BİRÇOK İLKİ BARINDIRAN HAYVANCILIKTA YENİ DESTEKLEME MODELİ YÜRÜRLÜĞE GİRDİ: GENÇLERE VE KADINLARA POZİTİF AYRIMCILIK, AİLE İŞLETMELERİNE İLAVE DESTEK
YENİ MODELLE HAYVANCILIK DESTEKLERİ ÜRETİCİLERİMİZİN GELECEK YILLARI ÖNGÖREBİLMELERİ İÇİN İLK KEZ 3 YILLIK BELİRLENDİ
HAYVANSAL ÜRETİMDE YENİ DESTEKLEME PROGRAMI, “TEMEL HAYVANCILIK” VE “ÜRÜN GELİŞTİRME” DESTEKLERİ OLMAK ÜZERE İKİ GRUBA AYRILDI
TARIM VE ORMAN BAKANI YUMAKLI: “HAYVANSAL ÜRETİMDE AİLE İŞLETMELERİ İLE KADIN VE GENÇ YETİŞTİRİCİLERE İLK DEFA POZİTİF AYRIMCILIK YAPILARAK TEMEL DESTEĞE İLAVE DESTEKLER VERİLECEK”
“DAHA ÖNCE VERİMLİLİK KRİTERLERİNİ SAĞLAYAN BİR AİLE İŞLETMESİ BUZAĞI BAŞINA 2 BİN 68 TL DESTEK ALIRKEN, YENİ MODELDE TEMEL VE İLAVE KRİTERLERİ KARŞILAMASI HALİNDE BU DESTEK BUZAĞI BAŞINA 5 BİN 700 TL’YE KADAR ÇIKABİLECEK”
“HALİHAZIRDA ARİ BİR AİLE İŞLETMESİ 28 BİN 680 TL DESTEK ALIRKEN, YENİ MODEL KAPSAMINDA BU DESTEK 77 BİN TL’YE KADAR ULAŞABİLECEK”
Tarım ve Orman Bakanlığının “Planlı Üretim” kapsamında oluşturduğu yeni destekleme modelini içeren “2024-2026 Yıllarında Yapılacak Hayvancılık Desteklemelerine İlişkin Karar” Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bakan İbrahim Yumaklı, yeni destekleme programı ile belirlenen kriterleri yerine getiren işletmelere ilave destekleme yapılacağını, bu sayede üretimde verim ve kalitenin arttırılmasının sağlanacağını bildirdi.
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, bugünkü Resmî Gazete’de yayımlanan karara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Yeni destekleme modelinin gıda arz güvenliği dikkate alınarak üretim planlaması ekseninde hazırlandığını ifade eden Yumaklı, hedeflerinin verimli, sürdürülebilir ve kalite bir üretim modeli olduğunu vurguladı.
Ülke ihtiyacının yurt içi üretimle karşılanmasını hedeflediklerinin altını çizen Yumaklı, “Bu kapsamda yerli gen kaynaklarının korunması ve geliştirilmesi, kayıtların güncel tutulması ile üretim sürecinde yaşanan maliyet artışları ve fiyat istikrarsızlıkları gibi olumsuz koşullardan üreticilerin korunmasını planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Yumaklı, bu amaç ve hedefler doğrultusunda, önceki yıllarda uygulanan destekleme programlarının daha etkin bir yapıya kavuşturularak 2024-2026 yıllarını kapsayacak şekilde 3 yıllık yeni bir destekleme programı oluşturduklarına dikkati çekti.
Yeni destekleme programı ile belirlenen kriterleri yerine getiren işletmelere ilave destekleme yapılacağını dile getiren Yumaklı, ayrıca, hayvancılık işletmeleri içerisinde önemli bir paya sahip olan aile işletmelerine ilk defa ilave destek verildiğini ve kırsalda üretimin ana direği olan kadınlara ve geleceğimizin teminatı gençlere pozitif ayrımcılık yapıldığını vurguladı.
