DOLAR 34,1657 0.08%
EURO 38,2175 -0.21%
ALTIN 2.917,95-0,51
BITCOIN 2242876-0.24663%
Trabzon
23°

AÇIK

05:26

SABAHA KALAN SÜRE

Gültepe; Cumhuriyet Tarihimizin En Yüksek Aylık İhracatı Gerçekleşti

Gültepe; Cumhuriyet Tarihimizin En Yüksek Aylık İhracatı Gerçekleşti

ABONE OL
24 Haziran 2024 20:19
Gültepe; Cumhuriyet Tarihimizin En Yüksek Aylık İhracatı Gerçekleşti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye İhraçatçılar Meclisi(TİM) Başkanı Mustafa Gültepe TİM’in son yazısında yazdığı yazısında Cumhuriyet tarihinin en yüksek Aylık İhracatı gerçekleştirdiğini açıkladı

Başkan Gültepe’nin yazılı açıklaması şöyle ; İhracat ailesi olarak mayıs ayında iki büyük başarıya imza attık. Geçen ay 24,1 milyar dolarla Cumhuriyet tarihimizin en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdik. Son 12 aylık ihracatta da 260,1 milyar dolarla yine en yüksek değere ulaştık. Zor koşullara rağmen elde ettiğimiz bu sonuç için siz değerli ihracatçılarımızın nasıl bir emek ve özveriyle çalıştığınızı biliyorum. Başarıda az ya da çok katkısı bulunan tüm ihracatçılarımızı tebrik ediyor, şükranlarımı sunuyorum.

Ortada yadsınamayacak bir performans var. Sadece bir taraftan baktığımızda işler yolunda gibi görünse de gerçekçi bir analiz yapabilmek için resmin tamamını incelemek gerekiyor. Mayıs ayında ihracatımız değer bazında yüzde 11,4 artarken tonajdaki artış yüzde 18,8 oldu. Ocak-Mayıs döneminin verileri tabloyu daha da netleştiriyor. İlk beş ayda geçen yılın aynı dönemine göre tonaj olarak yüzde 15,5 daha fazla mal ihraç etmemize rağmen değer artışı yüzde 4,5’te kaldı. Yani bu yıl ürünlerimizi daha ucuza ihraç ediyoruz. Birçok firmamız binbir emek ve özveri ile kazandığı pazarı kaybetmemek için zarar etmeyi göze alarak çarkı döndürmeye çalışıyor. Geçen ay birim ihracat değerimizdeki yüzde 6,7’lik düşüş de bu gerçeği destekliyor.

Rekor ihracatta küresel talepte başlayan kısmi canlanmanın ve Süveyş krizinin etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Bu iki gelişmeye rağmen geçen ay altı sektörümüzün ihracatı yine ekside kaldı. Hazır giyim siparişlerinde kısmen bir hareketlenme olmakla birlikte sektör geçen ay da artıya geçemedi. Çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri ihracatımız yüzde 5,7, deri ve deri mamulleri yüzde 8,3, tütün ise yüzde 18 geriledi.

Üretim maliyetlerimizde artış sürerken döviz kuru yükselmek bir yana değer kaybediyor. Örneğin son iki ayda üretici fiyatları yaklaşık yüzde 6 arttığı halde dolar kuru yüzde 1 geriledi. Diğer taraftan ihracatçı firmalarımızın ucuz ve uzun vadeli krediye erişim konusunda sıkıntıları devam ediyor. Bu iki sorunla ilgili görüş, öneri ve taleplerimizi bakanlıklarımız ve ilgili kurumlarla paylaşıyoruz. Rekabetçiliğimizi zayıflatan, ihracatımızın hızını kesen sorunların daha fazla zaman kaybetmeden çözüleceğini ümit ediyorum. Çözüm için yoğun bir mesai harcıyoruz. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz’a ihracatçı sektörlerimizin sorunlarını arz ettik. Merkez Bankası Başkanımız Fatih Karahan’a finansmana erişimde yaşadığımız sorunları birinci ağızdan ilettik.

Geçen ay ayrıca Ticaret, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlarımızın da katılımıyla Gümrük ve Lojistik Çalıştayımızı gerçekleştirdik. Avrupa Birliği ile ticari ilişkilerin gelişip, derinleşmesinde önemli bir rol üstleneceğine inandığım TİM Brüksel Ofisimizi açtık.

Heyet programlarımız da hız kesmeden devam ediyor. 5 ayda 40 ülkeye 63 ticaret heyeti, 9 alım heyeti düzenledik. İhracatımızı arttırmak için uzak yakın demeden pazar arayışını sürdürüyoruz.

Elbette Cumhuriyetimizin 100’üncü yıldönümünde gerçekleştirdiğimiz 255,4 milyar dolarlık ihracatın kahramanlarını da unutmadık. 8 Haziran Cumartesi günü hem TİM Genel Kurulu’nu yapacağız hem de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle 2023’ün ilk 1000 ihracatçısını açıklayacağız. Mal ve hizmet ihracatına en yüksek katkıyı sunan firmalarımız ödüllerini Cumhurbaşkanımızın elinden alacaklar. 2023’teki rekor ihracatta katkısı olan tüm firmalarımıza şükranlarımı sunuyorum. dedi

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r
error: Content is protected !!