DOLAR 34,0138 -0.16%
EURO 38,0246 0.27%
ALTIN 2.826,860,87
BITCOIN 21526436.10222%
Trabzon
21°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

19:14

AKŞAMA KALAN SÜRE

Mehmet Şimşek ; Sabra İhtiyacımız Var

Mehmet Şimşek ; Sabra İhtiyacımız Var

ABONE OL
6 Ağustos 2024 18:30
Mehmet Şimşek ; Sabra İhtiyacımız Var
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, A Haber-A Para ortak yayınına ekonomi gündemine ilişkin açıklamalarda bulunurken enflasyonun sert düştüğünü belirtti.

Bakan Şimşek ; Uygulamakta olduğumuz bir reform ve istikrar programı var. Bu programın en büyük önceliği milletimizi hayat pahalılığı belasından kurtarmak. Sabit gelirliler açısından gelir dağılımımızı bozan çok önemli makro ekonomik problem. Bizim programın özü de dezenflasyon. Yani enflasyonu kalıcı olarak düşürmek. Temmuzdaki düşüş çok önemli, ağustosta da dozu aynı olmamakla birlikte düşüş devam edecek. Enflasyondaki düşüş öngörülerimizle paralel gidiyor.

Enflasyonu düşürmede çok kararlıyız, milletimizin şu anda karşı karşıya olduğu sıkıntıları gidereceğiz, 2025’te ilk rahatlamayı göreceğiz. 2025 dezenflasyon yılı olacak, dolayısıyla milletimiz sonuçlarını görecek, çektiğimiz sıkıntılara değecek. Zorlu geçecek dedik, çünkü dezenflasyon programı kolay değil ve zaman alıyor.

“REFORM PROGRAMIMIZ MİLLETİMİZİ PAHALILIKTAN KURTARACAK”

Performanslarımızla hedeflerimiz arasında yakınsama arttıkça enflasyon da düşecektir. Enflasyonu düşürmekte çok kararlıyız. 2025 yılında ilk rahatlaması göreceğiz. Reform programımız milletimizi pahalılıktan kurtaracak. 2025’ten itibaren milletimiz sonuçlarını görecek.

“SABRA İHTİYAÇ VAR”

Enflasyon yerçekimi gücüne karşı mücadele edemez, düşecek. Neden? Çünkü para, maliye ve gelirler politikası ona göre tasarlandı. Bu enflasyon düşecek. Biraz zamana, sabra ihtiyacımız var. Sadece Türkiye’de değil, bütün dünyada böyle. Beklentilerde iyileşme var. Biz, performansımız iyileştikçe bu iyileşmenin devam edeceğine inanıyoruz.

“ENFLASYON YILI YÜZDE 40’LARDA KAPATACAK”

TCMB’nin enflasyon hedef patikası var, bir bant var, öngörülebilirlik çok yüksek olmadığı için nokta tahmin yerine aralık tahminde bulunuluyor. 2024 için hedef bandın üst kısmı yüzde 42, şu an itibarıyla enflasyondaki gidişatın öngörülerimizle uyumlu olduğumuzu, yüzde 40 ile yılı kapatacağımıza inanıyoruz. Enflasyonun yılı yüzde 40’larda kapatacağına inanıyoruz. Yıl sonu enflasyonu hedeflerini tutturmada bir değişiklik yok. Hedefleri tutturacağız ve bu konuda bir değişiklik yok.

Ekim’de 24 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentisi yüzde 25’ti bugün yüzde 19 civarında, program çalıştıkça, başarılı oldukça ve sonuç verdikçe kredibilite ve beklentiler iyileşiyor.

“SİYASİ İRADE ÇOK ÖNEMLİ”

Daha önce de birçok program uygulandığını enflasyonu düşürmenin kolay olmadığını belirterek, çalışmalar yürütüldüğünü aktaran Bakan Şimşek, hedefe ulaşmak için siyasi iradenin çok önemli olduğunu belirtti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r
error: Content is protected !!