Haberin Yıldızı-
Aydemir’in açıklamaları şöyle:
‘Üretmenin zararı büyütmekten başka anlamı kalmadı’
“Ülkemizde süt hayvancılığının yoğun yapıldığı bölgelerinde üzücü bir telaş var. Süt üretimi yapan çiftlikler anaç hayvanlarını yani doğurgan ineklerini bir an önce kestirebilmek için mezbahalarda adeta yarış içindeler. Yem fiyatlarında zamlar artık haftalık hale gelmişken, 1 KG süt ile 1 KG yem almanın bile artık mümkün değilken, üretmenin zararı büyütmekten başka bir anlamı kalmamışken kim üreticileri suçlayabilir? Hayvancılıkta ise durumu anlamak için emlak uygulamalarına satılık çiftlik yazmak yeterli: ‘Acil Satılık/Değerinin Altında/Yarı Fiyatına/Sektör Değişikliği Dolayısıyla’… İktidarın etkisinde olan bazı kooperatifler, Ziraat Odaları ve STK’lar başlarını kuma gömmüş durumdalar, çiftçilerin yakarışlarını duymuyorlar.”
‘Süt fiyatı 6 aydır sabit, yemlerde ise zam günlük’
“Ülkemiz kötü yönetim altında inlerken, doların tüm zamanların rekorunu kırmasının haber değeri bile kalmamışken Türkiye’de tarım ve hayvancılık da bu kötü yönetimden nasibini alıyor. Bir tarafta temmuz ayından beri 3,2 TL/Lt olan çiğ süt fiyatı diğer tarafta son 6 ayda %40 artarak 3.400 TL/ton seviyelerine çıkan yem fiyatları üreticiyi bir çıkmaza sürüklüyor. Bütün bunlara ek olarak ülkemizde bu yıl yaşanan kuraklığın ve küresel gıda fiyatlarındaki artışların tarım ve hayvancılıkta çıkan yangını büyüterek tüm vatandaşlarımızı etkilemesi artık kaçınılmaz. Her gün değişen raf fiyatları ile aylardır sabit kalan üretici fiyatları arasındaki yaman çelişki bir yerden kırılmalı.”
‘Masraflar nasıl ödenecek?’
“DEVA Partisi olarak hem yöneticilerimiz hem teşkilatlarımızla sahadayız. Çiftçilerimizin sorunlarını onlardan dinliyoruz. Tarım Bakanı’na sesleniyorum; hayvancılık son nefesini veriyor. Üreticilerimiz her şeyin farkında. 2021 Mayıs ayından sonra samanın fiyatının 450 TL/Ton fiyattan %120 artarak 1.000 TL/Ton’a yaklaştığı, yoncanın fiyatının 950 TL/Ton fiyattan %90 artarak 1.800 TL/Ton olduğu piyasada 6 aydır sabit olan bir çiğ süt fiyatı ile üreticiler nereye kadar dayanabilir? Bugün ülkemizde verimli, günlük 22 Litre süt veren bir ineğin günlük sadece yem, işçilik ve mazot maliyeti yaklaşık 68 TL. Bunun yanında üretilen sütün günlük cirosu ise 70 TL. bir süt çiftliğinde sadece süt veren hayvan yok genç buzağılar ve gebe hayvanlar var. Ahırın ve malzemenin amortismanı var, veteriner ve ilaç giderleri var. Bunların masrafları nasıl ödenecek? Çiftçin kârını hiç saymıyorum bile.”
‘Tarım Eylem Planımız tüm sorunlara çözüm olacak’
DEVA Partisi Tarım Eylem Planında yer alan politikalarla süt üreticilerinin de kronikleşmiş sorunlarına çözüm bulacaklarını söyleyen Aydemir, partisinin çözüm önerilerini sıraladı:
EKONOMİ
14 saat önceAKTÜEL
15 saat önceSAĞLIK
16 saat önceEKONOMİ
16 saat önceEKONOMİ
2 gün önceSPOR
2 gün önceTARIM VE HAYVANCILIK
2 gün önce