Haberin Yıldızı-
Trabzon Sivil Toplum Kuruluşları Akademisi, günümüz koşullarında Sivil Toplum Kuruluşu Olma Sorumluluğu kapsamında, Trabzon ve Trabzonluları ilgilendiren konularda üstüne düşen görevleri yerine getirmeye devam ediyor.
Trabzon Sivil Toplum Kuruluşları Akademisi kurulduğu tarihten beri Trabzon ile ilgili konulara yoğunlaşarak bir dizi çalışmalar yürütüyor. Bu konuda yapılan hazırlık çalışmaları bünyesindeki TAKADEMİ Meclis Başkanlığına sunularak alanında uzman akademisyenler tarafından ortaya konan çalışma sonuçları hazırlanan raporlarla birlikte ilgili kurumlara resmi yazı ile başvurularak ilgili konuların sonuçlandırılması sürecine girildi.
Yapılan çalışmalarla ilgili olarak açıklama yapan TAKADEMİ Trabzon Sivil Toplum Kuruluşları Akademisi Başkan Vekili Hüseyin Ayaz; “TAKADEMİ Trabzon Sivil Toplum Kuruluşları Akademisi olarak, ülke genelinde ve tüm dünyada yaşayan hemşerilerimizle birlikte Trabzonluların sesi olmak amacıyla çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Hedefimiz ülkemizde ve yurt dışında Trabzonluluk misyonu taşıyan STK’larla birlikte; bilim, sosyal, kültür, tarih ve ekonomi alanında Trabzon’un tanınırlığını ve bilinirliğini çok daha yukarılara taşıyacak projeleri uygulamaya koymaktır.
Bu Kapsamda; TAKADEMİ Olarak;
Trabzon-Kahramanmaraş Kardeşliği Protokolsüz Kardeşliktir
TAKADEMİ; Trabzon-Kahramanmaraş kardeşliğinin protokolsüz bir kardeşlik olduğunu bunun protokole dönüştürülmesi gerektiği için resmi başvuruda bulundu.
TAKADEMİ’den konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada;
“Gerek Trabzon’un fethinden sonra Türk ve İslamlaştırılma sürecinde Maraşlı âlimlerin katkısı. Gerek Trabzon’da valilik yapmış Osmanlı Cihan Padişahı Yavuz Sultan Selim’in annesi Gülbahar Hatun (Ayşe Sultan) Maraş merkezli Dulkadiroğluları Beyi’nin kızı olması,
Ve Maraş Trabzon yakınlaşması Kurtuluş Savaşında Sütçü İmamın Fransızlara karşı başlatmış olduğu Kuvayı Milliye hareketi Trabzon’da büyük yankı bulması ve Trabzon Belediye Meclisi Kahramanmaraş’ı resen kardeş ilan ederek en önemlicaddesine Maraş Caddesi adını vermesiyle pekişmiştir.
Trabzonlu hemşerimiz TBMM eski başkanı Necmettin Karaduman’ın 1966-1970 yılları arasında yapmış olduğu Kahramanmaraş Valiliğinde göstermiş olduğu başarı ve hakla olan bağı nedeniyle Kahramanmaraş Belediye Meclisi şehrin en önemli caddesine Trabzon Caddesi ismini vermiştir. Bu ve bunun gibi daha nice samimi ilişkileri olan bu iki kardeş şehrin resmi bir kardeşlik protokolü yok.
Hem Trabzon hem de Kahramanmaraş BüyükşehirBelediyelerine yazdığımız yazıyla bunun resmiyete dönüştürmeyi talep ettik.” Denildi.
