Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kilis’te düzenlenen koordinasyon toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “İki ay içerisinde 200 bini konut, 70 bini köy evi olmak üzere 270 bin vatandaşımızı ailesiyle birlikte ev sahibi yapmak için inşa çalışmalarımıza başlıyoruz. İlerleyen günlerde de hasar tespit durumuna ve alanların master plan çalışmasının tamamlanmasına müteakip konutlarımızın etap etap ihalelerini gerçekleştireceğiz ve hızlı bir şekilde inşaat sürecine gireceğiz… 7 bin 300’ü aşkın uzman personelimizle çalışıyoruz. Bu kapsamda bugüne kadar toplam 4 milyon 371 bin bağımsız bölümden oluşan 1 milyon 188 bin binanın incelemesi tamamlandı. 507 bin bağımsız bölümden oluşan 156 bin binanın yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğunun tespitini yapmış olduk… Hatay’da meydana gelen 6.4 lük depremden sonra Antakya, Defne ve Samandağ’da bugüne kadar incelenmiş olan; 43 bin 624 bina ve 125 bin 187 bağımsız bölümden oluşan; orta hasarlı- az hasarlı- hasarsız tüm yapıları tekrar inceleyeceğiz… Tüm deprem konutlarıyla ilgili herhangi bir malzeme sıkıntısı, tedarik sıkıntısının olmadığını da hep birlikte gördük…” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yeni yerleşim yerleri için güvenli bölgeler tespit etmek amacıyla depremden etkilenen Kilis’i ziyaret ederek havadan ve karadan incelemelerde bulundu.
Kilis Valiliği’nde düzenlenen koordinasyon toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Bakan Kurum, depremin ilk anından itibaren seferberlik şuuruyla çalıştıklarını ifade ederek, “Biz de; depremin ilk anından itibaren bu bölgede, Gaziantep’teydik. Hem hasar tespit çalışmalarını yürütüyoruz, hem enkaz kaldırma çalışmalarını yürütüyoruz hem de kalıcı konutlarla ilgili yapım sürecini eş zamanlı yürütmeye devam ediyoruz. Şimdi yeniden inşa ve ihya dönemine girmiş durumdayız. Ülke ve millet olarak depremin yaralarını Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde en hızlı şekilde sarmaya devam edeceğiz. 11 ilimizde hasar tespit çalışmalarımız devam etmektedir. Biz de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak; şehirlerimizin yeniden ihyası ve inşası için şerhin ihtiyaçlarını, demografik yapısını, sosyal ve kültürel yapısını da içine alacak şekliyle çalışmalarımızı yürütüyoruz. Gece gündüz demeden tüm ekibimizle birlikte 11 ilimizde eş zamanlı inşa sürecini büyük bir hassasiyetle, vatandaşlarımızın talep ve ihtiyaçları doğrultusunda, şehrimizin 50 yılını, 100 yılını planlayacak anlayışla yürütmeye gayret gösteriyoruz.” şeklinde konuştu.
“Geçici barınma alanlarını konteyner, prefabrik yapı, çelik konstrüksiyon ve yığma yapılardan olmak üzere vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda oluşturuyoruz”
Bakan Kurum, kalıcı konutlar kadar geçici barınma alanlarının da büyük önem taşıdığına vurgu yaparak, “Vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarına hızlıca cevap üretirken, barınma ve diğer sorunlarını da kalıcı olarak giderecek adımlar atıyoruz. Bu noktada hedefimiz geçici barınma alanlarını hızlı bir şekilde kurmaktır. AFAD koordinasyonunda tüm illerimizde geçici barınma alanlarıyla ilgili çalışmalarımızı yürütüyoruz. Geçici barınma alanlarını gerek konteyner, gerek prefabrik yapılardan, gerek çelik konstrüksiyon ve yığma yapılardan vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda oluşturuyoruz. Bu kapsamda Gaziantep’imizde, Kahramanmaraş’ımızda, Adıyaman’ımızda güçlü bir şekilde barınma ihtiyacını giderecek tüm adımları atacağız. Hatay’ımızda da yine AFAD koordinasyonunda bu süreci yürütüyoruz.” dedi.
“Bugüne kadar 4 milyon 371 bin bağımsız bölümden oluşan 1 milyon 188 bin binanın incelemesi tamamlandı”
Bakan Kurum, hasar tespit sürecinde vatandaşlarının evlerinin hasarsız, az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı veya yıkık olduğunun tespitinin sahadaki verilere sahip olmak açısından önemli olduğunu belirterek, “7 bin 300’ü aşkın uzman personelimizle çalışıyoruz. Bu kapsamda bugüne kadar toplam 4 milyon 371 bin bağımsız bölümden oluşan 1 milyon 188 bin binanın incelemesi tamamlandı. 507 bin bağımsız bölümden oluşan 156 bin binanın yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğunun tespitini yapmış olduk. Kilis’imizde de 1.575 binada 2 bin 366 bağımsız bölümü yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit ettik.” diye konuştu.
