Başkan Ziya Şahin yaptığı yazılı açıklamada ;
Öncelikle Karadeniz bölgesindeki aşırı yağışlar sonucu oluşan sel felaketi ve heyelan sebebiyle, Bartın ve Zonguldak’taki vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum. Allah bir daha böyle afetler göstermesin.
Her yıl olduğu gibi 2023 yılı için de Bal maliyetleri konusunda bir çalışma yaptık.
En temel amacımız; Türkiye’de bal üretimi yapmakta olan arıcılık işletmelerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması, balların kalitelerini ve kovan başına bal verimlerinin arttırılıp Dünya ortalaması seviyesine çıkararak, işletmelerin kalite ve fiyat bazında Dünya bal pazarında rekabet edebilecek konuma getirilmesidir. Arının ve arıcının doğal koşullarda ürettiği balın piyasada hakim olması ve zor koşullarda üretim yapan arıcılarımızın emeklerinin karşılığının almasını sağlamaktır. Böylece sektörün sürdürülebilirliği sağlanmış olacaktır. Arı, insan sağlığı ve insan besini olarak ürettiği ürünlerin yanında doğadaki polinasyonla ekosistemin sürdürülebilmesi için vazgeçilmez bir canlıdır.
Ülkemiz arıcılığının %75-80’lik dilimi gezgincilik faaliyeti ile sürdürülmektedir. Gezgincilik yapan arıcımız gittiği her bölgede üretim yaparken aynı zamanda ücretsiz olarak tarım ve hayvancılık sektörü için polinasyon hizmeti de vermektedir. Her gezginci arıcımız yılda 5-6 konaklama bölgesi değiştirerek, yılda ortalama 20 bin km yol kat etmektedir. Küresel iklim değişiklikleri nedeniyle üretici, ürüne ulaşmak için daha fazla gezgincilik yaparak daha fazla kilometre kat etmiştir. Aynı zamanda son yıllardaki akaryakıt, besleme, sarf malzeme, makine/ekipman ve işçilik benzeri giderler fahiş bir şekildeki artış göstermiştir. Bu girdi maliyetleri de balın maliyetini etkilemiştir. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği; geleneksel olarak her yıl Haziran-Temmuz aylarında üreticilerimize 1 kg balın maliyeti yayınlanmaktadır.
2022 yılında;
300 kovan ile gezgincilik yapan arıcımızın, 26 kilogramlık 1 teneke (kır çiçek – yüksek yayla) bal maliyeti 1. 402 TL
200 kovan ile gezgincilik yapan arıcımızın, 26 kilogramlık 1 teneke (kır çiçek – yüksek yayla) bal maliyeti 1. 860 TL’dir.
2 yılda arıcılarımızın en temel girdisi olan mazot %300, şeker %400, sarf malzeme %150, makine/ekipman %200, işçilik vb. giderler %250 oranında artmıştır. Bu temel giderler karşısında sektörün üretici kanadı çıkmaz içerisine girmiştir. 2023 yılında da bu artışlar aynı hızla devam etmektedir. Şu ana kadar üreticiler, değişik bankalardan kredi kullanarak mesleklerini icra etme adına Anadolu’nun değişik yerlerinde arıcılık faaliyetleri için bulunmaktadırlar. Ancak, gezgincilikten dönüşleri için ciddi bir arayış içerisindedirler. Bu yıl pek çok ilimizden gezginci arıcılığa çıkış miktarında düşüşler olduğunu ve genç kuşak arıcılarımızın mesleği sorgular duruma geldiklerini belirtirken, pek çok işletmenin de iflas etme noktasına geldiğini içimiz acıyarak ifade etmek istiyoruz. Tüm firmaların sağduyulu olmalarını temenni ederek bal maliyetlerimizi açıklamak istiyorum. Tabi ki kovan sayısı düştükçe maliyet artmaktadır. Bu bahsettiğimiz rakamların bal üretim maliyetleri olduğunun altını çizmek istiyorum. Arıcılarımızın işletmelerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması için, maliyetler üzerinde kazanç elde etmeleri gerekmektedir.
Bu doğrultuda kır çiçek – yüksek yayla balının 1 kg maliyeti 110.76 TL, 26 kg teneke bazlı olarak arıcıdan satın alma fiyatı 2.879 TL,
Bu fiyatın altındaki tüm alımlar Türk arıcılığının tükenişi demektir. Bu noktada arıcılarımızın ve Birlik Başkanlarımızın duyarlılık göstererek, bu fiyatı baz almalarını önemle rica ederim. Arıcılarımıza bol ve bereketli bir sezon diliyorum. dedi
DÜNYA
2 saat önceGENEL
4 saat öncePOLİTİKA
5 saat önceDÜNYA
5 saat önceEKONOMİ
1 gün önceAKTÜEL
1 gün önceSAĞLIK
1 gün önce