiyatları da yükseliyor’ şeklinde açıklama yaparak, çiğ süt fiyatlarının artırılmayacağını belirtmişti. Bu açıklama süt üreticisini şok ederken, dişi hayvan kesimini de hızlandırmıştı.
MALİYET TABLOSU YAYINLANMAYARAK ÜRETİCİNİN ZARARI GİZLENİYOR!
Ulusal Süt Konseyi’nin maliyet tablosu peşin para üzerine yapıldığı için vadeli çalışan üreticinin maliyet hesabını tam olarak ortaya koymasa da piyasa verileri hakkında genel bir bilgi veriyor. Ancak TÜİK’in enflasyon hesaplamasında olduğu gibi 1 kg çiğ süt üretim maliyetinde de bütün maliyetler en düşük baremden hesaplanmasına rağmen bu tablonun bile yayınlanmaması, süt üreticisinin yaptığı zararına üretimin boyutunu gözler önüne koyuyor.
Ulusal Süt Konseyi, 1 kg çiğ süt üretim maliyet tablosunu yayınlamayarak, üreticinin zararını gizlerken, Tarım ve Orman Bakanlığının bu skandala göz yumması da anlamlı bulunuyor.
SÜT ÜRETİCİSİ BIRAKIN PARA KAZANMAYI ZARARINA ÜRETİM YAPIYOR! PEKİ ZARARINA ÜRETİM YAPAN ÜRETİCİ KAÇ AY DAYANABİLİR?
Ulusal Süt Konseyi, en son Mayıs ayının üretim maliyet tablosunu yayınlarken, bu tabloda 1 kg çiğ sütün üretim maliyeti 6.46 TL olarak görülüyor. Gelinen noktada sektör yetkilileri 1 kg çiğ sütün üretim maliyetinin 7.20 ile 7.40 lira olduğunu belirtirken, uygulamadaki çiğ süt fiyatı ise 7.50 lira. Ancak kesintilerden dolayı 7.50 lira doğrudan üreticinin eline geçen para olmadığı düşünülürse, bu veriler süt üreticisinin bırakın kar etmeyi, zararına üretim yaptığını net bir şekilde ortaya koyuyor.
Kaynak.Tarımdanhaber
DÜNYA
5 saat önceGENEL
7 saat öncePOLİTİKA
8 saat önceDÜNYA
8 saat önceEKONOMİ
1 gün önceAKTÜEL
1 gün önceSAĞLIK
1 gün önce