Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, CNN Türk ekranlarında katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi hakkında konuşan Bakan Işıkhan, şimdiye kadar 3 milyon 123 bin vatandaşın EYT kapsamında emekli olduğunu söyledi.
MALİYETLER ARTIYOR !
Bakan Işıkhan, söz konusu düzenlemenin ilk yıl maliyetinin 724 milyar lira olduğunu, önümüzdeki 5 yıl içerisinde kümülatif maliyetin ise 3,4 trilyon liraya ulaşacağını ifade etti. Bu rakamın hem ekonomi üzerinde ciddi bir yük oluşturduğunu hem de insan gücü kaybı anlamına geldiğini vurguladı.
38 YAŞINDA EMEKLİ OLAN VAR !
EYT kapsamındaki yaş ortalamasına da değinen Işıkhan, dikkat çeken bir bilgiyi paylaşarak, “Henüz 38 yaşında emekli olmuş 460’a yakın vatandaşımız bulunmakta.” ifadelerini kullandı. Bu durumun, Türkiye’nin aktif iş gücü potansiyelinde kayba yol açabileceğine işaret etti.
Bakan Işıkhan, EYT uygulamasının mali boyutunun yanında, çalışma hayatı ve sosyal güvenlik sistemi üzerindeki etkilerinin de uzun vadede izleneceğini belirtti.
Ekonomist Dr. Ayşe Yıldırım’ın konuya ilişkin değerlendirmesi :
cidden” .“EYT düzenlemesi sosyal güvenlik hakkı açısından önemli bir adım olsa da, ekonomik sürdürülebilirlik açısından ciddi bir yük oluşturuyor. 5 yıllık süreçte 3,4 trilyon liralık bir maliyetin bütçeye yansıması, kamu harcamalarının başka alanlarda kısılmasına ya da yeni finansman kaynakları aranmasına neden olabilir.
Özellikle genç yaşta emeklilik vakalarının artması, hem iş gücü piyasasında deneyimli çalışan açığı yaratabilir hem de uzun vadede emeklilik sisteminde finansal dengesizliklere yol açabilir. Türkiye’nin bu süreçte hem çalışan nüfusu korumaya hem de sosyal güvenlik sistemini güçlendirmeye yönelik yeni politikalar geliştirmesi gerekecek.”
EKONOMİ
15 saat önceDÜNYA
1 gün önceBÖLGE
3 gün önceBÖLGE
3 gün önceSPOR
3 gün öncePOLİTİKA
4 gün önceYAŞAM
4 gün önce