Karadeniz’in en önemli ihracat kalemlerinden olan fındıkta hareketli günler yaşanmaya devam ediyor. Bu sezon rekoltenin düşük olması, serbest piyasada fiyatları yukarı taşırken tüccarlar arasındaki rekabet de tabelalara yansımaya başladı. Haftanın ilk gününde fındık fiyatı 300 TL seviyesine ulaşarak tarihi bir eşik gördü.
Serbest piyasadaki yükseliş sürerken, resmi alım fiyatları arasındaki fark dikkat çekiyor. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) halen fiyatını 200 TL seviyesinde tutarken, Fiskobirlik güncellemelerle fiyatını 275 TL’ye kadar çıkardı. Bu durum üretici ve tüccar arasındaki dengeyi doğrudan etkiliyor.
Alım Merkezi / Kurum | Fiyat (TL) | Notlar |
---|---|---|
Serbest Piyasa | 300 TL | Rekabet nedeniyle yükseliş sürüyor |
Fiskobirlik | 275 TL | Güncellemeler sonrası yeni fiyat |
TMO | 200 TL | Sabit fiyat uygulanıyor |
Uzmanlara göre fiyatlardaki artışın en önemli nedeni, üreticilerin fındığını piyasaya aceleyle indirmemesi ve emanete vermemesi. Rekoltenin düşük olması nedeniyle elindeki ürünü satmayan üreticiler, fiyatların daha da yükseleceğine inanıyor.
Piyasa uzmanları, önümüzdeki haftalarda da hareketliliğin süreceğini öngörüyor. Tüccarlar arasındaki rekabetin fiyatları yukarı yönlü baskılamaya devam edeceği ve 300 TL seviyesinin kalıcı hale gelebileceği değerlendiriliyor.
GÜNDEM
8 saat önceBÖLGE
9 saat önceBÖLGE
1 gün öncePOLİTİKA
1 gün önceDÜNYA
1 gün önceYAŞAM
1 gün önceDÜNYA
2 gün önce