“Hatay’da meydana gelen depremin ardından bölgede yeniden hasar tespit çalışması yapılacak”
Bakan Kurum, iki gün önce Hatay’ın Defne ve Samandağ ilçelerinde ardı ardına meydana gelen 6.4 ve 5.8 büyüklüğündeki depremlerin ardından bölgede yeniden hasar tespit çalışması yapacaklarını vurgulayarak, “Hasar tespit noktasında şunu da ifade etmek isterim. 6.4 lük depremden sonra Antakya Defne ve Samandağ’da bugüne kadar incelenmiş olan; 43 bin 624 bina ve 125 bin 187 bağımsız bölümden oluşan; orta hasarlı- az hasarlı- hasarsız tüm yapıları tekrar inceleyeceğiz. Bu yapılara tekrar gidip tek tek 6.4 ve 5.8 şiddetindeki depremlerde hasar durumlarını yeniden gözden geçireceğiz. Yine diğer bölgelerden gelen talepler de oldukça fazla oralarda da tekrar tespit yapacağımızı milletimize ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.
“Tüm yapı sektörümüzle el ele vereceğiz ve vatandaşlarımıza konutlarını bir an önce teslim etmenin gayretini göstereceğiz”
Bakan Kurum, bugün Gaziantep’te inşaat malzemesi sektöründeki temsilciler ve derneklerle bir araya gelerek, yeni yuvaların inşası noktasında çok önemli bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şunu ifade etmek istiyorum ki; yapacağımız tüm deprem konutlarıyla ilgili herhangi bir malzeme sıkıntısı, tedarik sıkıntısının olmadığını da hep birlikte gördük. Burada da çok çok önemli kararlar aldık. Türkiye’nin önde gelen inşaat malzeme sektörü temsilcileri ve dernekleriyle bir araya gelip, orada da kendilerine ifade ettik ki, tüm yapı sektörümüzle el ele vereceğiz ve vatandaşlarımıza konutlarını bir an önce teslim etmenin gayretini göstereceğiz. Nasıl kumbarasını paylaşan öğrencimiz varsa, nasıl emekli aylığını amcamız, teyzemiz varsa burada da el ele vererek inşaat sürecini hep birlikte yürüteceğiz. Sektörümüz bu konuda sorumluluklar alacak ve en doğru şekilde süreci yürüteceğiz. Bu iradeyi de sektör temsilcilerimiz de ortaya net bir şekilde koydular. Hep birlikte hareket etme zorunda olduğumuzu ve burada malzeme tedariki anlamında da ellerini taşın altına koyacaklarını ifade ettiler. İnşallah aksi bir durumu da an be an takip edeceğiz ve asla fiyat artışlarına da bu manada müsaade etmeyeceğiz. Bunu da bütün kamuoyunun bilmesini isterim. Ben bu anlamda sektör temsilcilerine hassasiyetlerinden ötürü de çok teşekkür ediyorum.”
“Yer seçimi yaptığımız alanlardaki 3 bin 107 afet konutumuzun da inşaat sürecine başlamış olduk”
Bakan Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün Gaziantep’te alan incelemesinin ardından yaptığı açıklamayı hatırlatarak, “Sayın Cumhurbaşkanımız müjdelediler. Bakanlık olarak 200 bin konutumuzu tüm mikro-bölgeleme çalışmaları, jeoloji ve zemin etüt çalışmalarıyla tamamladığımız, yer seçimi yaptığımız alanlarda ilk konutlarımızın sözleşmelerini yaptığımızı ifade ettiler. Bu kapsamda Gaziantep Nurdağı’nda 456, İslahiye’de 399, Adıyaman Kahta’da 297, Kilis merkezde 645 olmak üzere 1797 afet konutumuzun sözleşmelerini imzaladık ve inşaat sürecine başladık. Bugün de Adana’mızın Sarıçam ilçesinde 590, Gaziantep’te 600, Hatay Altınözü’nde 364, Kahramanmaraş Afşin’de 501, Kahramanmaraş Pazarcık ilçesinde 518, Şanlıurfa Birecik’te 534 konut olmak üzere 3 bin 107 afet konutumuzun da inşaat sürecine başlamış olduk.” dedi.
