İstanbul Okan Üniversitesi’nde düzenlenen Futbol Söyleşileri’nde Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı ve FIFA kokartlı hakem Cüneyt Çakır Dünya Kupası’nın olası şampiyonundan, sahada yaşadıkları anılara ve Türk futbolunda atılması gereken adımlara uzanan bir sohbet gerçekleştirdi. Çakır ve Avcı “Oyunu hızla tüketiyoruz.Statlar yenilendi, seyirci yok. Futbolu tüketmeyelim” çağrısında bulundu.
İstanbul Okan Üniversitesi Spor Yöneticiliği Bölümü’nün düzenlediği “Futbol Söyleşileri”ne Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı ve FIFA kokartlı hakem Cüneyt Çakır konuk oldu. Moderatörlüğünü Bölümün Başkanı Prof. Dr. Lale Orta’nın yaptığı söyleşide ilk olarak Dünya Kupası masaya yatırıldı. Abdullah Avcı favorisinin Fransa olduğunu belirtirken “Finali Arjantin-Fransa oynayabilir” tahmininde bulundu. Cüneyt Çakır 22’ncisi düzenlenen Dünya Kupası’nda diğer kupalardan farklı olarak herhangi bir yıldız oyuncunun ön plana çıkmadığını belirtirken, Avcı da ona katıldığını söyledi.
Abdullah Avcı: “Cüneyt Çakır ‘Yeni tarzınız çok iyi olmuş. Ama
itirazınızı pas geçiyorum’ dedi. Ben bir anda pamuk oldum”
Abdullah Avcı, Cüneyt Çakır’ın doğru iletişimde bulunan bir hakem olduğunu, bir anısını paylaşarak anlattı. “Başakşehir Futbol Kulübü’nün teknik direktörüyken ligde Beşiktaş 7 puan önümüzdeydi. Beşiktaş maça geldi, yenerse fark 10 puan olacak. Maçta dakika 18, 3-0 öndeyiz. Bir pozisyona itiraz ettim. Cüneyt hoca koşarak bana geliyor. Burnumun dibine kadar ilerledi. ‘Yeni tarzınız çok iyi olmuş. Ama itirazınızı pas geçiyorum’ dedi. Kıyafetimden bahsediyor. Beyaz ayakkabı lacivert pantolon, lacivert hırka giymişim o gün. İşte bu çok güzel bir iletişim. Bir anda pamuk oldum, maç bitimine kadar hiçbir itirazda bulunmadım.
Cüneyt Çakır ise o anları anlatırken “Abdullah Hocamızı uyarmak için 50 metreden depar atıyorum. Koşarken uyarı kapsamında ne demeliyim diye düşünürken bir anda “Hocam çok şıksınız” diye girdim konuya. Gergin olan ortam bir anda yumuşadı. Hakem-teknik direktör ilişkisinde birbirimize anlayışla yaklaşmalıyız diye düşünüyorum. Doğru iletişimle her şey hallolur” diye konuştu.
Dünya Kupası’nı yönetmek mi zor? Fenerbahçe-Galatasaray derbisi mi zor?
Cüneyt Çakır, Lale Orta’nın “Sizin için yurtdışında daha başarılı ama Türkiye’de aynı başarıyı göstermiyor”, yorumu yapılıyor. Ne dersiniz? sorusunu da yanıtladı: Verilere bakarak konuşmak en doğrusu. UEFA ve FIFA benim Türkiye’deki tüm maçlarımı takip edip raporumu tutuyorken bu olabilir mi? 2018’de Dünya Kupası yarı final maçını yönettim. Çok yorucu maçtı. Maç sonunda FIFA yetkilileri ‘Zor maçtı ama Türk hakemler iyi yönetti’ dedi. Bir başka FIFA yetkilisi de “Cüneyt Çakır 14 tane Fenerbahçe-Galatasaray maçını yönetti, bu maç o maçların yanında zor sayılmaz” dedi.
Trabzonspor en son evinde yenildiğinde dolar 7 TL’ydi
Prof. Dr. Lale Orta’nın şampiyonluk yarışında Trabzonspor’un bu sene geçen seneyle kıyaslandığında geride kaldı tespitini Abdullah Avcı şöyle yanıtladı: “11’in içinde 7 oyuncu değiştirmek zorunda kaldık. Gidenler oldu, sakatlananlar oldu. Yarış hiçbir zaman bitmiyor. Her kulvarın içinde yine varız. Kendi sahamız içinde 25 ayda tüm rekorları kırdık biz. Trabzonspor kendi sahasında 32 maç yenilmemiş bir takım. Geçenlerde Twitter’da biri ‘Trabzonspor en son evinde yenildiğinde dolar 7 TL’ydi yazmış, güzel tespit.”
Abdullah Avcı öğrencilerden gelen “Messi mi? Ronaldo mu?” sorusunda Messi’yi seçti. “Messi estetik ve yetenek olarak daha önde” ifadesinde bulundu.
Abdullah Avcı çalıştığı en yetenekli oyuncuları ise Nuri Şahin, Emre Belezoğlu, Arda Turan, Abdülkadir Ömür olarak sıraladı. Emre Belezoğlu hakkında “Emre oyuncu olarak sahanın içinden hiç çıkarmak istemediğim bir oyuncu oldu hep. Ama zorlukları da vardır. Beni geçenlerde teknik adam-futbolcu ilişkisi hakkında konuşmam için bir yere çağırdılar. ‘Başka kim var?’ diye sordum, Emre Belozoğlu varmış. Gülerek ‘Emre 4 senede iletişim gelişimime de katkı sağladı. O zaman onunla yaşadığım iletişimi anlatsam yeterli olur’, yorumunu yaptım.”
Abdullah Avcı maçlarda tribüne oynayan, hakeme devamlı itiraz eden, provokatif oyuncuların olduğunu ama derslerine iyi çalışan hakemlerin bu oyunculara karşı nasıl davranacaklarını bildiklerini söyledi.
Hem Cüneyt Çakır hem de Abdullah Avcı statlarda seyirci sayısının azaldığını, seyircinin kavga istemediğinin altını çizdi. “Oyunu hızla tüketiyoruz. Statlar yenilendi, seyirci yok. Futbolu tüketmeyelim” çağrısında bulundu.
Söyleşi, İstanbul Okan Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdinç Telatar’ın plaket takdimi ile sona erdi. Abdullah Avcı da, Prof. Dr. Orta’ya yeni Trabzonspor formasını hediye etti.
VİDEO GALERİ
Az önceBÖLGE
17 dakika önceYAŞAM
1 saat önceDÜNYA
1 gün önceGENEL
1 gün öncePOLİTİKA
1 gün önceDÜNYA
1 gün önce