Karara ilişkin detaylar ise şu şekilde:
HAYVANSAL ÜRETİMİN DESTEKLENMESİ
SÜT VE BESİLİK MATERYAL ÜRETİM PLANLAMA BÖLGELERİNE İLAVE DESTEKLER
Üretim planlamasının teşvik edilmesi kapsamında; süt ve besilik materyal üretim planlama bölgesi olarak belirlenen illerde doğan buzağı ve malaklar için temel desteğe yüzde 50, çiğ süt desteğinde ise süt üretim planlama bölgesi illerinde temel desteğe yüzde 40 ilave destekleme yapılacak.
Hastalıktan ari işletmelerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması kapsamında; kaliteli damızlık materyalin yurt içi üretimle karşılanması için ari işletmelerde doğan dişi buzağı/malaklara temel desteğe ilk defa ilave olarak 4 katı daha fazla destekleme sağlanacak. Hastalıktan ari işletmeler veya AB onaylı işletmelerde üretilen süt için temel desteğe ilave olarak 3 katı daha fazla destekleme yapılacak.
Karar kapsamında 2024 yılında buzağı ve malaklar için 1.000 TL/baş, kuzu ve oğlaklar için 200 TL/baş, arıcılık için 100 TL/kovan, ipekböceği için 1.000 TL/kg, besilik erkek sığır (karkas) için 500 TL/baş, tiftik üretimi için 80 TL/kg, temel destek tutarı belirlendi.
DESTEK KRİTERLERLE KATLANIYOR
Yeni karar ile mevcut durumda verimlilik kriterlerini sağlayan bir aile işletmesi buzağı başına 2 bin 68 TL destek alırken, yeni model kapsamında 4 bin 800 TL destek alacak. İşletme sahibinin kadın ve/veya genç yetiştirici olması durumunda ilave 700 TL, birinci derece tarımsal amaçlı örgüt üyesi olması durumunda ilave 200 TL olmak üzere buzağı başına 5 bin 700 TL desteğe ulaşılacak.
Halihazırda ari bir aile işletme 28 bin 680 TL destek alırken, yeni model kapsamında 77 bin TL desteğe ulaşılacak.
Mevcut durumda 100 baş anaç koyun varlığına sahip bir aile işletmesi; anaç koyun, sürü yenileme, göçer ve çoban desteği dahil toplam 45 bin 400 TL destek almaktayken yeni model ile bir aile işletmesi, işletmede doğan kuzular için kadın ve/veya genç yetiştirici, birinci derece örgüt üyesi olması durumunda çoban desteği ile birlikte toplam rakam 85 bin 200 TL ‘ye çıkacak.
Şu anda 100 adet kovana sahip bir arıcı 6 bin TL destek alırken, yeni model kapsamında 10 bin TL temel destek, genç ve/veya kadın arıcı olması durumunda ilave 4 bin TL, gezginci arıcı olması durumunda ilave 3 bin TL, birinci derece tarımsal amaçlı örgüt üyesi olması durumunda ilave 2 bin TL olmak üzere toplam 19 bin TL desteğe ulaşabilecek.
İpek böceği desteği kapsamında; mevcut durumda bir yetiştirici 14 kg yaş koza ve tohum desteği (1 kutu) için 5 bin 350 TL destek alırken, yeni model ile 14 bin TL temel destek, genç ve/veya kadın olması durumunda ise ilave 5 bin 600 TL, olmak üzere toplam 19 bin 600 TL destek alacak.
Halihazırda 5 baş kombine ırka sahip besicilik yapan bir aile işletmesi 300 kg karkas için 2 bin 500 TL destek alırken, yeni model kapsamında 2 bin 500 TL temel desteğe ilave olarak, 300 kg karkas olması durumunda 2.000 TL, aile işletmesi olması durumunda 10 bin TL, genç ve/veya kadın yetiştirici olması durumunda 750 TL, birinci derece örgüt üyesi olması durumunda 500 TL olmak üzere 15 bin 750 TL desteğe ulaşılacak.
SU ÜRÜNLERİ DESTEKLERİ
Kararda, su ürünlerine ilişkin düzenlemeler ise şöyle:
GÜNDEM
1 saat öncePOLİTİKA
1 saat önceEKONOMİ
1 saat önceGÜNDEM
1 saat önceBÖLGE
2 saat önceVİDEO GALERİ
19 saat önceBÖLGE
22 saat önce