“İki ay içerisinde 200 bini konut, 70 bini köy evi olmak üzere 270 bin vatandaşımızı ailesiyle birlikte ev sahibi yapmak için inşa çalışmalarımıza başlıyoruz”
Bakan Kurum, daha önceki afetlerde olduğu gibi Kahramanmaraş Pazarcık ilçesi merkezli depremde de konutların 1 yıl içerisinde teslim edileceğini ifade edere, “Aynı anlayışla köylerimizdeki köy konutlarını da vatandaşlarımızın ihtiyacı doğrultusunda bir yıl içerisinde inşallah teslim edip, köylerimiz ile bu süreçte ayağa kaldıracağız. Bu kapsamda ilk etapta Osmaniye’de 1361, Adana’da 701, Adıyaman’da 8 bin 21, Diyarbakır’da 2 bin 927, Elazığ’da 386, Hatay’da 14 bin 141, Kahramanmaraş’ta 12 bin 135, Malatya’da 17 bin 990, Şanlıurfa’da 2 bin 54, Gaziantep’te 9 bin 130, Kilis’te 1002 olmak üzere toplamda 70 bin köy konutumuzu eviyle, ahırıyla, vatandaşlarımızın tüm ihtiyaçlarını karşılayacak anlayışla, yöresel mimariye, yaşam kültürüne uygun, terasıyla, dinlenme alanları ile bölgenin sosyolojik yapısını da düşünerek planlarımızı yaptık. Bugün buradaki yöneticilerimizle de paylaştık ve onların da fikirlerini, önerilerini aldık. Bu doğrultuda inşaat sürecini yürütüyor olacağız. İki ay içerisinde 200 bini konut, 70 bini köy evi olmak üzere 270 bin vatandaşımızı ailesiyle birlikte ev sahibi yapmak için inşa çalışmalarımıza başlıyoruz. İlerleyen günlerde de hasar tespit durumuna ve alanların master palan çalışmasının tamamlanmasına müteakip konutlarımızın etap etap ihalelerini gerçekleştireceğiz ve hızlı bir şekilde inşaat sürecine gireceğiz. Ben yeni yuvalarımızın, yeni köy konutlarımızın şimdiden milletimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
“11 ilimizde Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı afet konut yapım seferberliği başlamıştır”
Bakan Kurum, “Dün ilk konut sözleşmelerinden sonra artık 11 ilimizde Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı afet konut yapım seferberliği başlamıştır.” ifadelerini kullanarak bu dönüşümle birlikte şehirlerin 100 yılını planlayarak sağlam ve güçlü şehirlerin inşasını yapılacağı bir dönemin başlamış olduğunu aktardı.
Bakan Kurum, afetlere karşı dirençli şehirler anlayışıyla çalışmalarını yürüteceklerini belirterek, “Bu çalışmaları yaparken de çevre düzenlemesiyle, parklarıyla, bahçeleriyle, sosyal donatılarıyla o bölgenin, vatandaşlarımızın ne ihtiyacı varsa bu anlayışla çalışmalarımızı yapacağız. Konutlarımız zemin artı 3-4 katı geçmeyecek ve şehre yakışacak. Baktığımızda şehrin mimarisine, siluetine katkı sağlayacak anlayışla yapacağız ve evlerimizi inşa edene kadar da hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeyeceğiz. Eşya yardımıyla, kira yardımıyla kuracağımız konteyner kentlerdeki geçici barınma alanları ile birlikte şehrin yine demografik yapısını koruyacağımız, istihdamına katkı sağlayacağımız anlayışla sürecimizi yürüteceğiz.” diye konuştu.
“Kilis’teki kaliteli konut stokunu arttırmış olacağız”
Bakan Kurum, Kilis’te tamamlanan ve yapımı devam eden çalışmalara ilişkin de şunları söyledi:
“Kilis merkezde Tahtalı Mahallesi’nde 168 konutumuzun yine inşaat süreci tamamlandı ve buradaki kardeşlerimize konutlarımızı Cuma günü itibariyle teslime başlayacağız. Yine Kilis merkezde yapımı devam eden 515 konutumuz var. Deveciler Mahallemizde bu konutlarımızı da hızlı bir şekilde 2-3 ay içerisinde tamamlayıp inşallah vatandaşlarımıza teslim edip, şehirdeki kaliteli konut stokunu da arttırmış olacağız. Kilis merkezde İller Bankamız ve belediyemizle yürüttüğümüz atık su arıtma tesisi ve çamur kurutma tesisi projeleri tamamlanmıştır. Bu kapsamda 70 milyon liralık projemizin yapımına başlıyoruz. Bu projenin 30 milyon lirası da yine yurt dışı kaynaklardan hibedir. Atık su ve yağmur suyu şebeke projesi tamamlanmıştır. Maliyeti 570 milyon liradır. İler Bankası ve belediyemiz eliyle bu proje yürütülmektedir. Bu kapsamda projenin tamamı da yine hibe kapsamında.”
EKONOMİ
10 saat önceSPOR
13 saat önceTARIM VE HAYVANCILIK
13 saat önceGÜNDEM
21 saat önceBÖLGE
24 saat öncePOLİTİKA
1 gün önceTARIM VE HAYVANCILIK
1 gün önce