Trabzon’un Gerçek Fetih Tarihi 15 Ağustos 1461’dir
TAKADEMİ’nin, Trabzon’un gerçek fetih tarihi 15 Ağustos 1461 olduğu konusundaki ısrarlı takipleri sonucunda;
Bu amaçla 26 Eki 2017 tarihinde Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde “Trabzon’un Fethi ve Fethin Tarihi Meselesi” konulu panel düzenledi. Panele katılan tarihçilerimiz; KTÜ – Karadeniz Teknik Üniversitesi; Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kenan İnan, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feridun Emecen ve Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, Türk Tarih Kurumunu temsil eden Prof. Dr. Mehmet Ali Çakmak, tarafından görüşülüp tartışılarak belgelere dayalı olarak Trabzon’un fethinin 15 Ağustos1461 olduğu yeniden tescillendi.
Söz konusu panel sonunda, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon’un Fetih tarihinin 15 Ağustos 1461 Cumartesi günü olduğunu ve yıl dönümü kutlamalarının bundan böyle gününde kutlanılmasını sağlamak amacıyla Panel Sonuçlarının Tescil için Türk Tarih Kurumuna bildirileceğini beyan etmiş ve basın önünde söz vermişti. TAKADEMİ olarak bunun takipçiliğini devam ettirerek yanlışın düzeltilmesi için Trabzon Büyük Şehir Belediyesine talebimizitekrarilettiler.
Hatay’da “Trabzon Sivil Toplum Kuruluşları Hatıra Ormanı”
TAKADEMİ’den kurmayı düşündükleri Hatay Hatıra ormanı hakkında yapılan açıklamada;
“1960’lı yıllarda Çaykara ilçemizde aşırı yağışlar sonucu oluşan sel felaketleri nedeniyle hemşerilerimiz, evlerini ve arazilerini kaybetmişlerdi.1964 yılında Trabzon Çaykara’dan 408 hane – 178 aile 1000 km uzakta Hatay İlinin Kırıkhan ilçesine Amik Ovasında iki ayrı tipte yaptırılan 408 Evler Mahallesi’ne devletimiz tarafından yerleştirilmişti.
Yöre halkı hemşerilerimize kucak açmış ve kısa sürede kaynaşmışlardı. Halen kardeşçe beraber yaşamaya devam etmektedirler. Hatay’da 10 Ekim 2020 tarihinde 22 saatte ancak kontrol altına alınan yangında Hatay ormanları maalesef büyük tahribata uğramıştır.
Trabzonlu STK’ları olarak yukarıda belirtilen Çaykaralı hemşerilerimizle birlikte yetkililercegösterilecek alanda fidan dikerek “Trabzon Sivil Toplum Kuruluşları Hatıra Ormanı” yaparak biz de Hatay’ın ve Hataylıların yanlarında olmak istiyoruz. Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığına gerekli girişimlerde bulunduk.” Dediler.
Doğu Karadeniz’i İstila Eden Vampir Kelebek Çalışmalarda Son Durum
TAKADEMİ,Doğu Karadeniz’i istila eden, halkın en önemli sorunu haline gelen, halk arasında Vampir Kelebek olarak bilinen RicaniaSimulans zararlısı ile organik veya İnorganik mücadele de neler yapıldığını,
Çalışmaların ne aşamada olduğunu, varsa çalışmalarda bir sonuca ulaşılıp ulaşılmadığının 2018 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ile yapılan yazışmalarla gerekli bilgiler alınmıştı. O tarihten günümüze kadar başkaca çalışma yapılıp yapılmadığını yapıldıysa raporları istenilmişti. Bu sonuçlarTakademi’ye ulaştıktan sonra raporlar Takademi Meçlisinde ele alınarak incelenip sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılacağı belirtildi.
Takademi, Aralık Ayında Yeni Projeleriyle Yeniden Sahalarda
TAKADEMİ, Pandemi sürecinden dolayı ara verdiği saha çalışmalarına STK’larla ilgili resmi süreç tamamlanacağı aralık ayı içinde çalışma programı dâhilinde kısa ve uzun vadeli projeleriyle saha çalışmalarına yeniden başlayacağını belirti.
DÜNYA
8 saat önceGENEL
10 saat öncePOLİTİKA
11 saat önceDÜNYA
11 saat önceEKONOMİ
1 gün önceAKTÜEL
1 gün önceSAĞLIK
1 gün önce