Türkiye’nin dört bir yanında Tarım ve Orman Bakanlığınca sağlanan desteklerle küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan kadın çiftçiler, hem ekonomiye hem de ailelerin geçimine katkı sağlıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nca kırsal kalkınma ve kredilendirme programları kapsamında 280 bin 643 kadın çiftçiye yaklaşık 10 milyar TL’lik destek verilerek, binlerce kişiye istihdam sağlandı.
Kadın ve genç yatırımcılara süt ve et üretimi, su ürünleri yetiştiriciliği, meyve sebze ürünlerinin işlenmesinden kırsal turizm faaliyetlerine, arıcılıktan zanaatkârlığa birçok alanda destek sağlandı. Bu kapsamda 2011 yılından bu yana desteklenen toplam kadın yatırımcı proje sayısı 4 bin 910 olurken, aynı dönemde bu projelere ilişkin toplam yatırım tutarı 5,1 milyar TL’ye ulaştı. Bu yatırımlar sonunda kadın yatırımcı projelerine ödenen hibe tutarı ise 3 milyar TL’yi bulurken, projelerde sağlanan istihdam sayısı 12 bine ulaştı. 2010 yılında başlayan mikro kredi uygulamalarında 2021 yılı sonuna kadar 1095 kadına 11,8 milyon TL destek verildi. 2022 yılı için mikro kredi üst sınırı 18 bin TL olarak belirlenirken, verilen kredinin yüzde 20’si hibe olurken, geri kalan tutar faizsiz olarak 3 yılda 3 eşit taksitte geri alınıyor. 2022 yılında ise 30 orman köylüsü kadına 402 bin 300 TL destek sağlandı.
Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi”yle desteklenen çiftçi kadınlar sürülerini her geçen gün büyüterek başarı hikâyeleri yazıyor. Anadolu’nun fedakâr çiftçi kadınlarından bazıları şunlar:
TUNCELİLİ KADIN ÇİFTÇİLER, SÜT MİKTARI, KUZU DOĞUMU VE DAMIZLIK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE YÜKSEK VERİM ALMAYA BAŞLADI
Pertek ilçesine bağlı İstiklal Mahallesi’nde ikamet eden Necla Kos (38) ve Nurhayat Benler (36) de yıllardır koyun yetiştiriciliğiyle uğraşıyor.
Zorluklara rağmen hayvancılığı severek yapan göçer kadınlar, 2012 yılından beri faydalandıkları Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde yürütülen “Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi”yle de kendilerini geliştirdi.
Projenin teknik elamanlarından, aylık periyotlarda hem İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde hem de arazide, hayvanların geliştirilmesine ilişkin eğitim alan kadın üreticiler, karasal iklime dayanıklı olan “Şavak Akkaraman” cinsi koyun ırkının bölgede yaygınlaştırmayı amaçlıyor.
Belirli dönemlerde sürülerindeki hayvanların verim denetimini yapan kadınlar, uygun ırk ve kaliteli damızlıkları tespit ederek, koyunların ikiz yavrulamasını ve süt miktarının artmasını sağlıyor.
Yaz aylarında aileleriyle Pülümür ilçesindeki Çekem ve Bağırpaşa yaylalarında konaklayan göçer kadınlar, sonbaharda ise evlerine dönüş yaparak yaylada ürettikleri tulum peyniri ve tereyağı gibi ürünleri satıyor.
MANDA SÜTÜ, KADIN ÇİFTÇİNİN ELİNDE AFYON KAYMAĞINA DÖNÜŞÜYOR
Afyonkarahisar Merkeze bağlı Küçükçobanlı köyünde manda yetiştiriciliği yapan 53 yaşındaki Necla Eşmen, 2011’de TAGEM’e “Halk Elinde Anadolu Mandası Islah Projesi” kapsamında destek alabilmek için başvuruda bulundu.
Başvurusu kabul edilen Eşmen, aldığı 14 bin 115 liralık destekle manda sayısını 10’dan 18’e çıkardı, ayrıca besihanesinin yanına kaymak tesisi kurdu. Eşmen, manda sütünden kaymak ve yoğurt yaparak satışından elde ettiği parayla aile bütçesine katkı sağlıyor.
“ISLAH ETTİĞİ” KUZULARIYLA ÜRETİMİ VE HAYVAN SAYISINI ARTIRDI
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünce (TAGEM) 2005’te hayata geçirilen “Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi”nden Erzincan’da 130 yetiştirici faydalanıyor.
Soğuk havaya dayanıklılığı ve sütündeki yüksek yağ oranıyla öne çıkan “Şavak Akkaraman” koyun ırkı, ıslah çalışmalarıyla Erzincan’da üreticilerin yüzünü güldürüyor.
Kemah ilçesine bağlı Esimli köyünde henüz 6 yaşındayken ailesiyle koyun otlatmaya başlayan Fecire Güzel ise uygulamadan faydalanan ve yarım asrı aşan hayvan sevgisiyle öne çıkan kadınlardan sadece biri.
Tescilli Erzincan tulum peyniri üreten Güzel, 30 koyunla başladığı hayvan sayısını aldığı desteklerin de katkısıyla 700’e çıkartmayı başardı.
Sabahın erken saatlerinde kalkarak çocuklarıyla hayvanların otlatılmasından sağımına ve peynir yapımına kadar birçok işle uğraşan Güzel, geçim mücadelesine devam ediyor.
Kırsalda koyunlarıyla üretim odaklı bir yaşam süren Güzel, hem kuzularından ayrılmamanın hem de ülkenin üretimine katkı sunmanın mutluluğunu yaşıyor.
ISLAH PROJESİ BİNGÖLLÜ KOYUN YETİŞTİRİCİSİ KADINLARIN VERİMLİ ÜRETİM YAPMASINI SAĞLADI
Projeden yararlanan Bingöllü Reyhan Morkoyun ve Zeliha Karlı, akademisyenler ve alanında uzman teknik personelden seminer ile sahada koyunların bakımı ve hastalıklarla mücadelesine yönelik eğitim aldı.
Kadın yetiştiriciler, Bingöl’ün Karlıova ilçesindeki yaklaşık 2 bin rakımlı yaylalarda yaşadıkları tüm zorluklarla besicilik yapıyor. Birliğin verdiği desteklerle donanımlı hale gelen kadınlar, morkaraman koyunlarını sayısını artırdı.
Hayvanlarına aşı yapıp ve gerekli bakımlarıyla ilgilenen 2 kadın, aileleriyle çalışmalarına devam ediyor.
VİDEO GALERİ
12 saat önceBÖLGE
14 saat önceYAŞAM
16 saat önceDÜNYA
2 gün önceGENEL
2 gün öncePOLİTİKA
2 gün önceDÜNYA
2 gün önce